Arbuz - właściwości
Jako źródło silnych przeciwutleniaczy, wzmacnia system odpornościowy i chroni przed wieloma chorobami, także nowotworowymi. Neutralizując wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w arbuzie witaminy A i C obniżają ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Ponadto, dodają energii i witalności oraz sprawiają, że jesteśmy bardziej pobudzeni, zdolni do koncentracji oraz wysiłku.
Spożywanie arbuza korzystnie wpływa na cerę – chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV, nawilża i odmładza.
Arbuz - zastosowanie w kuchni
Orzeźwiający, a zarazem słodki smak arbuza nie ma sobie równych. I choć najczęściej sięgamy po soczyste plastry, warto skosztować go także w nieco innej wersji. Na przykład połączony ze słoną fetą, świeżym ogórkiem, pomidorem czy oliwkami, da nam lekką i zaskakującą w smaku sałatkę lub przystawkę. Z kolei w duecie z innymi owocami arbuz stanowi idealny składnik smoothie, sorbetu czy koktajlu. Najlepiej smakuje schłodzony.
Czy wiesz, że?
Warto jeść arbuza z pestkami – pomagają one wyleczyć infekcje bakteryjne, choroby układu pokarmowego, a nawet wrzody żołądka.
Sałatka z arbuzem i fetą - przepis
Składniki:
- 500 g arbuza,
- 150 g sera feta,
- ¼ czerwonej cebuli,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu.
Arbuza delikatnie mieszamy z fetą i cebulą. Polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i posypujemy miętą. Dla zaostrzenia smaku, możemy delikatnie oprószyć całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smoothie z arbuza i truskawek - przepis
Składniki:
- 400 g arbuza bez pestek,
- 400 g truskawek,
- garść świeżej mięty,
- kilka kostek lodu.
Miąższ arbuza (pozbawiony pestek) dzielimy na mniejsze kawałki, truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, płuczemy listki mięty. Następnie wszystkie składniki (razem z kostkami lodu) dokładnie miksujemy w blenderze na gładką, kremową masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy do niej nieco schłodzonej wody.
tekst: Zofia Krasińska
Konsultacja: Katarzyna Uścińska, dietetyczka
Zobacz jeszcze:
Domowe sposoby na przeziębienie i grypę – przepisy
Wegetarianie i pescowegetarianie żyją dłużej!
Melisa – przepis na lekką wiosenną sałatkę z melonem i szynką