Babcia i Wnuczka gotują: klopsy

Danie znane i lubiane. Klopsy smakują wszystkim. Będąc łatwymi w przygotowaniu, jednocześnie stwarzają szerokie pole do popisu dla tych, którzy mają ochotę nieco poeksperymentować w kuchni. 

Można wszak do nich dodać najróżnorodniejsze zioła, nafaszerować nimi paprykę czy pomidory, usmażyć, upiec czy ugotować. Nic dziwnego zatem, że spotykamy je pod coraz to bardziej egzotycznymi postaciami.

Tym, czym dla babć są tradycyjne mielone, tym dla ich wnuczek coraz częściej staje się bliskowschodnia kofta. Mimo że w przygotowaniu obie potrawy są podobne, to składnikami nieco się różnią. Warto zauważyć, że kofta nie zawiera jaj. Od dobrze znanych nam klopsów bliskowschodnia ich wersja różni się również sposobem podania. Co w nim innego? Szczegóły poniżej.

Klopsy według przepisu Babci:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa bułka

  • bułka tarta

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • sól

  • pieprz

  • kolendra

  • bazylia


Wykonanie:

  1. Mięso mieszamy z mąką i jajkiem. Dodajemy przyprawy.

  2. Bułkę zamaczamy w wodzie i odciśniętą dodajemy do mięsa.

  3. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  4. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.


Kofta

Klopsy - kofta według przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa jagnięcego (można zastąpić wołowym)

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 5-6 zmielonych ziaren ziela angielskiego

  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz


Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. Mieszamy je dobrze z mięsem, solą i przyprawami.

  3. Formujemy kulki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyka uprzednio namoczone w wodzie (dwa klopsy na jeden patyczek).

  4. Obsmażamy klopsy chwilę na patelni grillowej, po czym wkładamy na ok. 7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  5. Możemy podać z sosem jogurtowo-miętowym, czosnkowym lub ostrym.


 

Którą wersję Państwo wybieracie?
Więcej z kategorii Przepisy
Babcia i wnuczka gotują: bigos
Babcia i Wnuczka gotują: rozgrzewająca zupa na chłodne dni
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser
Powiązane artykuły
Przepisy na zdrowe bomby witaminowe. Owocowe i warzywne
By nie wyrzucać chleba…
Wielkanoc: Odchudzamy desery!
Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki
Czystek kreteński
Czystek kreteński - właściwości i działanie na wirusy