Kuracja czosnkowa
Kuracja czosnkowa to najskuteczniejszy lek każdej babci na przeziębienie. Znając niesamowite właściwości czosnku używano go już w medycynie ludowej, jako uniwersalny lek i naturalny antybiotyk. Dzięki nalewce z czosnku radzono sobie z wieloma dolegliwościami. Dzisiaj stosujemy ją głownie na:
- kaszel,
- katar,
- przeziębienie,
- grypę.
W internecie możemy znaleźć wiele artykułów na temat zdrowotnych właściwości czosnku i nalewki z czosnku. Dwa lata temu trafiłam na wspaniały sposób na prawie święty spokój od tego typu chorób. Natknęłam się na kurację czosnkową bazującą na metodach stosowanych przez mnichów z Tybetu (nalewka tybetańska). Przepis znaleziony podobno w jednym z tybetańskich klasztorów, zapisany na glinianych tablicach. W moim przypadku nalewka z czosnku działa cuda. Cały proces opiera się na nalewce czosnkowej, która naturalnie wspiera organizm.
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa, inaczej nalewka tybetańska musi być przygotowana na bazie polskiego czosnku. Jeśli użyjemy czosnku innego pochodzenia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie otrzymamy produktu, o który nam chodziło. Zdarzyło się, że raz zrobiłam na nalewkę czosnkową na hiszpańskim czosnku dla chorowitej córki koleżanki i wyszła mi dziwna, czerwonawa nalewka, którą wylałam. Dlatego najlepiej korzystać z produktów lokalnych.
Naturalne sposoby na przeziębienie są najlepsze, a nalewka czosnkowa właśnie do nich należy! Nalewka z czosnku, miodu, cytryny i spirytusu czyni cuda, sprawdźcie!
Przepis na nalewkę z czosnku
Oto przepis na nalewkę czosnkową, czyli tybetańską nalewkę czosnkową, który ja sama już stosowałam:
W przygotowaniu nalewki czosnkowej na spirytusie zasada jest prosta - 350 g czosnku na 200 ml spirytusu. Tak powstaje nalewka z czosnku i spirytusu.
Czosnek ze świeżych zbiorów polskich ucieramy na miazgę na drewnianej deseczce (nie można stosować żadnych metalowych przedmiotów), powstałą masę wkładamy do szklanego, ciemnego naczynia i zalewamy spirytusem. Całość zostawiamy na 10 do 12 dni w chłodnym, zacienionym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając.
Po tym czasie przecedzamy miksturę (ja wyciskam ją przez pieluchę tetrową), ponownie zlewamy do ciemnej butelki, zakręcamy i zostawiamy na kolejne 4–5 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie nalewka z czosnku jest gotowa.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego - dawkowanie
Mikstura z czosnku, jak ją dawkować?
1 dzień
- rano – 1 kropla nalewki z czosnku
- w południe – 2 krople nalewki z czosnku
- wieczorem – 3 krople nalewki z czosnku
2 dzień
- rano – 4 krople nalewki z czosnku
- w południe – 5 kropli nalewki z czosnku
- wieczorem – 6 kropli nalewki z czosnku
i analogicznie, zwiększając ilość aż do 25 kropli, a później w dół, odpowiednio: 25, 24, 23 krople itd. Aż do 1 kropli.
Następne dni, kiedy już nie możesz patrzeć na nalewkę z czosnku, a jej smak śni ci się po nocach, ładujesz w siebie dawkę po 25 kropli rano, w południe i wieczorem, aż się skończy. Ja nie dałam rady do końca i zostawiłam coś tam na dnie, ale efekt i tak jest właściwy – przez ostatnie dwa lata nie zachorowałam.
Nalewka czosnkowa - domowe sposoby na przeziębienie
Przy stosowaniu kuracji czosnkowej warto pamiętać o kilku zasadach.
- Nie przekraczać dawki 25 kropli nalewki czosnkowej.
- Żeby nie podrażnić wątroby, należy każdą dawkę przyjmować z niewielką ilością kefiru lub ukwaszonego mleka.
- Taką kurację można stosować raz na 5 lat, a wg innych źródeł – raz na 2 lata.
W moim wypadku minęły dwa lata, czekam trzeci i zobaczymy, czy kuracja dalej działa, czy trzeba ja powtórzyć. Zawsze możemy też sięgnąć po zioła na odporność i za ich pomocą wzmocnić swój układ immunologiczny.
Kuracja czosnkowa znana jest również jako odmładzająca, ale myślę, że bardziej skuteczna jest jako lecznicza niż ujmująca lat. Skoro jesteśmy w oparach czosnku, podzielę się jeszcze przepisem na inny rodzaj nalewki czosnkowej, którą stosuję w sytuacjach zagrożenia chorobowego. Ponieważ moi najbliżsi są oporni wobec wszelkiej profilaktyki i dopiero, gdy dopadną ich pierwsze objawy choroby, proszą o pomoc – wyciągam wtedy sprawdzoną nalewkę czosnkową zwaną też syropem czosnkowym, bardzo prostą w wykonaniu.
Syrop z czosnku
W tym przypadku również radzę użycie polskiego czosnku, oraz unikania użycia metalowych akcesoriów. 150 g czosnku polskiego na 500 ml czystej wódki.
Czosnek rozdrabniamy i zalewamy wódką, odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Po tym czasie syrop jest gotowy, nie ma konieczności odcedzania go, aczkolwiek jeśli komuś przeszkadzają kawałki czosnku, można to zrobić.
Wskazówka: Butelka, do której będziemy wrzucać kawałki czosnku musi mieć pojemność przynajmniej 750 ml, tak żeby całość się zmieściła
Syrop z czosnku - dawkowanie
Syrop z czosnku stosujemy w razie potrzeby, w przepisie zalecane dawkowanie to 20 kropli 3 x dziennie na ćwierć szklanki mleka. Moi bliscy popijają kilka razy dziennie. Ponieważ efekt jest widoczny, uwierzyli w skuteczność nalewki, dlatego dyżuruje już ona w szafce.
Czytaj też: