W miarę starzenia stale rośnie ryzyko występowania udaru mózgu. Szacuje się, że około 80% udarów wywołanych jest zatorami i zakrzepami powstałymi w naczyniach mózgowych. Pozostałe to wynik wylewu krwi do mózgu, na skutek pęknięcia naczynia. Badania wykazują, że dieta może znacząco wpływać na częstość występowania udarów, a także na ciężar powikłań. Istnieją bowiem pokarmy, które zmniejszają ryzyko powstawania zatorów i zakrzepów, a także potrafią wpływać na elastyczność i siłę naczyń mózgowych.
Dlaczego warto jeść marchewkę i szpinak?
Brytyjskie badania naukowców z Uniwersytetu Cambridge dowodzą, że starsze osoby, które spożywają duże ilości warzyw i owoców, znacznie rzadziej umierają z powodu udarów mózgu. Jak się okazuje, samo jedzenie marchewki 5 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru nawet o 68%! Podobnie korzystny wpływ wywiera również szpinak.
Ochronne działanie szpinaku i marchewki niewątpliwie związane jest z obfitą dawką występującego w nich beta-karotenu i jego właściwościom antyoksydacyjnym. Witamina A i beta-karoten wykazują zdolność hamowania przekształcania cholesterolu LDL w formę uszkadzającą naczynia mózgu, prowadzącą do wystąpienia udarów.
Witamina A i beta-karoten
Powyższą tezę potwierdziło badanie prowadzone w Brukseli, podczas którego przebadano 80 chorych w pierwszej dobie po udarze mózgu. Okazało się, że osoby z wyższym poziomem witaminy A miały większe szanse przeżycia, a także szybciej wracały do sił po chorobie. Witamina A ma zdolność zmniejszania tempa obumierania komórek, a więc i zmniejszania zakresu uszkodzenia tkanki mózgowej. Tym samym niweluje ona ryzyko śmierci.
Beta-karoten znajdziesz także w liściastych warzywach zielonych (szpinak, jarmuż, sałata) oraz warzywach koloru pomarańczowego, poza marchewką np. w dyni czy batatach (są to słodkie ziemniaki). Bogatym jego źródłem są ponadto brokuły, buraki oraz morele i mango.
Właściwości i występowanie potasu
Oprócz witaminy A oraz beta-karotenu warto zadbać, aby w naszej diecie pojawił się potas, któremu także przypisuje się umiejętność zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Szacuje się, że spożycie 400 mg potasu dziennie, czyli mniej więcej tyle, ile można znaleźć w szklance mleka, dzwonku łososia czy porcji większości owoców i warzyw, zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 40%. Potas nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale też wpływa na uelastycznienie naczyń mózgowych, co zmniejsza podatność na uszkodzenia.
Potas obficie występuje w awokado, morelach, fasoli, ziemniakach, pomidorach, bananach, melonach, a także sardynkach i botwince.
Zalecenia zapobiegające udarom
- Stosuj zbilansowaną dietę i zjadaj zalecaną porcję warzyw i owoców (5 i 2 razy dziennie),
- Wybieraj warzywa i owoce bogate w witaminę A, beta-karoten oraz potas,
- Co najmniej 2 razy w tygodniu spożywaj ryby, zwłaszcza ryby morskie,
- Pij herbatę, najlepiej zieloną,
- Unikaj nadmiernej ilości soli w diecie,
- Nie pij zbyt dużych ilości alkoholu.
Pamiętaj, że zdrowy tryb życia i właściwa dieta mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a tym samym wydłużyć życie oraz polepszyć jego jakość.