PORTAL DLA SENIORÓW
 

Lecznicze właściwości miodu

Lubisz miód? To się doskonale składa! Ten słodki smakołyk ma nieoceniony wpływ na ludzki organizm. Miód ma świetne właściwości antybakteryjne i kosmetyczne. Ożywia mózg, koi nerwy i działa dobroczynnie na serce. Czytaj II część naszego cyklu o apiterapii i sprawdź, co jeszcze może dać Ci regularne spożywanie miodu.
 

Miód na serce

Jeśli lubisz miód i chcesz zadbać o serce swoje lub bliskiej Ci osoby, zacznij dodawać łyżeczkę miodu do porannej herbaty (lub jeszcze lepiej: rozpuszczaj ją w połowie szklanki letniej wody - najlepiej kilka godzin przed wypiciem) albo zjadaj codziennie choć jedną kanapkę z miodem. Miód ma bardzo dobry wpływ na nasze serce. Zawarta w nim acetylocholina zwiększa wydolność mięśnia sercowego.

Preparaty na bazie miodu są polecane w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Pomagają także odzyskać siły po długotrwałych chorobach i przy niedoborze związków mineralnych. Lekarze polecają miód i zawierające go preparaty także dlatego, że bardzo szybko wzmacniają one odporność organizmu. Jedzmy miód, żeby mieć siłę i cieszyć się życiem!


Miód przeciwko bakteriom

Hipokrates, ojciec medycyny, twierdził, że swojej słabości do miodu zawdzięczał zdrowe i długie życie. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły jeszcze bezpośredniego wpływu miodu na długowieczność, ale nie wszystkie substancje zawarte w miodzie zostały już dokładnie poznane.

Być może Hipokrates swoje zdrowie i 111 lat życia zawdzięczał przeciwbakteryjnemu działaniu inhibiny, która zwalcza nawet tak groźne bakterie, jak gronkowiec złocisty. Największe ilości tej bakteriobójczej substancji zawierają miody lipowe i spadziowe z drzew iglastych. Miód zwalcza nawet próchnicę zębów! Naukowcy odkryli, że nadtlenek wodoru zawarty w miodzie hamuje rozmnażanie się paciorkowców, które są główną przyczyną próchnicy.


Do koloru, do wyboru

Dobry wpływ na serce i wspomaganie w walce z bakteriami – to cecha wspólna łącząca wszystkie rodzaje miodów. Dobroczynne działanie miodu może różnić się w zależności od jego rodzaju. Jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce jest miód lipowy, polecany w stanach zapalnych płuc, oskrzeli oraz w stanach gorączkowych. Regularne spożywanie tego miodu zapobiega przeziębieniom, zapaleniom zatok i anginie.

Alergikom polecamy miód akacjowy, który zawiera najmniej pyłków ze wszystkich miodów. Pomaga on w leczeniu chorób układu pokarmowego i w nadkwasocie. Dla osób z nerwicą żołądka lub serca najlepszy będzie miód gryczany. Odtruwa on ponadto wątrobę, wzmacnia kości i wspomaga leczenie chorób płuc i oskrzeli. W kuracji dróg oddechowych pomocny będzie także miód spadziowy, który jest najbogatszy w mikroelementy i pierwiastki śladowe.

Aromatyczny miód wrzosowy polecamy do kuracji przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, jako pomoc w leczeniu chorób nerek, przeziębień i zapaleń jamy ustnej. Natomiast jasny miód rzepakowy wspomoże walkę z zapaleniem przewodu pokarmowego, wątroby i woreczka żółciowego.

Mamy nadzieję, że ten artykuł zachęci Was do częstszego spożywania miodu. Ten pełen zdrowotnych właściwości słodki smakołyk może zdziałać cuda!

Czytaj także:

Apiterapia, czyli jak pszczoły leczą ludzi?

Propolis - samo zdrowie!

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)