Chyba trudniej o bardziej tradycyjnie polską potrawę niż bigos. Jest w nim wszystko to, co stereotypowo kojarzy się z polską kuchnią – kapusta, grzyby leśne, cebula, mięso, smalec!
Bigos jest wystarczająco ciężkostrawny i bardzo rozgrzewa, co przy surowych (niegdyś!) zimach było niezwykle ważne. Wydawałoby się, że żadną miarą nie da się tego przepisu unowocześnić. A jednak! Bigosem mogą zajadać się zarówno zwolennicy staropolskiej kuchni, jak i pasjonaci nowych żywieniowych trendów. Poniżej propozycja zarówno dla jednych, jak i dla drugich.
Bigos wg przepisu Babci:
- 3 kg kiszonej kapusty
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg wołowiny
- 1 kg różnych kiełbas
- 60 dag gotowanej szynki
- 24 suszone prawdziwki
- 20 suszonych śliwek
- 4 cebule
- 2 łyżki miodu
- po ok. 10 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i rozgniecionych owoców jałowca
- kilka liści laurowych
- sól , pieprz
- smalec do smażenia
Wykonanie:
- Kapustę posiekać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dorzucić ziele angielskie, pieprz, jałowiec i liście laurowe. Całość gotować na małym ogniu ok. 2 godzin.
- Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok. 20 minut. Następnie odcedzić, wywar wlewając do kapusty, a grzybki pokroić w paski i dorzucić do reszty.
- Mięso i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Kiełbasy pokroić w talarki i razem z małymi plasterkami szynki delikatnie podsmażyć na patelni. Następnie wrzucić wszystko do kapusty i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
- Na koniec dorzucić pokrojone śliwki i miód. Doprawić solą i pieprzem.
- 3 kg kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 3 duże marchwie
- garść suszonych grzybów
- 30 suszonych śliwek
- 3 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżeczki miodu
- 6 łyżeczek skrobi kukurydzianej
- 6 łyżek sosu sojowego
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy
Wykonanie:
- Grzyby i soczewicę namoczyć ok. 4 godzin wcześniej. Następnie ugotować (osobno) i odstawić.
- Kapustę i cebulę posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Śliwki pokroić w plastry.
- Cebulę podsmażyć w garnku na oleju, dodać marchew i kapustę. Zalać ok. 5 szklankami wody i gotować ok. 40 minut. Po 30 minutach dodać śliwki i odcedzone grzyby (wodę po grzybach zostawiając).
- Wywar z grzybów przelać do garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i skrobię. Zagotować.
- Wszystkie składniki wymieszać z kapustą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.