Pomysł na letnie upały: zdrowe mrożone herbaty

Jak przetrwać letnie upały i jak skutecznie się ochłodzić? Oto kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe i pyszne mrożone herbaty.
Spis treści

Na pewno znacie mnóstwo przepisów na znakomite herbaty, które potrafią ugasić nawet największe pragnienie. Niewiele do tego potrzeba – woda, zioła, lód, owoce… i głowa pełna pomysłów. Wszystko to przyda się do tego, by sporządzić orzeźwiający, zimny napój. A skoro nie istnieje przepis doskonały, możemy improwizować do woli.

Oto kilka naszych, sprawdzonych przepisów na mrożoną herbatę. 

Orzeźwiająca miętowa herbata z cytryną

Potrzebne będą:

  • garść świeżej mięty ogrodowej
  • cytryna
  • litr wody
  • cukier (opcjonalnie)
  • wrzątek
  • kilka kostek lodu

Jak to zrobić:
Do garnka wrzucamy umytą uprzednio, świeżą miętę i zalewamy wrzątkiem, by ją sparzyć (kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Następnie odcedzamy miętę i przelewamy napar do naczynia. Dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę oraz, jeśli lubimy słodkie herbaty, trzy łyżki cukru. Mieszamy i czekamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy kilka kostek lodu i orzeźwiający miętowy napój z cytryną gotowy. Smak dzieciństwa!

„Kompot” z rabarbaru

Potrzebne będą:

  • łodyga rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki cukru
  • kilka goździków
  • kilka kostek lodu

Jak to zrobić:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kilka goździków. Gotujemy rabarbar przez około godzinę na mniejszym ogniu. Po ugotowaniu słodzimy 4 łyżkami cukru i mieszamy. Odstawiamy garnek do wystygnięcia. Jeśli nie lubimy gotowanego rabarbaru, odcedzamy napój. Potem wrzucamy kostki lodu i „kompot” rabarbarowy na zimno gotowy!

Herbata rumiankowa z miodem

Potrzebne będą:

  • 2 łyżki suszonych główek rumianku
  • 3 łyżki ulubionego miodu (ja uwielbiam wrzosowy)
  • litr wody
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka kostek lodu


Jak to zrobić:
Główki rumianku zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na około 10 minut do zaparzenia. Odcedzamy napar i przelewamy do wystygnięcia. Gdy napar wystygnie, słodzimy go miodem i mieszamy. Wrzucamy lód. Dodajemy do dekoracji kilka listów świeżej mięty. Nie dość, że herbata jest orzeźwiająca, to na dodatek bardzo zdrowa.

Melisa z wiśniami

Potrzebne będą:

  • garść świeżej melisy
  • 4-5 łyżek syropu wiśniowego (najlepiej domowej roboty)
  • kilka dojrzałych wiśni
  • kilka listów mięty
  • litr wody
  • kilka kostek lodu

Jak to zrobić:
Liście melisy myjemy (kilka z nich odkładamy do dekoracji), a następnie zaparzamy we wrzącej wodzie. Pozostawiamy na kilka minut. Po zaparzeniu odcedzamy napar i przelewamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy do herbaty 4-5 łyżek syropu wiśniowego i mieszamy. Dodajemy kilka listków mięty, garść wydrylowanych wiśni i oraz kostki lodu. Dekorujemy kilkoma listkami melisy. Pyszna, słodka i zdrowa herbata gotowa!


A jakie są Wasze ulubione i sprawdzone przepisy na mrożone herbaty? Może lubicie podobne napoje, ale zmieniacie składniki? Podzielcie się swoimi ulubionymi smakami. Z mrożoną herbatą letnie upały nie będą nam straszne.

Czytaj także: 

Sałatka z arbuzem i fetą - przepis

Fenkuł – przepis na letnią sałatkę z pomarańczą

Domowe przepisy na letni obiad

5 sprawdzonych sposobów na upał

 

Więcej z kategorii Przepisy
Babcia i Wnuczka gotują: mazurek wielkanocny
Wielkanocny mazurek i kolorowe pisanki
Babcia i Wnuczka gotują: klopsy
Przepisy na zdrowe bomby witaminowe. Owocowe i warzywne
Powiązane artykuły
By nie wyrzucać chleba…
Babcia i wnuczka gotują: bigos
Babcia i wnuczka gotują: szybkie i proste karnawałowe przekąski
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser
Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki