Kłopoty z pamięcią u starszych osób nie muszą być wynikiem poważnych powikłań neurologicznych. Wraz z wiekiem słabną zdolność zapamiętywania oraz umiejętność odnalezienia w pamięci faktów z przeszłości.
Jeżeli stale odnosisz wrażenie, że o czymś zapomniałaś, sięgnij po produkty, które pomogą utrzymać sprawność umysłu jak najdłużej.
Co wspomaga nasz mózg? Pełne ziarno
Do prawidłowego funkcjonowania mózgu niezbędna jest energia. Jego pokarmem, oprócz tlenu, jest glukoza, której źródłem są węglowodany. Gdy ich brakuje, mózg pracuje na wolniejszych obrotach. Trudniej wtedy zebrać myśli, szybciej dopada nas zmęczenie. W codziennym menu postaw więc na produkty pełnoziarniste. Mają one niski wskaźnik glikemiczny, dzięki czemu cukier jest uwalniany do krwi stopniowo i organizm może go dobrze spożytkować. Dodatkowo, zawarta w nich witamina B1 pomaga w przewodzeniu impulsów pomiędzy komórkami nerwowymi. Białe pieczywo zastąp razowym, pełnoziarnistym. Wybieraj otręby pszenne oraz pełnoziarniste płatki śniadaniowe, kasze i makarony.
Chude mięso – najlepszym źródłem białka
W zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce na codzienną, niewielką porcję nieprzetworzonego, chudego mięsa. Pozostaje ono najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, które wykorzystywane jest do wytwarzania tkanki mózgowej i enzymów, a także dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza. Poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu może on pracować jeszcze wydajniej.
Kwasy omega-3 – na pamięć
Kwasy tłuszczowe omega-3 uznawane są za jeden z głównych czynników obniżających ryzyko utraty pamięci i rozwoju choroby Alzheimera. Działają niczym tarcza, która chroni mózg przed starzeniem się i uszkodzeniem komórek. Najlepszym ich źródłem są ryby morskie: śledź, tuńczyk, makrela czy łosoś. Jak często należy je jeść? Zalecane minimum to 2 razy w tygodniu (porcja ok. 150 g). Podobne właściwości wykazują oleje lniany i rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Zadbajmy więc, żeby nie zabrakło ich w diecie. Tym bardziej, że kwasy omega-3 pobudzają wydzielanie serotoniny, która poprawia nastrój.
Warzywa i owoce – ochronią neurony
W trosce o szare komórki, do każdego posiłku starajmy się dodawać porcję jarzyn. Ciężko je zastąpić czymkolwiek innym. Stanowią bogactwo składników mineralnych, takich jak magnez, cynk i krzem, obfitują w witaminę C, beta-karoten oraz kwas foliowy, a także przeciwutleniacze. To warzywa chronią neurony przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Seler naciowy, szpinak, marchewka czy zielona papryka – dopilnujmy, by nie zabrakło ich na naszym talerzu. Jak najczęściej sięgajmy też po owoce jagodowe, np. borówki, truskawki, maliny. To prawdziwy zastrzyk energii, jedzmy je więc w każdej postaci: koktajlu, z owsianką czy z jogurtem naturalnym.
Orzechy wzmacniają pamięć
Orzechy to niezastąpione źródło substancji stymulujących pamięć. Zawarta w nich witamina E zapobiega powstawaniu zaburzeń poznawczych, szczególnie u osób starszych. Chrupmy zatem na zdrowie, najlepiej regularnie, ale w małych ilościach – wystarczą 3–4 sztuki dziennie.
Ćwiczenia na pamięć
Układając codzienne menu, nie zapominajmy, że dietę warto wspomóc ćwiczeniami na pamięć i aktywnością fizyczną, która dotleni mózg oraz usprawni jego działanie.
Preparaty na pamięć z apteki
Na problemy z koncentracją pomogą preparaty z żeń-szenia. Zawarte w roślinie ginzenozydy wspomagają pamięć i poprawiają zdolność zapamiętywania. Stosuje się je w leczeniu początkowego stadium choroby Alzheimera.
konsultacja: Katarzyna Uścińska, dietetyczka
Czytaj także:
Gdy pamięć odmawia posłuszeństwa
Mózg rodzi nowe neurony nawet po 70-tce!