Odkryty kilka lat temu przepis na kompot wigilijny, przygotowywany z suszonych owoców. Cała rodzina popija go z przyjemnością!
Ten kompot przekonał moją rodzinę do polubienia suszu owocowego, o wartościach którego bezskutecznie przekonywałam przez lata.
A wystarczył tylko odpowiedni sposób podania. Odkryłam go kilka lat temu i od tego czasu gości na naszym wigilijnym stole. Jest bardzo chętne spożywany - nawet z dokładką…
Kompot wigilijny - przygotowywany z suszonych owoców. Skład:
- po 5 dag suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek, moreli)
- pół szklanki cukru
- rodzynki, cynamon
- skórka z cytryny lub pomarańczy
- kilka gożdzików
Umyte owoce zalać zimną wodą, na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Zagotować wodę z gożdzikami, cynamonem i cukrem. Wlać do niej owoce wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać skórkę z cytryny i rodzynki. Gotować ok 10 min, przykryć, przestudzić.
Podawać w szklaneczkach lub kompotierkach. Ja robię porcję zwielokrotnioną.
Zobacz też inne przepisy Pani Basi. Jak przygotować nalewkę z żurawiny?