Bez glutenu: smacznie i zdrowo?

Dieta bezglutenowa staje się coraz modniejsza, piszą o niej kolorowe magazyny i portale z poradami o zdrowym stylu życia. Skomponowanie menu, w którym nie będzie glutenu jest nie lada wyzwaniem, dlatego zastanów się najpierw czy taka dieta będzie dla Ciebie korzystna. Dietetycy polecają dietę bezglutenową przede wszystkim osobom, które są uczulone na ten składnik odżywczy i chorują na celiaklię. Poznaj tajniki diety bezglutenowej!

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem roślinnym, które występuje w ziarnach zbóż, np. pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem mąki, znajduje się w wędlinach, czekoladzie, jogurtach, przyprawach, a nawet niektórych lekach. Gluten dodawany jest do tak wielu produktów spożywczych, ponieważ jest bardzo dobrym nośnikiem aromatów. Jak widać, skomponowanie diety nie zawierającej glutenu jest nie lada wyzwaniem, dlatego najpierw warto upewnić się, czy jest to wskazana dla nas dieta.

Dla kogo dieta bez glutenu?

Dieta bezglutenowa polecana jest przede wszystkim osobom uczulonym na gluten i chorującym na celiaklię. Alergia na gluten może być przejściowa i pojawia się zwłaszcza we wczesnym dzieciństwie, po czym zazwyczaj samoistnie ustępuje. Natomiast chorzy na celiaklię powinni na stałe wyeliminować gluten ze swojej diety. Celiaklia polega na nieprawidłowej reakcji systemu odpornościowego na gluten, prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, a w rezultacie do znacznego zmniejszenia przyswajania przez organizm substancji odżywczych. Objawami celiaklii są osłabienie apetytu, niedowaga, wystający brzuch oraz miękkie, nieuformowane stolce.

Dieta bezglutenowa nie jest zalecana osobom zdrowym, gdyż wykluczenie z menu zbóż i potraw mącznych może spowodować, że będziemy dostarczać naszemu organizmowi zbyt mało węglowodanów i błonnika. Poza tym dieta bezglutenowa jest dość uboga w żelazo i witaminę B. Dlatego dietetycy radzą zastępować zboża większymi porcjami warzyw i owoców.

Jak skomponować menu bez glutenu?

Jeśli chcemy przejść na dietę bezglutenową, powinniśmy oprzeć nasze menu o ryby, jaja, owoce, warzywa i produkty mleczne. Zdrowym i apetycznym uzupełnieniem będą chleb i makaron bezglutenowe, wafle ryżowe i kukurydziane. Tradycyjne słodycze możemy zastąpić domowymi dżemami, miodem, a także ciastami i ciastkami oznakowanymi symbolem przekreślonego kłosa, który oznacza, że dany produkt nie zawiera glutenu.

Podczas zakupów warto dokładnie czytać etykiety na opakowaniach. Gluten występuje także  w postaci słodu jęczmiennego, dlatego można go też znaleźć między innymi w płatkach śniadaniowych, musli i w… piwie.

Pamiętajmy, że dieta bezglutenowa nie jest dietą typowo odchudzającą. Większość produktów niezawierających glutenu ma kaloryczność zbliżoną do tradycyjnych ich wersji. Dla porównania: kromka chleba bezglutenowego ma około 240 kcal, a kromka zwykłego chleba około 250-255 kcal.

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi będziecie wiedzieć, kiedy warto przejść na dietę bezglutenową i czy jest to dieta właśnie dla Was.

 

Więcej z kategorii Dieta
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
Jadłospis seniora z cukrzycą
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?
Co szkodzi wątrobie?