Dziurawiec
Po dziurawiec najlepiej sięgnąć wczesną wiosną, gdy odczuwasz zmęczenie i skutki nagłych zmian temperatury. Spożywany latem może powodować przebarwienia na skórze, zwłaszcza jeśli wyjdziesz na słońce po wypiciu naparu z tej rośliny. Właściwości lecznicze mają zarówno liście, jak i kwiaty dziurawca.
Co dobrego daje picie naparu z dziurawca? Zawarta w nim hiperycyna pomaga w zaburzeniach snu i terapii łagodnych postaci depresji. Na wiosenne przesilenie nie pomoże herbatka z dziurawca – ta pomaga jedynie zwalczać dolegliwości gastryczne. Aby zmniejszyć uczucie przygnębienia, należy sięgnąć po ekstrakt z dziurawca w postaci tabletek, po wyciągi alkoholowe lub nalewki na bazie tego zioła.
Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa to nie tylko chwast. Liście tej rośliny są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej ze względu na wyjątkowe wartości lecznicze i odżywcze: wysoką zawartość soli mineralnych i mikroelementów. Najlepsze działanie ma sok ze świeżo zerwanych liści pokrzywy. Taką kurację warto stosować przez cały rok. Jeśli nie mamy akurat dostępu do świeżych liści, to przyrządźmy sobie herbatkę z pokrzywy suszonej, którą można znaleźć w każdym sklepie zielarskim.
Specjaliści od medycyny naturalnej uważają, że napar z pokrzywy ma działanie podobne do antybiotyku. Ma także właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych substancji i przeciwdziała zatrzymywaniu nadmiaru wody w organizmie. Mocny napar z pokrzywy, pozostawiony pod przykryciem na co najmniej kwadrans, pomaga walczyć ze stresem. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Co za wszechstronne działanie!
Żeń-szeń
Korzeń żeń-szenia kojarzony jest przede wszystkim z popularnym afrodyzjakiem, na tym nie kończy się jednak jego dobroczynne działanie. Czy wiesz, że w roślinie tej znajduje się aż 200 cennych składników, a wśród nich: cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo i witamina C? Duża zawartość mikroelementów i minerałów sprawia, że dieta wzbogacona w żeń-szeń działa pobudzająco i odświeżająco. Obecna w tej roślinie cholina podnosi witalność, poprawia koncentrację i pamięć.
Żeń-szenia można nabyć w postaci suszonego lub świeżego korzenia, jako tabletki lub w formie już sproszkowanej. Wybór należy do ciebie. Pamiętaj, by na czas kuracji zrezygnować z kawy.
Rozmaryn
To zioło, które pobudzi cię wiosną równie skutecznie jak dziurawiec i żeń-szeń. Rozmaryn ma także dodatkowe właściwości: łagodzi dolegliwości reumatyczne i migrenowy ból głowy, podnosi ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na zdolność koncentracji, przez co zmniejsza poczucie ospałości.
Polecamy szczególnie kurację nalewką z rozmarynu. Do poprawy nastroju wystarczą 1-2 łyżki stołowe dziennie. Natomiast gotowy olejek rozmarynowy warto wykorzystać do relaksującej kąpieli.
Fiołek trójbarwny
Niewiele osób wie, że roślina o tej wdzięcznej nazwie ma wszechstronne właściwości, które przydadzą się nam szczególnie wiosną. Części nadziemne fiołka zawierają rutynę, która oczyszcza krew i poprawia przemianę materii. Rutyna ułatwia również przyswajanie witaminy C, przedłuża jej działanie i przeciwdziała łamliwości ścian włoskowatych naczyń krwionośnych.
Fiołek trójbarwny jest używany w medycynie naturalnej w leczeniu problemów skórnych, płucnych oraz związanych z układem moczowym. Zawarta w nim rutyna działa także moczopędnie, przez co herbatki z fiołka polecana jest jako tzw. detoks po zimie. Pita regularnie przez co najmniej 2 tygodnie pomaga oczyścić nasz organizm ze szkodliwych substancji. Na zdrowie!
Czytaj też:
Zioła na sen i bezsenność – które są najskuteczniejsze?