Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki

Nie będzie żadnym zaskoczeniem to, że niemal każdy przepis, który został już uświęcony tradycją i wydawał się nietykalny, w kuchni Wnuczki zostaje poddany solidnemu liftingowi. Sprawdźcie koniecznie przepis na gołąbki w nowej wersji.



Część – wydawałoby się – nieodłącznych składników zostaje usunięta, pojawiają się na ich miejsce nowe, jedne procesy kulinarne zostają zastąpione innymi. Wszystko po to, by było zdrowiej i lżej. Nie inaczej ma się kwestia ze staropolskimi i tak dobrze naszym podniebieniom znanymi gołąbkami. I one nie uniknęły rewolucji. Jakiej? O tym poniżej. Najpierw jednak słów kilka o wersji oryginalnej.

Gołąbki według przepisu Babci:

Składniki:

  • 1 biała kapusta

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej

  • 200 g ryżu

  • 1 duża cebula

  • 1 jajko

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • oliwa

  • majeranek

  • słodka papryka

  • sól

  • pieprz


Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie.

  2. Ryż ugotować al dente. Przestudzić.

  3. Do zmielonego mięsa dodać majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, usmażoną cebulę, ryż, jajko i całość wymieszać.

  4. Doprawić solą i pieprzem.

  5. Liście kapusty obgotować krótko w gorącej osolonej wodzie, a następnie odcedzić na durszlaku.

  6. Na przestudzonych liściach układać farsz uformowany w dłoniach i ściśle zawijać do środka.

  7. Na dnie garnka układać liście kapusty, na nich gołąbki i przykrywać je pozostałymi liśćmi kapusty.

  8. Do bulionu dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki, całość zblendować, doprawić do smaku.

  9. Gołąbki zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i gotować przez około 1,5 h, aż będą miękkie.


gołabki2

Gołąbki według przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 9 dużych liści młodej kapusty

  • szklanka kaszy jaglanej

  • 1 duży por

  • 3 małe cebule

  • 2 marchewki

  • 1 pęczek koperku

  • 6 łyżek mąki z cieciorki

  • 750 ml przecieru pomidorowego dobrej jakości

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • pieprz, sól


Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody włożyć liście kapusty, aby je sparzyć.

  2. Kaszę jaglaną ugotować.

  3. Por i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.

  4. Do kaszy dodać drobno posiekany koperek, drobno startą marchewkę, por, cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę z cieciorki.

  5. Wszystko wymieszać.

  6. Podzielić farsz na dziewięć części, formoać podłużne pulpeciki i zawijać w liście kapusty.

  7. Przecier pomidorowy doprawić do smaku. Przelać do naczynia żaroodpornego.

  8. Dołożyć gołąbki, przykryć i piec 90 minut w temperaturze 190 stopni.


Gołąbki z piekarnika, bez mięsa, bez ryżu - można? Można! Teraz warto samemu spróbować, by móc stwierdzić, które bardziej przypadną do gustu domownikom. Możemy być nieźle zaskoczeni.
Więcej z kategorii Przepisy
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser
Babcia i Wnuczka gotują: mazurek wielkanocny
Wielkanocny mazurek i kolorowe pisanki
Babcia i Wnuczka gotują: rozgrzewająca zupa na chłodne dni
Powiązane artykuły
Przepisy na zdrowe bomby witaminowe. Owocowe i warzywne
By nie wyrzucać chleba…
Wielkanoc: Odchudzamy desery!
Czystek kreteński
Czystek kreteński - właściwości i działanie na wirusy
Babcia i wnuczka gotują: bigos