Przygotowania do zimy
Bardzo powoli, ale sukcesywnie zbliża się koniec lata. Nasze myśli zaczynają skupiać się na zbiorach i przetworach, jakie możemy wyczarować. By urozmaicić nieco tradycyjne przetwory, warto wrzucić do nich odrobinę egzotycznych przypraw, które zmienią smak i dodadzą korzystnych dla zdrowia witamin.
Czytaj też: Nalewka z żurawiny - jak przygotować żurawinówkę?
Dodatki pełne zdrowia
Egzotyczne przyprawy dodadzą przetworom nie tylko koloru i smaku, ale także wartości odżywczych:
- papryczka chili ma niezwykły wpływ na organizm – poprawia krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu i poprawia samopoczucie.
- imbir wpływa na trawienie, skutecznie radzi sobie z migrenowym bólem głowy i doskonale rozgrzewa.
- wanilia, dzięki zawartym olejkom eterycznym, wpływa na organizm uspokajająco, pomaga w bólach reumatycznych i wzmacnia serce.
- cynamon znany jest ze swych rozgrzewających właściwości, działa przeciwbakteryjnie, dostarcza organizmowi żelazo oraz wapń, a także wspomaga pamięć.
- anyż radzi sobie z zimowymi przypadłościami, takimi jak przeziębienie czy infekcje dróg oddechowych, wspomaga trawienie i działa korzystnie na układ pokarmowy.
Wiedząc już, jak wiele korzyści przynoszą egzotyczne przyprawy i warzywa, możemy zabrać się za ich dodawanie do tradycyjnych, znanych nam przetworów.
1. Imbirowy krem z dyni
Ten pyszny, rozgrzewający krem z dyni urozmaici zimowe dania, będąc dodatkiem do sosów lub zup. Do przygotowania kremu potrzeba jedynie dyni oraz korzenia imbiru.
Jak to zrobić?
Pokrojoną w paski dynię układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut. Gdy zmięknie, przekładamy ją do naczynia i dodajemy świeżo starty imbir.
Dynię z imbirem ścieramy za pomocą blendera. Gdy przybierze kremową konsystencję, podgrzewamy, przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
2. Pikantne ogórki z miodem
By smak tradycyjnych ogórków zyskał nieco egzotyki, można dodać do nich zmieloną papryczkę chili oraz miód.
Potrzebne będą:
- 2 kg ogórków
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz czarny, niezmielony
- kilka ząbków czosnku
Zalewa:
- litr lody
- szklanka octu
- szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki chili
Jak to zrobić:
Składniki na zalewę łączymy ze sobą i gotujemy. Nieduże, umyte ogórki wkładamy pionowo do słoików z dodatkiem gorczycy, ziela angielskiego oraz pieprzu. Między ogórki wkładamy po dwa ząbki czosnku na słoik.
Do ogórków dodajemy gorącą zalewę. Dokładnie zakręcamy słoiki i stawiamy je wieczkiem do dołu. Następnie dajemy im nieco czasu, by nabrały smaku.
3. Mus jabłkowy z dodatkami
Przepisów i wariacji na temat dżemu jest całe mnóstwo. Zamiast proponowanych jabłek można wykorzystać gruszki, dynię, morele lub brzoskwinie, i wszystkie będą tak samo pyszne i zdrowe. Mus z dodatkiem cynamonu, anyżu, wanilii i kardamonu nabierze cudownego smaku.
Potrzebne będą:
- 1 kg obranych jabłek, bez pestek
- 2-3 łyżki cukru
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
- starty anyż (gwiazdka)
Jak to zrobić?
Pokrojone w cząstki jabłka wykładamy na dnie garnka wypełnionego odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną. Mieszamy co jakiś czas, by się nie przywarły do dna.
Gdy jabłka rozpuszczą się, dodajemy do nich przyprawy oraz cukier i mieszamy. Czekamy, aż jabłka nieco odparują z nadmiaru wody.
Gdy mus zgęstnieje, wkładamy go do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzujemy.
4. Grzyby z papryczką chili
Nie tylko warzywa i owoce możemy urozmaicić o egzotyczne dodatki. Nieco pikantności marynowanym grzybom doda odrobina chili. Do tego włoskie przyprawy i inna wersja marynowanych grzybów gotowa.
Potrzebne będą:
- 2 kg grzybów leśnych
- 1 litr octu winnego
- oliwa
- 4 papryczki chili
- łyżka suszonego oregano
- sól
- skórka z cytryny
Jak to zrobić?
Wybieramy małe grzyby, by nie kroić ich na ćwiartki. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Zasypujemy solą, odstawiamy na około 2 godziny, by puściły soki. Po tym czasie wyciskamy z nich płyn.
Doprowadzamy ocet do wrzenia, gotujemy w nim grzyby przez około 5 minut, mieszamy i znów wykładamy do osuszenia. Oddzielamy je od siebie i zostawiamy na dłuższy czas (od 12 do 24 godzin), by porządnie obeschły.
Po upływie tego czasu wkładamy grzyby do oczyszczonych słoików i zalewamy je oliwą. Do grzybów dodajemy startą skórkę z cytryny, oregano, sól. Do każdego słoika wkładamy jedną papryczkę chili. Na koniec mieszamy i wstawiamy do lodówki.
A czy Państwo macie jakieś sprawdzone przepisy na tradycyjne przetwory „inaczej”?