PORTAL DLA SENIORÓW
 

Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?

Starszy niż rok
Pomidor jest jedynym warzywem na świecie, które ma więcej wartości w formie przetworzonej niż surowej.

Wszystko za sprawą likopenu – związku chemicznego zaliczanego do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. To właśnie im czerwone grejpfruty, arbuzy, owoce dzikiej róży czy właśnie pomidory zawdzięczają swój kolor.

ADI (dopuszczalne dzienne pobranie) likopenu  nie jest ustalone, gdyż jest to substancja uważana za niebudzącą zastrzeżeń.

W licznych opracowaniach podkreśla się skuteczność likopenu w wychwytywaniu wolnych rodników czy też obniżaniu stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Jednak najbardziej znaczące jest to, że związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu.

Przyswojenie likopenu zwiększa się pod wpływem przetworzenia pomidora i jego obróbki termicznej, dlatego właśnie częściej sięgaj po soki, koncentraty i sosy pomidorowe  i oczywiście zupy pomidorowe niż po zwykłe pomidory. Zawartość likopenu jest piętnastokrotnie wyższa w keczupie i dziesięciokrotnie wyższa w sosie pomidorowym niż w surowym pomidorze. A jeśli już surowe, to koniecznie polane oliwą. Rozpuszczony w tłuszczu likopen lepiej się wchłonie. I jeszcze jedna ciekawostka: lepiej przyswajalny likopen pochodzi z pomarańczowych pomidorów niż z ich powszechnej czerwonej odmiany.

Pomysł na domowy koncentrat pomidorowy

Składniki:

  • 5 kg słodkich pomidorów

  • 200 gram pomidorów suszonych

  • 3 ząbki czosnku

  • olej ryżowy

  • sól morska

  • pieprz


Sposób przygotowania:

  • Pomidory należy dokładnie umyć i osuszyć

  • Wycinamy zielone części z pomidorów

  • Pomidory kroimy na ćwiartki

  • Na gaz nastawiamy duży garnek i wlewamy około 5 łyżek oleju, dodajemy czosnek i pomidory

  • Na wolnym ogniu dusimy pomidory aż się rozgotują, mieszamy od czasu do czasu

  • Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito. Przecier pomidorowy przelewamy do garnka i ustawiamy na niedużym ogniu tak by przecier się zredukował i  zgęstniał

  • Gotowy koncentrat przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut


Tak przygotowany koncentrat może nam posłużyć jako baza do zupy pomidorowej, do gołąbków czy do makaronu. Jest pyszny, nie zawiera chemii i ma mnóstwo dobroczynnego likopenu! Polecamy.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Czym kierujesz się przy wyborze leku na ból gardła?

  Szybkim działaniem przeciwbólowym / przeciwzapalnym

  Ulubioną formą leku (spray, syrop, tabletki)

  Rekomendacją lekarza lub farmaceuty

  Ceną produktu

  Marką, którą znam

Patronem sondy jest UNIBEN

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA