Część – wydawałoby się – nieodłącznych składników zostaje usunięta, pojawiają się na ich miejsce nowe, jedne procesy kulinarne zostają zastąpione innymi. Wszystko po to, by było zdrowiej i lżej. Nie inaczej ma się kwestia ze staropolskimi i tak dobrze naszym podniebieniom znanymi gołąbkami. I one nie uniknęły rewolucji. Jakiej? O tym poniżej. Najpierw jednak słów kilka o wersji oryginalnej.
Gołąbki według przepisu Babci:
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 200 g ryżu
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g przecieru pomidorowego
- oliwa
- majeranek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie.
- Ryż ugotować al dente. Przestudzić.
- Do zmielonego mięsa dodać majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, usmażoną cebulę, ryż, jajko i całość wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Liście kapusty obgotować krótko w gorącej osolonej wodzie, a następnie odcedzić na durszlaku.
- Na przestudzonych liściach układać farsz uformowany w dłoniach i ściśle zawijać do środka.
- Na dnie garnka układać liście kapusty, na nich gołąbki i przykrywać je pozostałymi liśćmi kapusty.
- Do bulionu dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki, całość zblendować, doprawić do smaku.
- Gołąbki zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i gotować przez około 1,5 h, aż będą miękkie.

Gołąbki według przepisu Wnuczki:
Składniki:
- 9 dużych liści młodej kapusty
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 duży por
- 3 małe cebule
- 2 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 6 łyżek mąki z cieciorki
- 750 ml przecieru pomidorowego dobrej jakości
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki słodkiej papryki
- pieprz, sól
Wykonanie:
- Do gotującej się wody włożyć liście kapusty, aby je sparzyć.
- Kaszę jaglaną ugotować.
- Por i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
- Do kaszy dodać drobno posiekany koperek, drobno startą marchewkę, por, cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę z cieciorki.
- Wszystko wymieszać.
- Podzielić farsz na dziewięć części, formoać podłużne pulpeciki i zawijać w liście kapusty.
- Przecier pomidorowy doprawić do smaku. Przelać do naczynia żaroodpornego.
- Dołożyć gołąbki, przykryć i piec 90 minut w temperaturze 190 stopni.
Gołąbki z piekarnika, bez mięsa, bez ryżu - można? Można! Teraz warto samemu spróbować, by móc stwierdzić, które bardziej przypadną do gustu domownikom. Możemy być nieźle zaskoczeni.