Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna to przede wszystkim menu oparte na zasadach prawidłowego żywienia. Jej głównym zadaniem jest wspomaganie układu pokarmowego. By tak się stało istotna jest regularność posiłków, różnorodność produktów oraz odpowiedni bilans energetyczny. Dieta ta ma być lekkostrawna, a nie niskokaloryczna, dlatego powinna zaspokajać zapotrzebowanie kaloryczne osoby dorosłej.
Dieta lekkostrawna zasady
By czuć się lekko, dobrze trawić i nie spowalniać metabolizmu, należy:
- jeść 5 posiłków dziennie (małe porcje),
- spożywać posiłki regularnie, co 3 godziny,
- gryźć bardzo powoli, dokładnie rozdrabniając pokarm,
- zjeść ostatni posiłek najpóźniej 3 godziny przed snem,
- przyjmować dużo płynów, najlepiej niegazowaną wodę (min. 2,5 l w ciągu dnia),
- unikać aktywności fizycznej tuż przed lub po posiłku.
Lekkostrawny obiad
Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. To ono dostarcza nam energii na cały dzień. Należy je spożyć maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Jednak w diecie lekkostrawnej równie ważny jest lekkostrawny obiad. Istotne są nie tylko produkty spożywcze, jakich użyjemy, ale także sposób ich przygotowania. Technika przyrządzania potraw jest następująca:
- smażenie zastąp gotowaniem w wodzie lub na parze, pieczeniem w folii lub rękawie, duszeniem;
- dokładnie rozdrabniaj produkty: miel, przecieraj lub drobno ścieraj,
- nie odsmażaj i nie odgrzewaj potraw,
- zrezygnuj z zasmażek,
- do dań wymagających spulchnienia dodawaj ubitą pianę z białek,
- owoce i warzywa obieraj ze skórek i usuwaj pestki, zamiast całych owoców i warzyw sięgaj również po soki i przeciery.
Produkty lekkostrawne
Dieta lekkostrawna oznacza także wyeliminowanie z codziennego menu słodyczy (zwłaszcza tych zawierających kremy i czekoladę), napojów gazowanych, alkoholu oraz mocnej kawy. Wskazane jest picie dużej ilości wody, dobrym rozwiązaniem jest wypicie pół godziny przed śniadaniem 250 ml ciepłej wody z cytryną, która pobudzi trawienie. Prócz wody można sięgnąć po: owocowe i zielone herbaty, mleko lub jogurty naturalne.
Dania lekkostrawne
Danie lekkostrawne do swojej diety powinny włączyć nie tylko osoby starsze, ale także:
- mające nadpobudliwość jelita grubego,
- będące po operacji,
- zmagające się z chorobą i gorączką,
- cierpiące na stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelita.
Najważniejsze, by w daniach lekkostrawnych znalazły się wszelkie niezbędne produkty dostarczające wartości odżywczych. Dieta lekkostrawna musi być dobrze zbilansowana. W diecie muszą być: węglowodany (np. makarony), tłuszcze (najlepiej z ryb), cenne białko (zwierzęce i roślinne), witaminy (kolorowe warzywa i owoce), związki mineralne (zwłaszcza wapń, magnez i żelazo).
Dieta lekkostrawna jadłospis
Dieta lekkostrawna nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne, można korzystać z produktów sezonowych. Przykładowy, dzienny jadłospis diety lekkostrawnej:
- ŚNIADANIE: pszenne pieczywo, masło, polędwica, jajko na miękko, pomidor (sparzony), zielona herbata;
- II ŚNIADANIE: chudy twarożek, powidła np. śliwkowe;
- OBIAD: zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe, ziemniaki pieczone w folii, gotowane buraki, sok z marchwi;
- PRZEKĄSKA: kisiel, galaretka, budyń lub mus owocowy i 3 ciastka maślane;
- KOLACJA: risotto z warzywami.
Czytaj też: