PORTAL DLA SENIORÓW
 

Babcia i wnuczka gotują: sernik

Starszy niż rok
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Cóż by to bowiem było za świętowanie bez deseru? A wiadomo, że nic tak dobrze nie komponuje się z kawą wypijaną w rodzinnym gronie podczas Bożego Narodzenia, jak sernik.

Wydawałoby się, że niewiele w składzie sernika można by zmienić – w końcu ser w serniku być musi. Musi. Niekoniecznie jednak musi być to znany nam dobrze twaróg. Okazuje się bowiem, że coraz częściej zastępuje go twarożek sojowy, czyli tofu. W odróżnieniu od sernika, w tofurniku nie ma grama laktozy. A że coraz więcej osób uskarża się na nietolerancję tego dwucukru, to serniki na bazie tofu zyskują coraz większą popularność. Niemniej jednak: czy mogą one zastąpić tradycyjne wypieki? Najlepiej upiec oba i porównać. Poniżej prezentujemy potrzebne przepisy.

Sernik wg przepisu Babci:

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera białego

  • 4 jaja

  • 1,5 szklanki drobnego cukru

  • 0,5 kostki masła

  • 4 łyżki budyniu w proszku

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2/3 szklanki kremówki

  • 8 kropli aromatu pomarańczowego

  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:

  1. Ser dokładnie zmielić w maszynce.

  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, a żółtka utrzeć z cukrem.

  3. Śmietanę ubić.

  4. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.

  5. Nadal miksując do masła dodawać ser.

  6. Gdy masło i ser połączą się, dodać żółtka z cukrem.

  7. Następnie dodać budyń, kaszę i cukier wanilinowy.

  8. Delikatnie dodać ubitą śmietanę i białka.

  9. Dodać aromat i skórkę pomarańczową, bardzo delikatnie wymieszać.

  10. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec godzinę w temperaturze 175 stopni.


sernik

Tofurnik wg przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 6 kostek tofu

  • 6 brzoskwiń z puszki

  • 1,5 szklanki cukru

  • 6 łyżek budyniu w proszku

  • 2 garści rodzynek

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 cytryny


Wykonanie:

  1. Odsączone tofu pokroić na kawałki i zmielić w maszynce.

  2. Brzoskwinie pokroić na kawałki.

  3. Wszystkie składniki wymieszać.

  4. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.


 

tofurnik

 

Czytaj: Babcia i wnuczka gotują: pierogi” >>

Czytaj: „Babcia i wnuczka gotują: bigos” >>

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Ile czasu dziennie spędzasz przy komputerze?

  Mniej niż godzinę

  Od 2 do 4 godzin

  Od 4 do 8 godzin

  Powyżej 8 godzin

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA