Pospolite chwasty porastające łąki czy przydroża mogą nas obronić przed infekcjami. Ich liście, pączki, kwiaty, kora, owoce, korzenie nie tylko nie powodują skutków ubocznych, jak konwencjonalne leki, ale też nie obciążają układu trawiennego. Pospolite chwasty porastające łąki czy przydroża mogą nas obronić przed infekcjami. Ich liście, pączki, kwiaty, kora, owoce, korzenie nie tylko nie powodują skutków ubocznych, jak konwencjonalne leki, ale też nie obciążają układu trawiennego.
Czytaj też: Jak przeprowadzić kurację czosnkową?
Zdrowo poparzeni
Pokrzywa jest zaliczana do immunostymulatorów, poprawia odporność organizmu i pomaga w walce z anemią. A to wszystko dzięki temu, że stymuluje wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych. Powinny jej jednak unikać osoby z chorobami dróg rodnych, nerek oraz z cukrzycą.
Zimą pokrzywa jest dostępna przede wszystkim w postaci suszonych liści do zaparzania. By przyrządzić z nich napar, wystarczy dwie łyżki suszu zalać szklanką wrzątku. W aptekach można też kupić gotowe herbatki w saszetkach do zaparzania, a także pokrzywę w kapsułkach i tabletkach oraz w postaci soku. Suszone zioło można dodawać do jajecznicy czy zupy.
Latem świeżą pokrzywę można przyrządzić jak szpinak.
Czytaj więcej w CafeSenior: 5 skutecznych sposobów na grypę
Dmuchawce, latawce…
Mniszek lekarski jest skarbnicą bezcennych witamin i minerałów, takich jak: kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, jod, fosfor, potas czy witaminy A i C. Ten skład gwarantuje nie tylko działanie wzmacniające odporność organizmu, ale też przeciwwirusowe. W aptekach dostępne są zioła do zaparzania, herbatki w torebkach oraz sok z mniszka, a także tabletki i kapsułki, które mają to cenne zioło w swoim składzie.
Latem młode listki mniszka można serwować jak sałatę, doprawiając sosem winegret. Dobrze skomponują się też z rzodkiewką, szczypiorkiem i jajkami na twardo. Kwiaty można dodać do zupy z botwinki.
Czytaj więcej w CafeSenior: Jak rozpoznać i leczyć zapalenie zatok?
Pomarańczowe cudo
Kwiaty nagietka to źródło karotenoidów, fitosteroli, saponin, flawonoidów, olejków eterycznych, kwasów organicznych, soli mineralnych i magnezu.
Dzięki zdolności wiązania toksycznych związków przemiany materii nagietek przyczynia się do wzmacniania sił obronnych organizmu, zwalczających wiele chorób. Zwiększa odporność, usprawniając układ siateczkowo-śródbłonkowy. Działa bakteriobójczo oraz antybiotycznie.
Warto więc sięgnąć po dostępne w aptekach czy sklepach zielarskich suszone zioła i przyrządzać z nich zdrowy napar. Zaś latem wykorzystać świeże kwiaty. Płatki nagietka (ale bez środków, które są gorzkie) mogą być smacznym dodatkiem do sałatek, omletów lub potraw z sera. Zmielone i wysuszone zabarwią masło czy jogurt na żółtawy kolor.
Czytaj więcej w CafeSenior: Monakolina K - na problemy z cholesterolem
Niezła babka
Babkę lancetowatą stosuje się jako środek przeciwbakteryjny i przeciwzapalny. Jej wysuszone liście to solidna dawka witamin, która może nam pomóc uniknąć przeziębień. Ogólnie wzmacniają one organizm, ale również pobudzają trawienie oraz działają wykrztuśnie w schorzeniach dróg oddechowych i pokarmowych.
Z babki lancetowatej sporządza się napary, odwary, syropy oraz ekstrakty. Młode listki babki można także gotować jak kapustę lub dodawać do różnych sałatek.
Już jutro zapraszamy do drugiej części poradnika „Zioła na odporność”. Na zdrowie!