Artykuł partnera
Czym jest zgaga i co ją wywołuje?
Zgagę opisać można jako nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, któremu towarzyszy odbijanie się kwaśną treścią, uczucie cofania treści żołądkowej oraz ból w nadbrzuszu. Często borykają się z nią osoby otyłe oraz kobiety w ciąży. W pierwszym przypadku związane jest to z podwyższonym ciśnieniem w jamie brzusznej, które podnosi ciśnienie w żołądku, sprzyjając cofaniu się treści pokarmowej. W ciąży, za zgagę odpowiadają natomiast zmiany hormonalne, a dokładnie progesteron, który rozluźnia mięśnie, w tym dolny zwieracz przełyku. Zgaga to także popularny problem wśród osób palących papierosy oraz pijących alkohol.
Wspomniane dolegliwości stanowią efekt podrażnienia przez kwaśną treść żołądkową cofającą się do przełyku. Zgadze sprzyja spożycie posiłku ciężkostrawnego, tłustego, kwaśnego lub wysoko przetworzonego, przejedzenie się, wypicie napoju bogatego w kofeinę lub gazowanego lub intensywny wysiłek fizyczny bezpośrednio po zjedzeniu.
Ciągła zgaga stanowi efekt przewlekłego podrażniania przełyku przez cofającą się treść pokarmową, do czego dochodzić może w przebiegu choroby refluksowej przełyku, przepukliny rozworu przełykowego, zapalenia przełyku lub raka przełyku. Niezbędna jest wówczas jak najszybsza konsultacja z lekarzem.
Pieczenie w przełyku – domowe sposoby na zgagę po grillu
Siemię lniane – do pół szklanki wrzątku wrzucamy łyżeczkę nasion. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przecedzamy. Do mikstury dodać możemy odrobinę mleka lub jogurtu. Dlaczego ten sposób na zgagę jest tak skuteczny? Związane jest to z faktem, iż powstały żel pokrywa przełyk cienką warstwą ochronną zapobiegającą podrażnieniom śluzówki przełyku podczas zgagi.
Prawoślaz lekarski – podobnie jak wspomniane powyżej siemię lniane, tworzy ochronną powłokę na śluzówce przełyku. W celu przygotowania mikstury na bazie tej rośliny, łyżkę korzenia należy zalać letnią, przegotowaną wodą, zamieszać i odstawić na około 30 minut. Następnie odcedzamy i pijemy po 2 łyżeczki dziennie.
Napar z imbiru – to świetny sposób dla osób borykających się zarówno z częstą zgagą, jak i mdłościami. Do jego przygotowania najlepiej posłużyć się świeżym imbirem. Do szklanki wrzątku wrzucamy jedną łyżkę rośliny, zaparzamy przez 10 minut i wypijamy.
Sok z marchewki, buraka, ogórka oraz rzodkwi – warzywa te mają odczyn zasadowy, który neutralizują kwaśną treść cofającego się pokarmu podczas zgagi po alkoholu czy ciężkim posiłku.
Herbata z kminku – do szklanki wody dodajemy 2 łyżeczki kminu rzymskiego. Zaparzamy przez około 10 minut, odcedzamy i wypijamy.
Soda – łyżeczkę preparatu rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i wypijamy, gdy tylko zaczniemy czuć pieczenie w przełyku.
Jak uniknąć zgagi?
By nie dochodziło do powstawania nieprzyjemnych dolegliwości w przełyku, warto zmienić nieco swoje codzienne nawyki. Kluczowe jest spożywanie niewielkich, lecz regularnych posiłków. Ostatni z nich należy zjeść nie później niż 2 godziny przed snem.
Jeść należy powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Zaleca się unikanie spożywania posiłków w pośpiechu i stresie, a także w pozycji leżącej i półleżącej.
Z codziennego jadłospisu wykluczyć należy potrawy, tłuste, ciężkostrawne, kwaśne, wysokoprzetworzone oraz bogate w konserwacji. Ograniczyć powinno się także spożywanie mleka i jego przetworów, a także kiszonek, pomidorów, cebuli oraz mięty.
Zadbać należy także o utrzymywanie optymalnej masy ciała, z naciskiem na unikanie otyłości brzusznej. Chcecie wiedzieć więcej na temat tego, co pomaga na zgagę? Zajrzyjcie na stronę: tutaj >>.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Źródła:
- http://twojezdrowie.rmf24.pl/eksperci/osuch-czeslaw/wywiady/news-problemy-z-ukladem-pokarmowym-na-wasze-pytania-odpowiadal-ek,nId,2285011
- https://wylecz.to/pl/choroby/uklad-pokarmowy/najlepsze-domowe-sposoby-na-zgage.html
- https://diagnozujmy.pl/zgaga-domowe-sposoby/
- http://www.rennie.pl/pl/zgaga/