Wydawałoby się, że niewiele w składzie sernika można by zmienić – w końcu ser w serniku być musi. Musi. Niekoniecznie jednak musi być to znany nam dobrze twaróg. Okazuje się bowiem, że coraz częściej zastępuje go twarożek sojowy, czyli tofu. W odróżnieniu od sernika, w tofurniku nie ma grama laktozy. A że coraz więcej osób uskarża się na nietolerancję tego dwucukru, to serniki na bazie tofu zyskują coraz większą popularność. Niemniej jednak: czy mogą one zastąpić tradycyjne wypieki? Najlepiej upiec oba i porównać. Poniżej prezentujemy potrzebne przepisy.
Przepis na sernik tradycyjny - według przepisu babci
Składniki:
- 1 kg tłustego sera białego
- 4 jaja
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki budyniu w proszku
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki kremówki
- 8 kropli aromatu pomarańczowego
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
- Ser dokładnie zmielić w maszynce.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, a żółtka utrzeć z cukrem.
- Śmietanę ubić.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.
- Nadal miksując do masła dodawać ser.
- Gdy masło i ser połączą się, dodać żółtka z cukrem.
- Następnie dodać budyń, kaszę i cukier wanilinowy.
- Delikatnie dodać ubitą śmietanę i białka.
- Dodać aromat i skórkę pomarańczową, bardzo delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec godzinę w temperaturze 175 stopni.
Przepis na tofurnik - sernik z tofu według przepisu wnuczki
Składniki:
- 6 kostek tofu
- 6 brzoskwiń z puszki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek budyniu w proszku
- 2 garści rodzynek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
Wykonanie:
- Odsączone tofu pokroić na kawałki i zmielić w maszynce.
- Brzoskwinie pokroić na kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Czytaj także:
Babcia i wnuczka gotują: pierogi
Babcia i wnuczka gotują: bigos