ADI (dopuszczalne dzienne pobranie) likopenu nie jest ustalone, gdyż jest to substancja uważana za niebudzącą zastrzeżeń.
W licznych opracowaniach podkreśla się skuteczność likopenu w wychwytywaniu wolnych rodników czy też obniżaniu stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Jednak najbardziej znaczące jest to, że związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu.
Przetworzony pomidor
Przyswojenie likopenu zwiększa się pod wpływem przetworzenia pomidora i jego obróbki termicznej, dlatego właśnie częściej sięgaj po soki, koncentraty i sosy pomidorowe i oczywiście zupy pomidorowe niż po zwykłe pomidory. Zawartość likopenu jest piętnastokrotnie wyższa w keczupie i dziesięciokrotnie wyższa w sosie pomidorowym niż w surowym pomidorze. A jeśli już surowe, to koniecznie polane oliwą. Rozpuszczony w tłuszczu likopen lepiej się wchłonie. I jeszcze jedna ciekawostka: lepiej przyswajalny likopen pochodzi z pomarańczowych pomidorów niż z ich powszechnej czerwonej odmiany.
Przepis na domowy koncentrat pomidorowy
Składniki:
- 5 kg słodkich pomidorów
- 200 gram pomidorów suszonych
- 3 ząbki czosnku
- olej ryżowy
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory należy dokładnie umyć i osuszyć
- Wycinamy zielone części z pomidorów
- Pomidory kroimy na ćwiartki
- Na gaz nastawiamy duży garnek i wlewamy około 5 łyżek oleju, dodajemy czosnek i pomidory
- Na wolnym ogniu dusimy pomidory aż się rozgotują, mieszamy od czasu do czasu
- Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito. Przecier pomidorowy przelewamy do garnka i ustawiamy na niedużym ogniu tak by przecier się zredukował i zgęstniał
- Gotowy koncentrat przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.
Tak przygotowany koncentrat może nam posłużyć jako baza do zupy pomidorowej, do gołąbków czy do makaronu. Jest pyszny, nie zawiera chemii i ma mnóstwo dobroczynnego likopenu! Polecamy.
Czytaj także:
Ciasto na pizzę - jak zrobić pizzę w domu?
Przepisy kulinarne: pomysł na szybki obiad - botwina
Rodzinne spotkanie? Zaskocz gości nowymi przekąskami!
Jesienne nalewki. Przepisy, które warto sprawdzić