Na pewno znacie mnóstwo przepisów na znakomite herbaty, które potrafią ugasić nawet największe pragnienie. Niewiele do tego potrzeba – woda, zioła, lód, owoce… i głowa pełna pomysłów. Wszystko to przyda się do tego, by sporządzić orzeźwiający, zimny napój. A skoro nie istnieje przepis doskonały, możemy improwizować do woli.
Oto kilka naszych, sprawdzonych przepisów na mrożoną herbatę.
Orzeźwiająca miętowa herbata z cytryną
Potrzebne będą:
- garść świeżej mięty ogrodowej
- cytryna
- litr wody
- cukier (opcjonalnie)
- wrzątek
- kilka kostek lodu
Jak to zrobić:
Do garnka wrzucamy umytą uprzednio, świeżą miętę i zalewamy wrzątkiem, by ją sparzyć (kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Następnie odcedzamy miętę i przelewamy napar do naczynia. Dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę oraz, jeśli lubimy słodkie herbaty, trzy łyżki cukru. Mieszamy i czekamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy kilka kostek lodu i orzeźwiający miętowy napój z cytryną gotowy. Smak dzieciństwa!
„Kompot” z rabarbaru
Potrzebne będą:
- łodyga rabarbaru
- 2 litry wody
- 4 łyżki cukru
- kilka goździków
- kilka kostek lodu
Jak to zrobić:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kilka goździków. Gotujemy rabarbar przez około godzinę na mniejszym ogniu. Po ugotowaniu słodzimy 4 łyżkami cukru i mieszamy. Odstawiamy garnek do wystygnięcia. Jeśli nie lubimy gotowanego rabarbaru, odcedzamy napój. Potem wrzucamy kostki lodu i „kompot” rabarbarowy na zimno gotowy!
Herbata rumiankowa z miodem
Potrzebne będą:
- 2 łyżki suszonych główek rumianku
- 3 łyżki ulubionego miodu (ja uwielbiam wrzosowy)
- litr wody
- kilka listków świeżej mięty
- kilka kostek lodu
Jak to zrobić:
Główki rumianku zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na około 10 minut do zaparzenia. Odcedzamy napar i przelewamy do wystygnięcia. Gdy napar wystygnie, słodzimy go miodem i mieszamy. Wrzucamy lód. Dodajemy do dekoracji kilka listów świeżej mięty. Nie dość, że herbata jest orzeźwiająca, to na dodatek bardzo zdrowa.
Melisa z wiśniami
Potrzebne będą:
- garść świeżej melisy
- 4-5 łyżek syropu wiśniowego (najlepiej domowej roboty)
- kilka dojrzałych wiśni
- kilka listów mięty
- litr wody
- kilka kostek lodu
Jak to zrobić:
Liście melisy myjemy (kilka z nich odkładamy do dekoracji), a następnie zaparzamy we wrzącej wodzie. Pozostawiamy na kilka minut. Po zaparzeniu odcedzamy napar i przelewamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy do herbaty 4-5 łyżek syropu wiśniowego i mieszamy. Dodajemy kilka listków mięty, garść wydrylowanych wiśni i oraz kostki lodu. Dekorujemy kilkoma listkami melisy. Pyszna, słodka i zdrowa herbata gotowa!
A jakie są Wasze ulubione i sprawdzone przepisy na mrożone herbaty? Może lubicie podobne napoje, ale zmieniacie składniki? Podzielcie się swoimi ulubionymi smakami. Z mrożoną herbatą letnie upały nie będą nam straszne.
Czytaj także:
Sałatka z arbuzem i fetą - przepis
Fenkuł – przepis na letnią sałatkę z pomarańczą
Domowe przepisy na letni obiad
5 sprawdzonych sposobów na upał