Fenkuł - zdrowy dla cery
To kuszące orientalnym aromatem warzywo jest zdrowe dla cery, a także zawiera komplet składników niezbędnych do obrony przed nadciśnieniem, chorobami serca czy nowotworami. Do tego zaskakująco łatwo go przyrządzić. Fenkuł, znany też jako koper włoski, ma potencjał, który warto wykorzystać.
Fenkuł – źródło błonnika i witaminy C
Fenkuł to skarbnica witamin i minerałów. Jako źródło błonnika przyczynia się do obniżenia cholesterolu, a zawarty w nim potas zapobiega udarom oraz zawałom. Każdy kęs to dodatkowa dawka witaminy C, silnego antyutleniacza wspomagającego układ odpornościowy i wzmacniającego naczynia krwionośne. Jedna bulwa pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę! Liście natomiast, dzięki właściwościom olejków eterycznych, są sprawdzonym środkiem rozkurczającym i zapobiegającym wzdęciom. Dla nie do końca przekonanych – fenkuł uchodzi również za afrodyzjak.
Fenkuł – pomysły na dania
Jak wykorzystać to bogactwo składników odżywczych? Koper włoski daje wiele kulinarnych możliwości. Gotowana, smażona lub grillowana bulwa stanowi aromatyczny dodatek do ryb, mięs czy makaronu. W surowej wersji wzbogaci smak sałatki, idealnie komponując się z pomarańczą lub jabłkiem. Łodygi można dodawać do zup i sosów. Lekko słodkawy, anyżowy smak oraz aromat fenkułu nie zdominuje potraw, tylko je podkreśli. Jedzmy to warzywo bez obaw – jest zdrowe, smaczne i niskokaloryczne.
Przepis na sałatkę z fenkułem i pomarańczą
1 bulwa kopru włoskiego
1 pomarańcza
6 rzodkiewek
1/2 żółtej papryki
sos:
6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, posiekane zioła: mięta i melisa
Warzywa myjemy i kroimy: koper w paski, a rzodkiewki w cienkie plastry. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, obieramy i dzielimy na cząstki. Wszystko delikatnie mieszamy, układamy na talerzu i skrapiamy sosem. Sos przygotowujemy, mieszając składniki. Smacznego!
Tekst: Zofia Krasińska
Czytaj:
Niech wakacje u dziadków będą przepyszne! Nieszablonowe posiłki dla Twoich wnuków
Przepisy kulinarne: pomysł na szybki obiad – botwina
Sałatka z arbuzem i fetą - przepis