Babcia i wnuczka gotują: pierogi

W ostatnich latach coraz więcej osób skarży się na alergię lub nietolerancję na gluten. Bez wątpienia jest to problem, który jeszcze kilkanaście lat temu dotyczył o wiele mniejszego grona. Nie można jednak pozwolić na to, by ta dolegliwość oznaczała rezygnację z ulubionych świątecznych potraw. A bez wątpienia do takich dla wielu z nas zaliczają się pierogi. Święta bez pierogów?! Niemożliwe.

Pierogi można przyrządzić według takiego przepisu, by nikomu nie stała się krzywda. Poniżej wersja zarówno dla tych, którym gluten nie sprawia problemów, jak i dla tych, którzy zmuszeni zostali nieco zrewolucjonizować swoje jadłospisy. Co najlepsze, różnica między nimi może ograniczać się jedynie do ciasta – farsz pozostaje bez zmian! Świątecznie, postnie i pysznie!

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 3 garści suszonych grzybów

  • 1 marchew

  • 3 średniej wielkości cebule

  • olej

  • sól, pieprz


Wykonanie:

  1. Dzień wcześniej namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Następnie ugotować do miękkości. Odcedzić.

  2. Marchew zetrzeć na tarce.

  3. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dorzucić marchew. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić starannie.

  4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.

  5. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.


pierogi babci

Ciasto na pierogi wg przepisu Babci:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 ¼ szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta solu


Wykonanie:

  1. Do mąki pszennej dodać gorącą wodę, sól i olej. Wymieszać.

  2. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne.

  3. Ciasto podzielić na części i każdą z nich po kolei rozwałkować.

  4. Następnie szklanką wykrawać kółka, na środek wyłożyć łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi.

  5. Gotować w osolonym wrzątku.


pierogi wnuczki

Ciasto na pierogi wg przepisu Wnuczki:

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej

  • 125 g mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Wykonanie:

  1. W misce dokładnie wymieszać mąkę z solą. Dodać żółtko i olej.

  2. Wyrabiać i po chwili (żeby żółtko się nie ścięło) zacząć dodawać wodę.

  3. Po dokładnym wyrobieniu odstawić na 15 minut.

  4. Następnie dzielimy je na części i wałkujemy (ze względu na inną elastyczność niż ciasto tradycyjne nie wałkujemy go zbyt cienko).

  5. Szklanką wykrawamy koła i łyżeczką na środek każdego nakładamy farsz, dokładnie zlepiając brzegi.

  6. Gotować w osolonym wrzątku.


Czytaj: „Babcia i wnuczka gotują: bigos” >>