Koktajle z owoców lub warzyw mogą stanowić doskonałe uzupełnienie dania, na przykład lekkiej kolacji lub śniadania, a nawet zastępować nam drugie śniadanie lub podwieczorek. Najsmaczniejsze i najwartościowsze są, gdy spożywamy je od razu po przygotowaniu. Do przyrządzania koktajlu wybierajmy najlepiej świeże owoce lub warzywa, do których opcjonalnie możemy dodać kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Szczypta świeżych ziół prosto z doniczki, odrobina pestek, orzechów i przypraw wzbogaci smak i jeszcze bardziej zwiększy wartość naszego koktajlu. Jaki przepis na koktajl warto wybrać jesienią?
Koktajle rozgrzewające
W coraz chłodniejsze jesienne poranki i wieczory dobrze jest wybierać rozgrzewające koktajle, z dodatkiem imbiru, cynamonu i kopru włoskiego, po których poczujemy przyjemne ciepło w żołądku. Szczególnie polecamy koktajl marchwiowo-jabłkowy z kaszą jaglaną. Taki koktajl będzie nie tylko rozgrzewający, ale pełen witamin – zawarte w nim owoce dostarczą nam witamin A, D, E, K i C, a kasza jaglana witamin z grupy B: B1, B6 i B12.
Jakie składniki będą potrzebne, aby przygotować porcję koktajlu na 2-3 osoby? Naszykuj 4 marchewki, 2 jabłka, 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 10 namoczonych w nocy migdałów, 3 cm korzenia imbiru, szczyptę cynamonu. Jak przygotować koktajl? Umytą, obraną marchewkę zmiksuj z dodatkiem niegazowanej wody mineralnej. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, obrane jabłka (po usunięciu gniazd nasiennych), imbir i cynamon. Miksuj, aż koktajl uzyska jednolitą konsystencję. Podawaj koktajl w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzany.
Koktajle oczyszczające
Od czasu do czasu warto wspomóc nasz organizm w oczyszczaniu się i wydalaniu szkodliwych substancji. Odpowiednio skomponowane koktajle poprawią naturalny metabolizm, czyszczą wątrobę, nerki i jelito grube, a do tego wzbogacą naszą dietę w witaminy, mikroelementy i zwiększą odporność. Koktajle oczyszczające mają jeszcze jedną wspólną cechę: są łatwostrawne, zawierają enzymy poprawiające pracę jelit i żołądka. Polecamy szczególnie 2 koktajle oczyszczające: buraczano-czosnkowy i bananowy.
Jak przygotować koktajl buraczano-czosnkowy? Na porcję dla 2-3 osób przygotuj sobie następujące składniki: 2 starte buraki ćwikłowe, 1 starty seler, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka startego chrzanu, 5 łyżek posiekanej natki pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj wszystkie składniki, jeśli będzie taka potrzeba – rozcieńcz koktajl odrobiną wody niegazowanej.
Jak przygotować koktajl bananowy? Aby przygotować porcję tego koktajlu dla 2-3 osób, przygotuj następujące składniki: 2 banany, 2 łyżki kawy, 2 szklanki chudego mleka, 200 ml jogurtu naturalnego i 1 łyżkę cukru. Pokrojone banany wymieszaj ze schłodzonym jogurtem i mlekiem, po czym zmiksuj wszystkie składniki. Taki koktajl będzie doskonałym, pożywnym dodatkiem do lekkiego śniadania. Banany zawierają dużo witaminy C, potasu i magnezu. Magnez nazywany bywa „minerałem antystresowym”, gdyż pozytywnie wpływa na pracę mózgu i mięśni.
Koktajle podnoszące odporność
Na jesienne koktajle podnoszące odporność polecamy bogate w witaminę C pomarańcze, oraz ziarna sezamu, będące źródłem witamin E, B1, B2, B3, B5, B6, magnezu, wapnia i fosforu. Zachęcamy do wypróbowania zwłaszcza dwóch przepisów: na koktajl pomarańczowo-bananowy i sezamowo-jabłkowy.
Jak przyrządzić koktajl pomarańczowo-bananowy? Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziesz potrzebować 2 bananów, dużą pomarańczę, pęk natki pietruszki i 400g kefiru. Zmiksuj schłodzone składniki: obrane banany i pomarańczę oraz listki z natki pietruszki (bez łodyżek). Smacznego!
Jak przygotować koktajl sezamowo-jabłkowy? Aby przygotować 2-3 porcje koktajlu, przygotuj 2 duże jabłka, 1,5 szklanki maślanki, 6 łyżek sezamu, 1,5 łyżki cynamonu, 2 łyżki kakao i miód do smaku (ilość według uznania). Zmiksuj obrane, pokrojone jabłka (po usunięciu gniazd nasiennych) wraz z pozostałymi składnikami, na końcu dopraw miodem. Taki koktajl będzie prawdziwą bombą witaminową i wapniowo-magnezową. Na zdrowie!
Czytaj też: