Tak jak odporna na działanie czasu jest nasza chęć do zabawy, tak też od zawsze w cenie pozostaje wygoda i smak przygotowywanych przekąsek. Nie chodzi o to, żeby cały dzień przed spotkaniem towarzyskim spędzić w kuchni. Pyszny smak nie musi nas kosztować wiele trudu. Wiedzą to zarówno babcie, jak i wnuczki. Stąd też obie dzisiejsze propozycje powyższe wymagania bezwzględnie spełniają.
Koreczki śledziowe Babci:
Składniki:
- 12 płatów śledzi w oleju
- 1 słoik korniszonów
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2 duże czerwone cebule
Wykonanie:
- Śledzie wykładamy na papierowy ręcznik, żeby nieco usunąć z nich olej.
- Wycinamy (np. przy użyciu kieliszka) w nich kółeczka.
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
- Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
- Ogórki kroimy w krążki.
- Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki.
Grissini z pastą pomidorową Wnuczki:
Składniki:
- 200 g nasion słonecznika
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.
- Podawać z włoskimi paluszkami grissini.
Nic dodać, nic ująć. Bawmy się pysznie!