Botwina to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Niektórzy czekają na nią cały rok. I nic dziwnego. Lekko cierpki smak liści i słodycz buraków zapewniają bogate walory smakowe, a jedzenie jej przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Szybki obiad fit
Botwina jest niskokaloryczna, śmiało mogą więc po nią sięgać osoby dbające o linię. Ta prawdziwa bomba witaminowa łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspiera koncentrację. Zawiera witaminę B2, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzroku. Obfituje w witaminy A i K odpowiadające za zwalczanie wirusów, zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci oraz wspomagające krzepnięcie krwi. W jej składzie jest również witamina E, która chroni organizm przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki oraz witamina C, wzmacniająca odporność.
Sprawdź także: Pyszne pomysły na wiosenne bomby witaminowe
Ponadto botwina odkwasza organizm i korzystnie wpływa na pracę wątroby. Zawartość włókna pokarmowego usprawnia pracę jelit i wspiera trawienie oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Roślina jest też znakomitym antidotum na zgagę.
Przepisy na botwinę
Botwina zwykle pojawia się w zupach i chłodnikach, ale doskonale sprawdzi się także w sałatce lub jako składnik wytrawnej tarty, np. w duecie z kozim serem lub fetą. Oryginalnym pomysłem jest wykorzystanie liści botwiny do zawijania gołąbków – warto spróbować!
Czytaj też: Domowe przepisy na letni obiad
Przepis na tartę z botwiną oraz fetą
* opakowanie ciasta francuskiego
* pęczek botwiny
* 100 g sera feta
* łyżka płynnego miodu
* drobno posiekany ząbek czosnku
* łyżka oliwy z oliwek
* świeże zioła (tymianek, oregano, cząber) lub zioła prowansalskie
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto rozmrażamy, przekładamy do formy żaroodpornej i nakłuwamy widelcem. Botwinę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Warzywa równomiernie układamy na cieście, posypujemy pokruszoną fetą, czosnkiem i ziołami. Pieczemy, aż brzegi ciasta się zrumienią (ok. 15 min.).
tekst: Zofia Krasińska
konsultacja: Katarzyna Uścińska, dietetyczka