Leki a posiłek

Przed jedzeniem, po jedzeniu, a może w trakcie? Kiedy zażywać leki i jakich produktów unikać w diecie przy konkretnej farmakoterapii radzi nasza specjalistka – mgr farm. Anna Łątka.

Przy ustalaniu czasu przyjmowania leku z uwzględnieniem pory posiłku należy wziąć pod uwagę właściwości fizykochemiczne substancji czynnych (czy substancja rozpuszcza się w wodzie, czy w tłuszczach) oraz ich ewentualne interakcje lub działania niepożądane, które nieraz mogą wynikać z drogi metabolicznej.



Dlatego też:

  • wszelkie preparaty witaminowe, oleje z wiesiołka, omega-3, -6, -9, wiesiołek, ogórecznik, tran itp. spożywamy w trakcie posiłku;
  • jeśli zażywasz leki antydepresyjne: inhibitory monoaminooksydazy (MAO), np. selegilinę czy moklobemid, powinieneś zrezygnować z picia czerwonego wina, jedzenia dojrzewających serów, bananów, czekolady, drożdży czy wędzonych i marynowanych ryb. Podwyższone stężenie tyraminy prowadzi do zwiększenia tętniczego ciśnienia krwi i niebezpiecznego przełomu nadciśnieniowego;
  • gdy twoja dieta jest bogata w błonnik (pełnoziarniste pieczywo, kasze, otręby, płatki owsiane), pamiętaj, że utrudnia on wchłanianie leków. Ważne, by przyjmować wtedy leki przynajmniej dwie godziny po posiłku;
  • jeśli stosujesz leki przeciwzakrzepowe (warfarynę, kumarynę), zrezygnuj z jedzenia: brukselki, kapusty, szparagów i wątróbki. Produkty te są bogate w witaminę K, w związku z tym mogą zniwelować efekt przeciwzakrzepowy tych leków i ułatwić powstanie groźnego dla życia zakrzepu.

Czytaj również:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

16736
Pytanie: Co jest dla Ciebie priorytetem przy wyborze środków chłonnych?

  Skuteczność wchłaniania moczu

  Ochrona przed nieprzyjemnym zapachem

  Idealne dopasowanie

  Wygoda stosowania

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!