1. Chipsy z jarmużu
Zadowolą najbardziej wymagających gości! Ten przepis pojawia się u blogerów kulinarnych z całego świata i jest „na absolutnym topie” modnych przekąsek.
Jak je przygotować?
Jarmuż dokładnie umyć, wysuszyć i pociąć na mniejsze części. Włożyć do miski, posypać solą, chili i skropić odrobiną oliwy (nie jest to konieczne). Wymieszać wszystko dokładnie i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 - 5 minut do czasu aż będą lekko chrupkie.
2. Hummus
Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Innymi słowy to pasta z cieciorki - kolejny „modny” a zarazem niezwykle zdrowy i odżywczy produkt. Zawiera mnóstwo błonnika, białka roślinnego, a dodatkowo świetnie smakuje!
By przygotować najprostszy hummus, potrzebujemy:
ciecierzycę (najlepiej namoczyć ją dzień wcześniej, a kolejnego dnia ją ugotować; możemy jednak użyć też cieciorki konserwowej, odsączając ją z zalewy i przepłukując wodą), sezam, czosnek, sól (jeśli gotujemy cieciorkę), pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Podajemy z paskami surowych warzyw (np. marchewki, ogórka, papryki, selera naciowego) i pieczywem. Gotowe!
3. Frytki z warzyw korzeniowych
A to nowość! Wierzcie mi, że jeśli taka przekąska pojawi się na imprezie, goście będą zachwyceni!
Jak to zrobić?
Marchew, selera, pietruszkę, buraka dokładnie wyszoruj i - nie obierając ze skórki - pokrój w słupki. Skrop oliwą z oliwek, posyp ulubionymi ziołami (np. kminkiem, papryką, rozmarynem, ziołami prowansalskimi) i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Chcesz zaskoczyć gości jeszcze bardziej? Do warzyw dodaj batata (do kupienia w coraz większej ilości sklepów). Przygotuj go dokładnie w ten sam sposób i upiecz z resztą warzyw.
4. Sałatka z buraków i fety
Ta sałatka robi absolutną furorę na każdej imprezie rodzinnej. Prosta, niezwykle zdrowa, pyszna, a na dodatek ciesząca oko swoimi kolorami.
Jak ją przygotować?
Potrzebne będą: ugotowane/upieczone buraki (w sklepach można dostać już gotowe), rukola, odrobina sera fata, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i pestki dyni do posypania sałatki.
Rukolę rozkładamy na talerzu, układamy na niej pokrojonego w cienkie plastry buraka. Na wierzch kruszymy ser feta, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami.
Na kolejne spotkanie rodzinne przygotujecie zatem powyższe przekąski i z radością obserwujcie zachwyt zaproszonych! Dobra zabawa gwarantowana!
Czytaj też: Nalewka z żurawiny - jak przygotować żurawinówkę?
fot. hummus - autor: cyclonebill, http://www.flickr.com/photos/23178876@N03/2221994083/, licencja CC BY-SA 2.0