W okresie jesienno-zimowym szczególnie łatwo o infekcję. Są jednak naturalne sposoby, przekazywane z pokolenia na pokolenie, które pomogą poradzić sobie z dolegliwościami. Wiele z nich działa także profilaktycznie, wzmacniając naszą odporność. Warto więc pomyśleć o nich zanim złapie nas infekcja. Poznaj sprawdzone domowe sposoby na przeziębienie i grypę.
Z wiekiem możliwości obronne organizmu zmniejszają się, a co za tym idzie – spada także nasza odporność. Jak o nią zadbać w sezonie jesienno-zimowym? Jak naturalnie chronić nasz organizm przed infekcjami?
Domowe sposoby na przeziębienie – syrop z cebuli
To numer jeden jeśli chodzi o domowe sposoby na przeziębienie i grypę, a także profilaktykę. Znany w domach od pokoleń i bezpieczny nawet dla dzieci. Syrop z cebuli zawiera witaminy C, A, B1, B2, PP oraz mikroelementy takie jak: cynk, selen, fosfor i wapń.
Przepis na syrop z cebuli
Obraną białą cebulę kroimy w grube plastry i zasypujemy dużą ilością cukru lub zalewamy miodem i odstawiamy na kilka godzin. Syrop jest gotowy kiedy cebula puści sok. Przyjmujemy po dwie, trzy łyżki dziennie.
Domowe sposoby na przeziębienie – miód z kurkumą
Mówi się, że to połączenie to najsilniejszy naturalny antybiotyk. Miód jest powszechnie znany jako środek wspomagający odporność i korzystnie wpływający na zdrowie.
Z kolei kurkuma zyskała miano najzdrowszej przyprawy na świecie. Dzięki zawartej w niej kurkuminie, przyprawa ta ma właściwości przeciwzapalne, warto stosować ją więc w przypadku infekcji wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych.
Połączenie tych dwóch składników ma wyjątkowy smak i potrafi zdziałać cuda w walce z przeziębieniem.
Zobacz jeszcze: Pierzga właściwości: ważna i niedoceniana pierzga w miodzie
Miód z kurkumą – przepis
Wystarczy zmieszać 100 g miodu pszczelego z 10 g kurkumy. Może być mielona w proszku, lepiej jednak jeśli uda nam się kupić świeżą kurkumę. Świeża kurkuma przypomina nieco imbir i ma ostry pomarańczowy kolor, do miodu możemy zetrzeć ją na tarce lub drobno posiekać. Przy przygotowaniach uważajmy na jej barwnik – trudno się go pozbyć z rąk i narzędzi kuchennych.
Domowe sposoby na przeziębienie – nalewka czosnkowo-cytrynowa
Czosnek to kolejny powszechnie znany – naturalny antybiotyk. Zawiera allinazę, czyli enzym odpowiedzialny za powstawanie związków o działaniu antybiotykowym, zwalczającym wirusy odpowiedzialne za przeziębienie i grypę.
Przepis na nalewkę czosnkowo-cytrynową
Do półtora litra przegotowanej wystudzonej wody wciskamy sok z 5 cytryn i mieszamy z 3 łyżkami miodu. Rozgniatamy 24 ząbki czosnku i zalewamy je wcześniej przygotowanym płynem. Miksturę odstawiamy na dobę, po tym czasie przecedzamy nalewkę i przechowujemy w lodówce.
Pijemy codziennie po jednym kieliszku nalewki.
Czytaj także: Jak przeprowadzić kurację czosnkową?
Domowe sposoby na przeziębienie – syrop imbirowy
Imbir świetnie rozgrzewa a do tego ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwwirusowe. Możemy dodać go do herbaty, a nawet rosołu! Jest ostry w smaku, więc należy używać go ostrożnie. Świetnym pomysłem na walkę z przeziębieniem jest sporządzenie rozgrzewającego syropu z imbiru.
Rozgrzewający syrop z imbiru – przepis
Duży korzeń imbiru, obieramy i kroimy na drobne kawałki, zalewamy go 4 szklankami wody wymieszanymi z 2 szklankami cukru, dodajemy 10 goździków, laskę cynamonu i opcjonalnie kilka gwiazdek anyżu. Miksturę gotujemy na dużym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru, później zmniejszamy ogień i gotujemy całość aż syrop zgęstnieje. Przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika, przechowujemy w lodówce.
Czytaj też:
Zioła na odporność. Część 1
Zioła na odporność. Część 2