Jak wzmocnić serce po zawale?
Serce jest jednym z najbardziej obciążonych organów ludzkiego ciała. Pracuje przez 24 godziny. Pompuje krew, zaopatrując wszystkie komórki ciała w tlen i substancje odżywcze. W ciągu doby przepompowuje ponad 8 tysięcy litrów krwi. Swoją pracę rozpoczyna już w okresie płodowym. To pierwszy organ, jaki wykształca się u ludzi. Kiedy człowiek się starzeje, naczynia krwionośne stają się mniej elastyczne, a serce musi pracować jeszcze bardziej, żeby zaopatrywać wszystkie organy w tlen. Jeśli dodatkowo palimy papierosy, źle się odżywiamy i prowadzimy siedzący tryb życia, obciążamy serce, które i tak pracuje na pełnych obrotach. Co więcej, serce nie ma zdolności do samoregeneracji. Efekt? O zawał wcale nie trudno.
Zawał serca to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Każdego roku ponad 6 milionów ludzi na świecie przechodzi zawał mięśnia sercowego. Do zawału zwykle dochodzi na skutek postępującej miażdżycy tętnic wieńcowych. Z czasem zwężona tętnica się zamyka, krew przestaje dopływać do serca, a w miejscu zaopatrywanym przez daną tętnice powstaje martwica. Zawał mięśnia sercowego w większości przypadków wymaga przeprowadzenia zabiegu angioplastyki, czyli udrożnienia zamkniętego naczynia. Po ukończeniu leczenia pozawałowego w szpitalu, pacjent rozpoczyna rehabilitację. Konieczna jest także diametralna zmiana trybu życia – przejście na odpowiednią dietę oraz ćwiczenia wzmacniające serce.
Sprawdź: Ćwiczenia dobre dla serca
Poznaj receptę na długowieczność
Dieta po zawale
Dieta po zawale powinna być przede wszystkim lekkostrawna, beztłuszczowa i niskokaloryczna. Głównym zadaniem diety jest obniżenie poziomu cholesterolu, który doprowadził do zwężenia naczyń. Generalnie dietę po zawale można sprowadzić do kilku żelaznych zasad.
- Po pierwsze posiłki powinno się spożywać regularnie, co 3-4 godziny. Należy zrezygnować z dań smażonych na rzecz gotowanych. Produkty niewskazane to tłuste mięsa, wędliny oraz tłusty nabiał. Zamiast nich zaleca się ryby, warzywa oraz pełnoziarnisty ryż. Dla osób, które przeszły zawał idealna byłaby kuchnia japońska, która uchodzi za jedną z najzdrowszych. Zdaniem ekspertów to właśnie w diecie Japończyków tkwi sekret ich długowieczności.
- Zasada numer dwa brzmi: ogranicz do minimum spożycie soli, a jeśli to możliwe całkowicie ją wyeliminuj. Warto pamiętać, że sól znajduje się także w kostkach rosołowych i gotowych mieszankach przypraw. Sól można zastąpić innymi przyprawami – oregano, bazylią oraz pietruszką.
- Produkty spożywane przez osoby po zawale powinny zawierać dużo błonnika, który pomoże oczyścić tętnice ze złogów cholesterolu.
Czytaj więcej: Dieta kardiologiczna – co jeść by mieć zdrowe serce?
Zioła na serce
Po zawale mięśnia sercowego nie można pić kawy, nad czym ubolewa wiele osób, które przez lata rozpoczynały dzień od małej czarnej. Kawę można zastąpić zieloną herbatą lub naparem z ziół. Odpowiednio dobrana ziołowa mieszanka jest w stanie dotlenić serce, wzmocnić jego kurczliwość oraz rozszerzyć naczynia wieńcowe. Stosowane od setek lat zioła na serce to głóg oraz serdecznik.
Głóg poprawia kurczliwość serca, obniża ciśnienie tętnicze oraz rozszerza tętnice wieńcowe. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Poza głogiem na serce poleca się serdecznik. Ziele serdecznika zwiększa wydolność mięśnia sercowego, reguluje jego pracę oraz obniża ciśnienie tętnicze. Inne zioła na serce to konwalia majowa, jemioła, miłorząb i naparstnica.
Witaminy i minerały na serce
Serce po zawale można wzmocnić także witaminami i minerałami.
Witaminy zalecane na serce to witaminy z grupy B - tiamina (B1), pirydoksyna (B6), kwas foliowy (B9), kobalamina (B12) oraz witamina A, C i E. Wspomagająco na serce działa także magnez, który poprawia ukrwienie serca, reguluje jego pracę oraz obniża nadciśnienie tętnicze. Na uwagę zasługuje innowacyjna cząsteczka 1-MNA, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz pomoże utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.
Jak wzmocnić serce przy arytmii?
Serce osoby dorosłej powinno uderzać około 70 razy na minutę. Jeśli bije za szybko (tachykardia) lub za wolno (bradykardia), to sygnał, że trzeba zadbać o serce. Arytmia jest często spowodowana nadmiernym stresem lub nerwicą, ale może także zwiastować choroby układu sercowo-naczyniowego. Jak wzmocnić serce przy arytmii? Na początek warto odpocząć, zadbać o dobry sen i mniej się stresować. Pomocna może być suplementacja magnezu. Jeśli to nie pomoże, należy zasięgnąć porady lekarza pierwszego kontaktu lub kardiologa.