Grillowanie mamy we krwi
Smażenie potraw na otwartym ogniu było znane już w czasach prehistorycznych, można więc powiedzieć, że grillowanie jest nam doskonale znane. Potrawy z grilla smakują zupełnie inaczej, niż upieczone na patelni czy w piekarniku. W trakcie przygotowań do grilla zapominamy jednak, jak niekorzystne dla zdrowia może okazać się jedzenie przyrządzonych w ten sposób potraw.
Grillowane mięso przyczyną chorób
Mięso pieczone na grillu nie należy do zdrowych, co udowodnili naukowcy. Najnowsze badania pokazują, że jedzenie pieczonego oraz smażonego mięsa w znacznym stopniu przyczynia się do rozwoju chorób, takich jak alzheimer, cukrzyca czy choroby serca.
Jedzenie mięsa usmażonego na grillu przyczynia się również do rozwoju nowotworów, z powodu tworzenia się substancji rakotwórczych w podgrzewanym mięsie. Szkodliwe okazuje się też samo przebywanie w pobliżu palącego się brykietu, bo powoduje przedostanie się do organizmu rakotwórczych związków.
Szczególnie niekorzystne dla zdrowia jest spożywanie czerwonego mięsa przygotowanego w ten sposób. Zatem wszelkiego typu steki powinny zniknąć z menu. Podobnie rzecz ma się w przypadku innych mięs, takich jak karkówka wieprzowa. Nie zaleca się również spożywania w nadmiarze kiełbas, które zawierają mało mięsa, ale za to mnóstwo tłuszczu oraz soli.
Zasady zdrowego grillowania
Nie popadajmy jednak w panikę - jeśli grillujemy sporadycznie, nic poważnego nam nie grozi. Potrawy przyrządzane na ogniu są niezwykle smaczne i pożywne, dlatego nie warto zupełnie odmawiać sobie tej przyjemności. By potrawy z grilla były przy tym zdrowe, wystarczy pamiętać o kilku zasadach:
- Zwróć uwagę na mięso - powinno być świeże i kupione u sprawdzonego dostawcy. Najlepiej sięgnąć po chude mięso, na przykład kurczaka czy indyka. Alternatywą może być ryba.
- Nie zapomnij o warzywach! Stanowią zdrowe uzupełnienie mięsnych posiłków. Poza tym niwelują działanie rakotwórczych związków dzięki temu, że zawierają w sobie antyoksydanty. Warzywa można grillować lub podawać w formie sałatki.
- Mięso należy zamarynować, dzięki temu stanie się kruche i będzie można szybciej zdjąć je z ognia. Do marynaty dodaj oliwę, zioła, czosnek oraz cytrynę, które również zapobiegają wchłanianiu rakotwórczych substancji do organizmu.
- Nie rozpalaj ognia za pomocą chemicznych podpałek, które zawierają w sobie szkodliwe substancje. Dostają się do organizmu poprzez spożywane potrawy, a także wdychanie dymu.
- Najpierw rozpal grilla, a dopiero potem nałóż mięso lub warzywa na ruszt. Dzięki temu szkodliwe substancje z węgla nie dostaną się do pożywienia. Pamiętaj też, by nie układać mięsa bezpośrednio na ruszcie. W tym przypadku sprawdzą się aluminiowe tacki.
Czytaj również: