Stanole roślinne – sposób na podwyższony cholesterol

Spis treści

Od dawna w walce z podwyższonym cholesterolem posiłkujemy się zmianą diety oraz regularną aktywnością fizyczną. Oprócz rezygnacji z potraw zwierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych oraz cukrów prostych, znacząco podwyższających poziom złego cholesterolu, warto dokonywać właściwych wyborów stojąc przed sklepową półką.

Na rynku funkcjonuje cała gama produktów, które wzbogacone w odpowiednie składniki, wywierają udowodniony korzystny wpływ na ludzki organizm. Należą do nich między innymi jogurty i margaryny zawierające stanole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu.

 

Stanole roślinne


Stanole naturalnie występują w olejach roślinnych, dojrzałych warzywach i owocach, roślinach strączkowych, a także w zbożach i kasztanach jadalnych. Zadaniem stanoli jest rywalizacja z cholesterolem o wchłanianie jelitowe, czyli regulowanie poziomu lipidów we krwi.

Badania dowodzą, że spożycie już 2 g stanoli dziennie może zmniejszyć o 7-10% stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL („złego” cholesterolu), przy jednoczesnym braku oddziaływania na frakcję „dobrego” cholesterolu HDL.

Szacuje się, że spożycie stanoli roślinnych w krajach wysoko rozwiniętych sięga jedynie 20-50 mg/dziennie. Nieco więcej spożywają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Jednak niskie dawki nie są w stanie zmniejszyć wchłaniania cholesterolu w jelitach. Warto zatem rozważyć wprowadzenie do jadłospisu produktów wzbogaconych w skoncentrowane dawki stanoli roślinnych.

Skuteczność stanoli w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi potwierdza kilkadziesiąt badań klinicznych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności  wydał oświadczenie zdrowotne dla stanoli roślinnych:
„Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-2,4 g  stanoli roślinnych”.

Obniżenie cholesterolu występuje zazwyczaj w ciągu 2-3 tygodni i utrzymuję się tak długo, jak długo są spożywane stanole roślinne.

 

 

Stanole roślinne w produktach Benecol


Benecol, jako jedyny produkt na rynku, zawiera stanole roślinne. Jest to skoncentrowana dawka, która umożliwia spożycie zalecanej dziennej ilości 2 g. Stanole roślinne zawarte w produktach Benecol hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i zwiększają jego wydalanie z organizmu, dzięki czemu skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Ocenia się, że zredukowanie poziomu cholesterolu LDL o 10% zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca o 20%.

Zalecana dawka 2 g stanoli dziennie zawarta jest w 30 g margaryny Benecol (czyli ilość wystarczająca do posmarowania ok. 3-4 kromek pieczywa) oraz w jednym jogurcie Benecol (250 ml).

Stosuj produkty Benecol, które w połączeniu ze zdrową zbilansowaną dietą oraz regularną aktywnością fizyczną, pozwolą skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.

stanole roślinne Benecol

 

 

 

Więcej z kategorii Choroby
Ubytek słuchu - w decybelach, renta, odszkodowanie
Choroba Alzheimera – jak rozwija się demencja?
Zaburzenia i choroby słuchu - przyczyny, objawy i leczenie
Powiązane artykuły
Ból głowy z tyłu
Ból z tyłu głowy – przyczyny, rodzaje i niebezpieczne objawy. Co może oznaczać ból z tyłu czaszki?
Skala Norton - ocena stopnia odleżyn. Tabela skali
Młoda kobieta pocieszająca starszą kobietę
Czy zły cholesterol może być przyczyną wczesnego Alzheimera?
Skala Barthel - czym jest? Klasyfikacja pacjenta
Lek a suplement - czym się różnią?