PORTAL DLA SENIORÓW
 

Babcia i Wnuczka gotują: mazurek wielkanocny

Starszy niż rok
Baby, mazurki, serniki – bez nich Święta Wielkanocne nie smakowałyby tak dobrze. Obecne są w polskich domach niemal od zawsze, a dla niektórych gospodyń ich przygotowywanie to prawdziwy rytuał. Determinuje go przecież tradycja – z dziada pradziada (albo raczej z babki prababki) ciasta pieczono w ten sam sposób. A gdyby jednak w tym roku nieco zaszaleć? Może nie tak całkowicie, może chociaż przy mazurku? To może się opłacić.

Dzisiaj – jak zawsze – mamy dla Was dwie propozycje: jedna dla złaknionych tradycyjnych smaków, druga – dla tych, którzy chcą powiewu świeżości. Która lepsza? Trzeba ocenić samemu.

Mazurek czekoladowy wg. przepisu Babci:

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej

  • 300 g schłodzonego masła

  • 150 g cukru pudru

  • 4 ugotowane na twardo żółtka

  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 8 g masła

  • do dekoracji: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie itd.


Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej starte żółtka jaj.

  2. Dorzucić masło, cukier puder i cukier wanilinowy.

  3. Całość szybko i dokładnie posiekać nożem.

  4. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

  5. Po wyjęciu rozwałkować (tak, by miało grubość 1 cm).

  6. Po przełożeniu do formy zagnieść dookoła wałeczki, a spód ciasta nakłuć widelcem.

  7. Piec 25 minut w 200 stopniach (ciasto powinno mieć kolor jasnozłoty).

  8. Gdy ciasto będzie w piekarniku, połamać czekoladę i wrzucić ją do metalowej miski.

  9. Dorzucić masło.

  10. Całość trzymać nad garnkiem z bardzo gorącą wodą do całkowitego rozpuszczenia.

  11. Dokładnie wymieszać.

  12. Na upieczone ciasto wylać polewę i udekorować bakaliami.

  13. Po godzinie ciasto jest gotowe do spożycia.


mazurek mus

Mazurek wegański wg. przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 1 średnia pomarańcza

  • 3 szklanki migdałów

  • 3 szklanki namoczonych wcześniej (przez całą noc) orzechów nerkowca

  • 1,5 szklanki pestek dyni

  • 1,5 szklanki namoczonych wcześniej (ok. pół godziny w zimnej wodzie) daktyli

  • 5 łyżek cukru brzozowego

  • 5 łyżek namoczonej wcześniej (5 min. w gorącej wodzie) skórki pomarańczowej

  • 3 łyżki kakao

  • migdały do dekoracji

  • sól


Wykonanie:

  1. Zblendować na gładką masę migdały, pestki dyni, daktyle, kakao i szczyptę soli. Ważne jest, by masa (za sprawą daktyli) lepiła się.

  2. Masę przełożyć do formy, wyrównać, ukształtować boki.

  3. Włożyć do zamrażalnika.

  4. Orzechy nerkowca zmiksować (ok. 2 min.).

  5. Dodać do nich cukier brzozowy oraz skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować.

  6. Masę przełożyć na spód, przyozdobić pomarańczą i migdałami.

  7. Całość włożyć do zamrażarki na dwie godziny.

  8. Po wyjęciu jest gotowe do spożycia.


W jednej wersji pieczemy, w drugiej – mrozimy, a mazurek nadal mazurkiem. Kuchenna magia!

Czytaj także >>„Babcia i Wnuczka gotują: murzynek”

Czytaj także >>„Babcia i Wnuczka gotują: sernik”

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Jak często uprawiasz seks?

  codziennie lub prawie codziennie

  kilka razy w tygodniu

  kilka razy w miesiącu

  nie uprawiam seksu

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA