PORTAL DLA SENIORÓW
 

Pierzga właściwości: ważna i niedoceniana pierzga w miodzie

Słyszeli Państwo o pierzdze? Ten pszczeli produkt posiada o wiele więcej właściwości leczniczych niż sam miód! Zapraszamy do 4. części naszego cyklu o apiterapii. Sprawdźcie, jak ważna i niedoceniana jest pierzga w miodzie, poznajcie jej właściwości.

Co to jest pierzga


Pierzga to naturalna mieszanka:

  • pyłku kwiatowego,

  • miodu,

  • tzw. mleczka pszczelego.


Jest łatwiej przyswajalna niż pyłek i ma więcej wartości odżywczych. Komu i dlaczego szczególnie polecamy kurację z pierzgi z miodem?

Pierzga w miodzie


Pierzga ma niezwykle zdrowy skład. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, ma postać łatwo przyswajalnych granulek i w naturze służy jako pokarm dla pszczół i podrośniętych larw. Procesy, jakie zachodzą podczas tworzenia się pierzgi, są podobne do tych obserwowanych w czasie kiszenia ogórków lub kapusty. To dlatego pierzga ma taki zdrowy skład i silne właściwości lecznicze!

Czytaj też: Propolis - samo zdrowie!



Pierzga właściwości


Za co lekarze tak bardzo cenią pierzgę? Przede wszystkim za niezwykłe bogactwo witamin. Ten pszczeli produkt zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, P i PP oraz różnorodne pierwiastki: żelazo, magnez, selen, potas, miedź, krzem, siarkę, chlor i mangan. Ma także wysoką zawartość białka – aż 12% oraz sporo tłuszczu. Białko pierzgi jest łatwo przyswajalne nie tylko przez pszczoły, ale także przez ludzi.

Pierzga pszczela


Ze względu na bogaty skład pierzga posiada bardzo szerokie dobroczynne działanie lecznicze. Ma właściwości antybakteryjne, poprawia metabolizm i odporność. Działa odtruwająco: pomaga usunąć toksyny z organizmu i usprawnia pracę wątroby. Uważa się, że może być skuteczna w leczeniu marskości. Pomaga także w biegunkach, zaparciach i ogólnie w problemach trawiennych.

To jeszcze nie wszystkie właściwości pierzgi! Znane jest również jej działania przeciwdepresyjne. Regularne zażywanie pierzgi poprawia samopoczucie i pomaga zwiększyć koncentrację. Poleca się ją także na podniesienie odporności, zwłaszcza dzieciom i seniorom. Kurację z pierzgi warto zafundować sobie po ciężkich chorobach lub operacjach, przy nadciśnieniu, miażdżycy czy chorobach układu nerwowego. Jej długotrwałe stosowanie poprawia ogólną sprawność fizyczną oraz psychiczną.

Czytaj też: Co jeść, a czego nie jeść, by zdrowym być?



Pierzga stosowanie


Pierzgę można spożywać prosto ze słoiczka, rozpuszczając w przegotowanej wodzie lub mleku. Wystarczy wsypać łyżeczkę na pół szklanki płynu i dokładnie wymieszać, aby granulki dobrze się rozpuściły. Bardzo smaczna jest też pierzga połączona z miodem. Można nawet kupić od razu miód z granulkami, takie połączenie wzmacnia właściwości lecznicze obydwu specyfików.

Czytaj też: Lecznicze właściwości miodu



Pierzga dawkowanie


Przygotowując napój z pierzgi warto namoczyć ją kilka godzin wcześniej. Najlepiej przygotować roztwór z wodą rano i wypić wieczorem, a następnie wieczorem, by wypić rano. Moczenie pierzgi wzmacnia jej lecznicze działanie, warto przygotować sobie napój co najmniej cztery godziny przed wypiciem. Tak przyrządzoną pierzgę pijmy regularnie, dwa razy dziennie, przez minimum trzy tygodnie.

Pierwsze efekty kuracji pierzgą będą widoczne już po pierwszym tygodniu. Pierzgę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio u pszczelarzy. Należy przechowywać ją w lodówce, żeby nie straciła swoich właściwości.

Czytaj też: Młodość zaklęta w pokrzywie

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA