Tradycyjne przetwory z nutką egzotyki

W kuchni nie należy bać się eksperymentów. Zwłaszcza w przypadku tradycyjnych przetworów, które można urozmaicić odrobiną egzotycznych dodatków. Dzięki temu staną się zdrowsze i ciekawsze dla podniebienia.

Spis treści

Przygotowania do zimy


Bardzo powoli, ale sukcesywnie zbliża się koniec lata. Nasze myśli zaczynają skupiać się na zbiorach i przetworach, jakie możemy wyczarować. By urozmaicić nieco tradycyjne przetwory, warto wrzucić do nich odrobinę egzotycznych przypraw, które zmienią smak i dodadzą korzystnych dla zdrowia witamin.

Czytaj też: Nalewka z żurawiny - jak przygotować żurawinówkę?

 

Dodatki pełne zdrowia


Egzotyczne przyprawy dodadzą przetworom nie tylko koloru i smaku, ale także wartości odżywczych:


  • papryczka chili ma niezwykły wpływ na organizm – poprawia krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu i poprawia samopoczucie.
  • imbir wpływa na trawienie, skutecznie radzi sobie z migrenowym bólem głowy i doskonale rozgrzewa.
  • wanilia, dzięki zawartym olejkom eterycznym, wpływa na organizm uspokajająco, pomaga w bólach reumatycznych i wzmacnia serce.
  • cynamon znany jest ze swych rozgrzewających właściwości, działa przeciwbakteryjnie, dostarcza organizmowi żelazo oraz wapń, a także wspomaga pamięć.
  • anyż radzi sobie z zimowymi przypadłościami, takimi jak przeziębienie czy infekcje dróg oddechowych, wspomaga trawienie i działa korzystnie na układ pokarmowy.


Wiedząc już, jak wiele korzyści przynoszą egzotyczne przyprawy i warzywa, możemy zabrać się za ich dodawanie do tradycyjnych, znanych nam przetworów.

Reklama

1. Imbirowy krem z dyni


Ten pyszny, rozgrzewający krem z dyni urozmaici zimowe dania, będąc dodatkiem do sosów lub zup. Do przygotowania kremu potrzeba jedynie dyni oraz korzenia imbiru.

Jak to zrobić?

Pokrojoną w paski dynię układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut. Gdy zmięknie, przekładamy ją do naczynia i dodajemy świeżo starty imbir.

Dynię z imbirem ścieramy za pomocą blendera. Gdy przybierze kremową konsystencję, podgrzewamy, przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

 

 

2. Pikantne ogórki z miodem


By smak tradycyjnych ogórków zyskał nieco egzotyki, można dodać do nich zmieloną papryczkę chili oraz miód.

Potrzebne będą:


  • 2 kg ogórków
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • pieprz czarny, niezmielony
  • kilka ząbków czosnku

Zalewa:


  • litr lody
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki chili

  •  

Jak to zrobić:

Składniki na zalewę łączymy ze sobą i gotujemy. Nieduże, umyte ogórki wkładamy pionowo do słoików z dodatkiem gorczycy, ziela angielskiego oraz pieprzu. Między ogórki wkładamy po dwa ząbki czosnku na słoik.
Do ogórków dodajemy gorącą zalewę. Dokładnie zakręcamy słoiki i stawiamy je wieczkiem do dołu. Następnie dajemy im nieco czasu, by nabrały smaku.

 

3. Mus jabłkowy z dodatkami


Przepisów i wariacji na temat dżemu jest całe mnóstwo. Zamiast proponowanych jabłek można wykorzystać gruszki, dynię, morele lub brzoskwinie, i wszystkie będą tak samo pyszne i zdrowe. Mus z dodatkiem cynamonu, anyżu, wanilii i kardamonu nabierze cudownego smaku.

Potrzebne będą:


  • 1 kg obranych jabłek, bez pestek
  • 2-3 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • starty anyż (gwiazdka)


Jak to zrobić?

Pokrojone w cząstki jabłka wykładamy na dnie garnka wypełnionego odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną. Mieszamy co jakiś czas, by się nie przywarły do dna.
Gdy jabłka rozpuszczą się, dodajemy do nich przyprawy oraz cukier i mieszamy. Czekamy, aż jabłka nieco odparują z nadmiaru wody.

Gdy mus zgęstnieje, wkładamy go do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzujemy.

 

 

4. Grzyby z papryczką chili


Nie tylko warzywa i owoce możemy urozmaicić o egzotyczne dodatki. Nieco pikantności marynowanym grzybom doda odrobina chili. Do tego włoskie przyprawy i inna wersja marynowanych grzybów gotowa.
Potrzebne będą:


  • 2 kg grzybów leśnych
  • 1 litr octu winnego
  • oliwa
  • 4 papryczki chili
  • łyżka suszonego oregano
  • sól
  • skórka z cytryny


Jak to zrobić?

Wybieramy małe grzyby, by nie kroić ich na ćwiartki. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Zasypujemy solą, odstawiamy na około 2 godziny, by puściły soki. Po tym czasie wyciskamy z nich płyn.

Doprowadzamy ocet do wrzenia, gotujemy w nim grzyby przez około 5 minut, mieszamy i znów wykładamy do osuszenia. Oddzielamy je od siebie i zostawiamy na dłuższy czas (od 12 do 24 godzin), by porządnie obeschły.

Po upływie tego czasu wkładamy grzyby do oczyszczonych słoików i zalewamy je oliwą. Do grzybów dodajemy startą skórkę z cytryny, oregano, sól. Do każdego słoika wkładamy jedną papryczkę chili. Na koniec mieszamy i wstawiamy do lodówki.

A czy Państwo macie jakieś sprawdzone przepisy na tradycyjne przetwory „inaczej”?

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!