Ta potrawa rodem z Włoch już dawno zadomowiła się w naszym menu. Z czego przygotowuję się i jak zrobić ciasto na pizzę w domu?
Pizza szczególnie w naszym kraju przeszła wiele metamorfoz i modyfikacji. Podobno tylko Polacy podają pizzę z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu i na grubym cieście. Prawdziwie włoska pizza to cienki placek, dobry pomidorowy sos, ser i niewiele składników. Jej jedyny towarzysz na stole to oliwa z oliwek. Jeśli chodzi o farsz, tu już bez względu na kraj pochodzenia wszystkich ponosi fantazja. Jak przygotować ciasto na pizzę w domu?
Czytaj więcej >> „Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki"
Wersja I - klasyczna
Ciasto na pizzę - składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
Sos na pizzę - składniki
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- oregano
- bazylia
- sól/pieprz
Przykładowe składniki na wierzch pizzy:
- pieczarki
- cebula
- szynka
- ser żółty
Wykonanie:
- Mąkę, wodę, drożdże, oliwę i sól połączyć ze sobą i wyrabiać ciasto ręcznie około 10 minut (żeby można było uformować kulę).
- Następnie przełożyć je do czystej, lekko naoliwionej misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- W tym czasie pokroić pieczarki (można je wstępnie obsmażyć na patelni i odsączyć), szynkę i cebulę. Zetrzeć ser.
- Z wyrośniętego ciasta uformować placek i wyłożyć na blachę.
- Koncentrat wymieszać z wodą i czosnkiem. Doprawić do smaku.
- Tak przygotowanym sosem posmarować ciasto. Na nim ułożyć pozostałe składniki.
- Pizzę piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czytaj więcej >> „Babcia i Wnuczka gotują: klopsy"
Wersja II - z polskim twistem
Ciasto na pizzę - składniki:
- ¼ kg jasnej mąki orkiszowej, typ 630
- ½ łyżeczki soli
- 5 g świeżych drożdży
- ½ szklanki letniej wody
- ½ łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy
Sos na pizzę - składniki
- 100 g śmietany 18%
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Składniki na pizzę:
- 300 g kapusty kiszonej
- kminek
- ¼ kg ziemniaków
- 40 g suszonych pomidorów
Sos do pizzy:
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
- Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, dodać mąkę, sól i oliwę.
- Elastyczne ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak, by podwoiło swą objętość).
- Kapustę z kminkiem ugotować do miękkości w małej ilości wody.
- Następnie odcedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i gotować we wrzątku około 10 minut, odcedzić.
- Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do kapusty.
- Śmietanę wymieszać z jajkiem i z przyprawami, tworząc sos.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem.
- Wyłożyć kapustę z pomidorami, a na niej układać plasterki ziemniaków.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C ok. 8 minut.
- W tym czasie posiekać szczypiorek, wymieszać go z jogurtem i przyprawami.
- Pizzę podawać z sosem jogurtowym.
Pizza z kapustą kiszoną brzmi egzotycznie? Przecież jeszcze do niedawna sama pizza była czymś nowym! Może warto spróbować?