Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki

Nie będzie żadnym zaskoczeniem to, że niemal każdy przepis, który został już uświęcony tradycją i wydawał się nietykalny, w kuchni Wnuczki zostaje poddany solidnemu liftingowi. Sprawdźcie koniecznie przepis na gołąbki w nowej wersji.



Część – wydawałoby się – nieodłącznych składników zostaje usunięta, pojawiają się na ich miejsce nowe, jedne procesy kulinarne zostają zastąpione innymi. Wszystko po to, by było zdrowiej i lżej. Nie inaczej ma się kwestia ze staropolskimi i tak dobrze naszym podniebieniom znanymi gołąbkami. I one nie uniknęły rewolucji. Jakiej? O tym poniżej. Najpierw jednak słów kilka o wersji oryginalnej.

Gołąbki według przepisu Babci:

Składniki:

  • 1 biała kapusta

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej

  • 200 g ryżu

  • 1 duża cebula

  • 1 jajko

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • oliwa

  • majeranek

  • słodka papryka

  • sól

  • pieprz


Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie.

  2. Ryż ugotować al dente. Przestudzić.

  3. Do zmielonego mięsa dodać majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, usmażoną cebulę, ryż, jajko i całość wymieszać.

  4. Doprawić solą i pieprzem.

  5. Liście kapusty obgotować krótko w gorącej osolonej wodzie, a następnie odcedzić na durszlaku.

  6. Na przestudzonych liściach układać farsz uformowany w dłoniach i ściśle zawijać do środka.

  7. Na dnie garnka układać liście kapusty, na nich gołąbki i przykrywać je pozostałymi liśćmi kapusty.

  8. Do bulionu dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki, całość zblendować, doprawić do smaku.

  9. Gołąbki zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i gotować przez około 1,5 h, aż będą miękkie.


gołabki2

Gołąbki według przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 9 dużych liści młodej kapusty

  • szklanka kaszy jaglanej

  • 1 duży por

  • 3 małe cebule

  • 2 marchewki

  • 1 pęczek koperku

  • 6 łyżek mąki z cieciorki

  • 750 ml przecieru pomidorowego dobrej jakości

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • pieprz, sól


Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody włożyć liście kapusty, aby je sparzyć.

  2. Kaszę jaglaną ugotować.

  3. Por i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.

  4. Do kaszy dodać drobno posiekany koperek, drobno startą marchewkę, por, cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę z cieciorki.

  5. Wszystko wymieszać.

  6. Podzielić farsz na dziewięć części, formoać podłużne pulpeciki i zawijać w liście kapusty.

  7. Przecier pomidorowy doprawić do smaku. Przelać do naczynia żaroodpornego.

  8. Dołożyć gołąbki, przykryć i piec 90 minut w temperaturze 190 stopni.


Gołąbki z piekarnika, bez mięsa, bez ryżu - można? Można! Teraz warto samemu spróbować, by móc stwierdzić, które bardziej przypadną do gustu domownikom. Możemy być nieźle zaskoczeni.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!