Ciasto na pizzę - jak zrobić pizzę w domu?

Spis treści

Ta potrawa rodem z Włoch już dawno zadomowiła się w naszym menu. Z czego przygotowuję się i jak zrobić ciasto na pizzę w domu?

Pizza szczególnie w naszym kraju przeszła wiele metamorfoz i modyfikacji. Podobno tylko Polacy podają pizzę z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu i na grubym cieście. Prawdziwie włoska pizza to cienki placek, dobry pomidorowy sos, ser i niewiele składników. Jej jedyny towarzysz na stole to oliwa z oliwek. Jeśli chodzi o farsz, tu już bez względu na kraj pochodzenia wszystkich ponosi fantazja. Jak przygotować ciasto na pizzę w domu?

Czytaj więcej >> „Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki"

Wersja I - klasyczna

Ciasto na pizzę - składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli

  •  

Sos na pizzę - składniki


  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • oregano
  • bazylia
  • sól/pieprz

 

Reklama

Przykładowe składniki na wierzch pizzy:


  • pieczarki
  • cebula
  • szynka
  • ser żółty


Wykonanie:


  1. Mąkę, wodę, drożdże, oliwę i sól połączyć ze sobą i wyrabiać ciasto ręcznie około 10 minut (żeby można było uformować kulę).

  2. Następnie przełożyć je do czystej, lekko naoliwionej misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

  3. W tym czasie pokroić pieczarki (można je wstępnie obsmażyć na patelni i odsączyć), szynkę i cebulę. Zetrzeć ser.

  4. Z wyrośniętego ciasta uformować placek i wyłożyć na blachę.

  5. Koncentrat wymieszać z wodą i czosnkiem. Doprawić do smaku.

  6. Tak przygotowanym sosem posmarować ciasto. Na nim ułożyć pozostałe składniki.

  7. Pizzę piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Czytaj więcej >> „Babcia i Wnuczka gotują: klopsy"

pizza 1

Wersja II - z polskim twistem

Ciasto na pizzę - składniki:


  • ¼ kg jasnej mąki orkiszowej, typ 630
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki letniej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy

 

Sos na pizzę - składniki


  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki na pizzę:


  • 300 g kapusty kiszonej
  • kminek
  • ¼ kg ziemniaków
  • 40 g suszonych pomidorów

 

Reklama

Sos do pizzy:


  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie:


  1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, dodać mąkę, sól i oliwę.

  2. Elastyczne ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak, by podwoiło swą objętość).

  3. Kapustę z kminkiem ugotować do miękkości w małej ilości wody.

  4. Następnie odcedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

  5. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i gotować we wrzątku około 10 minut, odcedzić.

  6. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do kapusty.

  7. Śmietanę wymieszać z jajkiem i z przyprawami, tworząc sos.

  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem.

  9. Wyłożyć kapustę z pomidorami, a na niej układać plasterki ziemniaków.

  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 8 minut.

  11. W tym czasie posiekać szczypiorek, wymieszać go z jogurtem i przyprawami.

  12. Pizzę podawać z sosem jogurtowym.


Pizza z kapustą kiszoną brzmi egzotycznie? Przecież jeszcze do niedawna sama pizza była czymś nowym! Może warto spróbować?

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!