Pierogi można przyrządzić według takiego przepisu, by nikomu nie stała się krzywda. Poniżej wersja zarówno dla tych, którym gluten nie sprawia problemów, jak i dla tych, którzy zmuszeni zostali nieco zrewolucjonizować swoje jadłospisy. Co najlepsze, różnica między nimi może ograniczać się jedynie do ciasta – farsz pozostaje bez zmian! Świątecznie, postnie i pysznie!
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 garści suszonych grzybów
- 1 marchew
- 3 średniej wielkości cebule
- olej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Dzień wcześniej namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Następnie ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Marchew zetrzeć na tarce.
- Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dorzucić marchew. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić starannie.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na pierogi wg przepisu Babci:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta solu
Wykonanie:
- Do mąki pszennej dodać gorącą wodę, sól i olej. Wymieszać.
- Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto podzielić na części i każdą z nich po kolei rozwałkować.
- Następnie szklanką wykrawać kółka, na środek wyłożyć łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku.
Ciasto na pierogi wg przepisu Wnuczki:
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
- W misce dokładnie wymieszać mąkę z solą. Dodać żółtko i olej.
- Wyrabiać i po chwili (żeby żółtko się nie ścięło) zacząć dodawać wodę.
- Po dokładnym wyrobieniu odstawić na 15 minut.
- Następnie dzielimy je na części i wałkujemy (ze względu na inną elastyczność niż ciasto tradycyjne nie wałkujemy go zbyt cienko).
- Szklanką wykrawamy koła i łyżeczką na środek każdego nakładamy farsz, dokładnie zlepiając brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku.
Czytaj: „Babcia i wnuczka gotują: bigos” >>