Oprócz zaopatrywania organizmu w to, czego mu brakuje, warto również pokusić się o pewne porządki i wymieść z niego to wszystko, co przez zimę nagromadziło się w tkankach i co tylko niepotrzebnie nas obciąża. Zdecydowanie warto wyjść tym potrzebom naprzeciw. Solidna dawka zdrowia jest na wagę złota, szczególnie w okresie częstych zachorowań, gdy wszystkie bakterie i wirusy szaleją. Jak jednak dostarczyć jej mądrze i smacznie?
Aby bomby witaminowe rzeczywiście takimi były, trzeba się trzymać kilku prostych zasad:
- Wybierać owoce i warzywa z możliwie jak najbardziej ekologicznych upraw. Pestycydy, przyspieszacze wzrostu czy wysokie stężenia metali ciężkich zdrowiu na pewno nie sprzyjają.
- Przetwarzanie ograniczyć do minimum. Najlepiej spożywać je w postaci surowej – obrane i pokrojone w postaci sałatek czy zmiksowane w formie koktajlu. Każda obróbka termiczna pozbawia ich wielu cennych właściwości.
- Dbać o różnorodność – niech będzie kolorowo! Każda barwa roślinny to inna konstelacja antyoksydantów, które chronią nas przed starzeniem się i chorobami.
Jak je podawać, by stanowiły ucztę dla podniebienia i oczu? Proponujemy kilka przepisów.
Zielony koktajl warzywny - przepis
- 3 średnie marchewki
- 2 plastry selera
- 100 g szpinaku
- mała główka sałaty
- 4 łyżeczki natki pietruszki
Umyte i obrane warzywa zmiksować.
Z czego wyciskać zdrowe soki?
W przypadku wyciskanych soków ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Bo możemy je wyciskać dosłownie ze wszystkich owoców i warzyw. Ze względu na użyte skłądniki soki będą miały różne właściwości:
- sok z marchwi – będzie dobry na odporność, ale podziała dobrze także dla oczu, włosów, paznokci i skóry;
- sok z selera – wzmocni układ nerwowy i złagodzi objawy reumatyzmu, pomoże się nam też uspokoić;
- sok z pomidorów – ma zbawienny wpływ na opóźnienie procesów starzenia, przeciwdziałania nowotworom i zapobiega przeziębieniom;
- sok z ogórków – oczyszcza organizm i obniża ciśnienie krwi;
- sok z rzepy – na mocne kości;
- sok z buraków – wspomoze nas w anemii i menopauzie;
- sok z kiwi – wzmocni odporność pomoże zachować młodość.
Nie zapominajmy o tym, że soki można dowolnie mieszać, by znaleźć smak, który najbardziej nam się spodoba.
Zdrowe sałatki - przepisy
Sałatka z cykorii:
Składniki
- średnia cykoria
- duża pomarańcza
- pół czerwonej cebuli
- oliwki
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Cykorię umyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Oliwki pokroić w plastry. Pomarańczę podzielić na cząstki, obrać je z błonki, z dwóch cząstek wycisnąć sok, zmieszać go z oliwą i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko wymieszać.
Tak naprawdę jedynym ograniczeniem dla naszych wiosennych kompozycji powinno być zaopatrzenie ulubionego warzywniaka. Niech różnorodność smaków, kolorów, kształtów i konsystencji zaprowadzi istną rewolucję na naszych talerzach. Od razu poczujemy się lepiej!
Czytaj też:
Witaminy dla seniora – które są najlepsze na pamięć i wzmocnienie?
Superfoods. Co to jest i z czym to się je?
Superfood: co to jest spirulina chlorella i jak ją jeść?