Zamiast prezentu – ciasta i wypieki pod choinkę

Święta to wyjątkowy czas. Przeżywając go wspólnie, umacniamy więzi rodzinne oraz przyjacielskie. Dzieje się tak także dzięki drobnym podarunkom. Być może w te święta warto sprezentować najbliższym coś, co długo pozostanie w ich pamięci… i kubkach smakowych.
Spis treści

Pomysł na prezent inaczej

Z roku na rok coraz większą popularnością cieszą się prezenty wykonane samodzielnie. Możemy obdarować nimi najbliższych, członków rodziny, przyjaciół oraz znajomych. Wystarczy nieco cierpliwości, kulinarnego zmysłu i odrobina wyobraźni, by stworzyć nie tylko wyjątkowy, ale i smaczny prezent pod choinkę – domowe ciastka lub wypieki.

Dla każdego coś innego

Prezent tego typu spodoba się przede wszystkim dzieciom, które bez względu na porę dnia i roku uwielbiają otrzymywać łakocie. Tym bardziej, jeśli będą one kolorowe, z dodatkiem lukrowanych ozdobników. Taki prezent będzie również odpowiedni dla starszych osób – cukiernicze cuda nie od razu muszą znaleźć się w żołądku. Mogą pełnić funkcję ozdoby lub choinkowej przywieszki.

Jak zapakować ciastka?

W przypadku wyrobów cukierniczych ważną rolę odgrywa wygląd opakowania. Bardzo ciekawie prezentować się będą ciastka ułożone jedno na drugim i zawinięte w kokardkę, na przykład w kolorze czerwonym lub złotym. Innym pomysłem jest zawinięcie ciasteczek w celofan, czyli przezroczystą, ozdobną folię, którą możemy uformować wedle uznania. Ciasteczka lub inne wypieki można również ułożyć w kartonowym pudełeczku lub puszce, w której nie stracą nic ze swych walorów smakowych.

Co kto lubi

Każdy z nas może wyczarować cukiernicze cudo, które umie zrobić najlepiej. Jednym z nas wychodzą niesamowicie kruche ciasteczka, innym puszyste, czekoladowe pierniki. Wybierzmy to, czym możemy się pochwalić. A może zamiast ciastek będzie to owocowa tarta lub pianki? Poniżej trzy propozycje, które mogą stać się inspiracją do stworzenia wyjątkowego, pysznego prezentu dla najbliższych.

Przepis na smaczne krówki

Do wykonania tego typu słodkości nie potrzeba wielu składników. By nadać cukierkom wyjątkowego charakteru, można wykorzystać ulubiony dodatek osoby, która zostanie nimi obdarowana – ziarenka kawy, orzeszki ziemne lub włoskie, sezam bądź odrobina maku.

Potrzebne będą:

 

  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
  • 50 g masła
  • dodatki (ziarna kawy, orzechy, sezam, mak)

Jak to zrobić:
Mleko skondensowane należy przelać na patelnię i dodać do niego cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii, a następnie podgrzać. Masę trzeba cały czas mieszać, by nie przywarła do dna, aż do momentu gdy stanie się brązowa. Następnie dodajemy masło i mieszamy.
Gotową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Można wówczas posypać ją dodatkami w postaci ziarenek lub orzechów. Tak przygotowaną masę należy wystudzić, a następnie przełożyć do lodówki, by stężała. Potem pozostaje już tylko pokrojenie masy na krówki.

 

Przepis na kruche, kolorowe ciasteczka

Robienie kruchych ciasteczek wciąż jest bardzo popularne, a na dodatek istnieje całe mnóstwo pomysłów na to, jak można je ozdobić. Do tego na pewno przydadzą się specjalne pisaki cukiernicze wypełnione kolorowym lukrem. Najważniejszy jest jednak kształt ciasteczek – do tego przydadzą się foremki.
 

Potrzebne będą:

 

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy lub laska wanilii
  • kolorowe, lukrowe dodatki

Jak to zrobić?
Masło kroimy na drobne kawałki wraz z mąką. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na pół godziny.
Po schłodzeniu ciasta ugniatamy je i wałkujemy. Używamy uprzednio przygotowanych foremek – najlepsze będą te z motywami świątecznymi. Po wycięciu kształtów układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Ciastka będą gotowe, gdy staną się złociste (po około 15 minutach). Po wystygnięciu można je przyozdobić kolorowym lukrem wedle uznania.

Perzepis na cytrynowe magdalenki

Magdalenki to pyszne, maślane ciasteczka rodem z Francji, którym sławę przyniosło dzieło „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta. Do przygotowania tych ciasteczek potrzebna będzie forma, która uczyni z masy maślanej kształt muszli.

Potrzebne będą:

  • 1/3 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy lub laska wanilii
  • odrobina soli
  • łyżka startej skórki z cytryny

Jak to zrobić:
Masło należy roztopić i ostudzić. W tym czasie miksujemy jajka, wanilię i sól do uzyskania puszystej masy. Następnie, wciąż miksując, dodajemy cukier, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Po uzyskaniu gładkiego ciasta dodajemy przesianą mąkę. Wlewamy roztopione masło oraz dodajemy skórkę z cytryny tak, by znajdowały się na brzegu ciasta. Delikatnie mieszamy.
Nakładamy porcję ciasta na foremkę, uprzednio wysmarowaną masłem oraz posypaną odrobiną mąki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C około 15-20 minut do momentu, gdy zrobią się złociste. Po wyjęciu należy posypać je cukrem pudrem. Magdalenki powinny być miękkie i sprężyste.

Czytaj także: 

Ozdoby świąteczne: orzechowa zawieszka

Tradycje bożonarodzeniowe w Polsce i na świecie

Kiedy chodzi ksiądz po kolędzie i jak przebiega wizyta?

Jak spędzić święta w dobrej atmosferze?

Święto Trzech Króli, czyli Dzień Objawienia Pańskiego

 

 

Więcej z kategorii Przepisy
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser
Domowe przepisy na letni obiad
Babcia i wnuczka gotują: sernik
Powiązane artykuły
Czystek kreteński
Czystek kreteński - właściwości i działanie na wirusy
Jesienne nalewki. Przepisy, które warto sprawdzić
By nie wyrzucać chleba…
Zamiast prezentu – ciasta i wypieki pod choinkę
Babcia i Wnuczka gotują: murzynek