Przepisy na zdrowe bomby witaminowe. Owocowe i warzywne

Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej warzyw i owoców. Dla organizmu zmęczonego brakiem dostatecznej podaży witamin i składników mineralnych są one niczym deszcz w okresie suszy – domaga się on ich teraz niemal w każdej ilości. Mamy dla Was pyszne i sprawdzone pomysły na zdrowe i smaczne bomby witaminowe.

Spis treści

Oprócz zaopatrywania organizmu w to, czego mu brakuje, warto również pokusić się o pewne porządki i wymieść z niego to wszystko, co przez zimę nagromadziło się w tkankach i co tylko niepotrzebnie nas obciąża. Zdecydowanie warto wyjść tym potrzebom naprzeciw. Solidna dawka zdrowia jest na wagę złota, szczególnie w okresie częstych zachorowań, gdy wszystkie bakterie i wirusy szaleją. Jak jednak dostarczyć jej mądrze i smacznie?
Aby bomby witaminowe rzeczywiście takimi były, trzeba się trzymać kilku prostych zasad:

  1. Wybierać owoce i warzywa z możliwie jak najbardziej ekologicznych upraw. Pestycydy, przyspieszacze wzrostu czy wysokie stężenia metali ciężkich zdrowiu na pewno nie sprzyjają.
  2. Przetwarzanie ograniczyć do minimum. Najlepiej spożywać je w postaci surowej – obrane i pokrojone w postaci sałatek czy zmiksowane w formie koktajlu. Każda obróbka termiczna pozbawia ich wielu cennych właściwości.
  3. Dbać o różnorodność – niech będzie kolorowo! Każda barwa roślinny to inna konstelacja antyoksydantów, które chronią nas przed starzeniem się i chorobami.

Jak je podawać, by stanowiły ucztę dla podniebienia i oczu? Proponujemy kilka przepisów.

 

Zielony koktajl warzywny - przepis

 

  • 3 średnie marchewki
  • 2 plastry selera
  • 100 g szpinaku
  • mała główka sałaty
  • 4 łyżeczki natki pietruszki

 

Umyte i obrane warzywa zmiksować.

soki3

 

 

Z czego wyciskać zdrowe soki?

W przypadku wyciskanych soków ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Bo możemy je wyciskać dosłownie ze wszystkich owoców i warzyw. Ze względu na użyte skłądniki soki będą miały różne właściwości:

  • sok z marchwi – będzie dobry na odporność, ale podziała dobrze także dla oczu, włosów, paznokci i skóry;
  • sok z selera – wzmocni układ nerwowy i złagodzi objawy reumatyzmu, pomoże się nam też uspokoić;
  • sok z pomidorów – ma zbawienny wpływ na opóźnienie procesów starzenia, przeciwdziałania nowotworom i zapobiega przeziębieniom;
  • sok z ogórków – oczyszcza organizm i obniża ciśnienie krwi;
  • sok z rzepy – na mocne kości;
  • sok z buraków – wspomoze nas w anemii i menopauzie;
  • sok z kiwi – wzmocni odporność pomoże zachować młodość.

Nie zapominajmy o tym, że soki można dowolnie mieszać, by znaleźć smak, który najbardziej nam się spodoba.

Reklama

Zdrowe sałatki - przepisy

 

Sałatka z cykorii:

Składniki

  • średnia cykoria
  • duża pomarańcza
  • pół czerwonej cebuli
  • oliwki
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Cykorię umyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Oliwki pokroić w plastry. Pomarańczę podzielić na cząstki, obrać je z błonki, z dwóch cząstek wycisnąć sok, zmieszać go z oliwą i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko wymieszać.

Tak naprawdę jedynym ograniczeniem dla naszych wiosennych kompozycji powinno być zaopatrzenie ulubionego warzywniaka. Niech różnorodność smaków, kolorów, kształtów i konsystencji zaprowadzi istną rewolucję na naszych talerzach. Od razu poczujemy się lepiej!

Czytaj też: 

Witaminy dla seniora – które są najlepsze na pamięć i wzmocnienie?

Superfoods. Co to jest i z czym to się je?

Superfood: co to jest spirulina chlorella i jak ją jeść?

 

 

 

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!