Przepis na kompot wigilijny

Odkryty kilka lat temu przepis na kompot wigilijny, przygotowywany z suszonych owoców. Cała rodzina popija go z przyjemnością!

Ten kompot przekonał moją rodzinę do polubienia suszu owocowego, o wartościach którego bezskutecznie przekonywałam przez lata.

A wystarczył tylko odpowiedni sposób podania. Odkryłam go kilka lat temu i od tego czasu gości na naszym wigilijnym stole. Jest bardzo chętne spożywany - nawet z dokładką…

Kompot wigilijny - przygotowywany z suszonych owoców. Skład:


  • po 5 dag suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek, moreli)
  • pół szklanki cukru
  • rodzynki, cynamon
  • skórka z cytryny lub pomarańczy
  • kilka gożdzików


Umyte owoce zalać zimną wodą, na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Zagotować wodę z gożdzikami, cynamonem i cukrem. Wlać do niej owoce wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać skórkę z cytryny i rodzynki. Gotować ok 10 min, przykryć, przestudzić.

Podawać w szklaneczkach lub kompotierkach. Ja robię porcję zwielokrotnioną.

Zobacz też inne przepisy Pani Basi. Jak przygotować nalewkę z żurawiny?

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!