PORTAL DLA SENIORÓW
 

Co szkodzi wątrobie?

Spis treści

Wątroba jest narządem, który pełni w ludzkim organizmie szereg kluczowych funkcji. Wyróżnić można wiele jednostek chorobowych, w przebiegu których dochodzi do jej uszkodzenia. W związku z tym, warto wiedzieć, jakie czynniki mogą wpływać na pogorszenie jej kondycji.

Artykuł sponsorowany

 

Dlaczego warto dbać o wątrobę?

 

 

Wątroba jest odpowiedzialna za wytwarzanie i wydzielanie żółci, magazynowanie żelaza i witamin, neutralizowanie toksyn oraz syntezę czynników krzepnięcia krwi.

 

 

W wyniku działania szkodliwych dla niej substancji takich, jak niektóre leki czy alkohol, dojść może do zaburzeń w jej funkcjonowaniu. Wątrobie szkodzić mogą także wirusy hepatotropowe, które wywołują wirusowe zapalenie żywieniowe. Ważną rolę odgrywa tutaj także nasza dieta – długotrwałe stosowanie ciężkostrawnej diety bazującej na tłuszczach zwierzęcych może doprowadzić do stłuszczenia wątroby i kamicy pęcherzyka żółciowego.

 

 

 

Główne objawy uszkodzenia wątroby

 

 

 

W początkowym stadium, choroby wątroby nierzadko przebiegają bezobjawowo. W przypadkach bezobjawowych, w pierwszej kolejności obserwuje się symptomy niestrawności i kłopoty z trawieniem ciężkich, tłustych potraw. Choroby wątroby często współwystępują ze schorzeniami pęcherzyka żółciowego.

 

 

W następnym etapie, gdy dochodzi do niewydolności wątroby, zaobserwować można objawy takie, jak:

 

 

 


  • Nudności

  • Wymioty

  • Szybsze męczenie się

  • Świąd skóry

  • Ból stawów i mięśni

  • Ból brzucha

  • Ściemnienie moczu

  • Rozjaśnienie stolca


  •  

 

 

 

Alkohol a wątroba

 

 

Tym, co szkodzi wątrobie najczęściej jest alkohol. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że tygodniowa, bezpieczna dla niej dawka to w przypadku kobiet 14 porcji po 8 gram, u mężczyzn natomiast 21 porcji czystego etanolu.

 

 

Kobiety są znacznie bardziej narażone na uszkodzenie wątroby na skutek spożywania napojów wyskokowych, a przebieg choroby jest u niech o wiele szybszy. Nie bez znaczenia są tutaj również predyspozycje genetyczne.

 

 

Do najpopularniejszych objawów uszkodzenia wątroby przez nadmierne spożywanie alkoholu zalicza się nudności, wymioty, uczucie zmęczenia oraz ból w nadbrzuszu lub prawym podżebrzu. W bardziej zaawansowanym stopniu pojawić może się wodobrzusze i żółtaczka. W większości przypadków, lekarze diagnozują alkoholowe stłuszczenie wątroby, a w skrajnym przypadku, jakim jest marskość, obserwuje się objawy hipogonadyzmu (niewłaściwej funkcji jąder lub jajników, które nie produkują komórek jajowych i plemników) oraz feminizacji (występowania u mężczyzn somatycznych cech żeńskich).

 

 

 

Leki a uszkodzenia wątroby

 

 

 

Jeżeli objawy uszkodzenia wątroby występują po upływie kilku tygodni od przyjęcia leku po raz pierwszy, podejrzewać można polekowe uszkodzenie wątroby, w przebiegu którego dochodzi do wzrostu biochemicznych wskaźników czynności wątroby takich, jak:

 

 

 


  • ALP (fosfataza alkaliczna)

  • ALT (aminotransferaza alaninowa)

  • Bilirubina


  •  

 

 

 

Wyróżnia się także pewne grupy leków, których długotrwałe stosowanie może zwiększać ryzyko uszkodzenia wątroby. Zalicza się do nich między innymi:

 

 

 


  • Antybiotyki takie, jak karbamazepina czy amoksycylina z klawulanianem – postać mieszana będąca najpopularniejszą odmianą polekowego uszkodzenia wątroby.

  • Paracetamol, kloksacylina – ostre uszkodzenie wątrobokomórkowe.

  • Izoniazyd, statyny, fibraty – przejściowe, bezobjawowe zwiększenie aktywności aminotransferaz.

  • Estrogeny, trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne – zwykłe polekowe choroby wątroby.


  •  

 

 

 

Jaka dieta szkodzi wątrobie?

 

 

Błędy dietetyczne stanowią jedną z najpopularniejszych przyczyn chorób wątroby oraz woreczka żółciowego. Jadłospis bogaty w tłuste pokarmowy, przyrządzane w dużej mierze na bazie tłuszczów zwierzęcych powadzi do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Dolegliwość ta rozwija się powoli, początkowo nie dając żadnych objawów. Jest to schorzenie przewlekłe, w przebiegu którego dochodzi do zmian przypominających te towarzyszące chorobie alkoholowej. Najważniejszymi przyczynami tej jednostki chorobowej są: zaburzenia metabolizmu lipidów, cukrzyca, otyłość oraz zespół metaboliczny.

 

 

Dla wątroby szkodliwe są nie tylko produkty tłuste, lecz także przygotowane w niewłaściwy sposób, na przykład poprzez smażenie na głębokim tłuszczu. Równie niekorzystny wpływ na jej kondycję ma sól, ostre przyprawy, produkty przetworzone oraz słodycze takie, jak ciasta bazujące na kremowych masach, bita śmietana czy czekolada. Więcej informacji na ten temat jest dostępnych pod adresem: http://www.essentiale.pl/co-szkodzi-watrobie.html.

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA