Uwielbiasz świąteczne potrawy, ale chcesz wypróbować wigilijne dania z ryb innych niż karp? Dawniej na stołach podczas wigilijnej wieczerzy podawano aż 12 różnych potraw z ryb. Poznaj przepyszne pomysły na wigilijne potrawy z sandacza, pstrąga lub dorsza i zaskocz pozytywnie swoich gości.
Skąd wzięła się ryba na wigilijnym stole?
Ryby są w religii symbolem chrześcijaństwa, chrztu oraz odradzania się życia. Natomiast w symbolice ludowej oznaczają płodność i rodzące się życie. Spożywanie ryb podczas wieczerzy wigilijnej było gwarancją zdrowia i dostatku, stąd też tradycyjnie na świątecznych stołach serwowano aż 12 różnych dań rybnych. Obecnie Polacy wybierają najczęściej na wigilijna kolację karpia i śledzie, ale coraz częściej pojawiają się na naszych stołach ryby takie jak sandacz, pstrąg lub dorsz.
Sandacz
Sandacz jest jedną z najbardziej cenionych wśród smakoszy rybą słodkowodną. Ma bardzo delikatne, białe mięso i niewiele ości, co ułatwia jego przygotowanie. Zawiera dużo białka, żelaza oraz witaminy A i witamin z grupy B.
Sandacz najlepiej smakuje smażony, dlatego polecamy przepis na smażonego sandacza pod w śmietanowym sosie szczawiowym. Bardzo apetyczna jest też zupa na bulionie rybnym z dodatkiem dużych kawałków ugotowanego na parze sandacza. Bulion warto wzbogacić o garść suszonego lubczyku i łyżeczkę posikanego korzenia imbiru. Taka wersja zupy rozgrzeje nas podczas wigilijnej kolacji – polecamy serwować ją jako gorącą przystawkę.
Pstrąg
Pstrągi są lubiane ze względu na miękkie, delikatne, mało ościste i chude mięso. W 100 g pstrąga znajdziemy niecałe 100 kcal, dlatego ryby te są polecane także osobom na diecie. Pstrągi są cenionym źródłem białka, mają wiele witamin A, D i z grupy B oraz mikroelementy, takie jak wapń, potas, sód, magnez czy fosfor). Ryba ta jest polecana także kobietom w ciąży, ponieważ zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 (najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych).
Polecamy przepisy na pstrąga pieczonego posypanego płatkami migdałowymi i rozmarynem lub w sosie na bazie migdałów, oliwy i natki pietruszki. Aromatyczne przyprawy i słodki smak migdałów podkreślą świąteczną atmosferę przy wigilijnym stole.
Dorsz
Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb – ma mniej kalorii niż pstrąg. W 100 g dorsza znajduje się zaledwie 78 kcal, dlatego polecamy tę rybę szczególnie osobom na diecie. Mięso dorsza jest neutralne w smaku, zawiera dużo białka, magnezu, jodu i selenu, witaminy B12 oraz kwasów omega-3. Dorsz pochodzący z łowisk w Oceanie Spokojnym ma nawet trzykrotnie wyższą zawartość tych kwasów niż dorsz z Oceanu Atlantyckiego. Wybierając rybę, zapytajmy sprzedawcę, gdzie została złowiona.
Polecamy przepisy na wigilijnego dorsza z grzybami, ziemniakami i cebulą zapiekanego z sosem serowo-śmietanowym. W naczyniu żaroodpornym ułóżmy warstwę podgotowanych ziemniaków, dorsza, zeszkloną na maśle cebulę i podduszone grzyby. Przykryjmy wszystkie warstwy zapiekanki ziemniakami, polejmy sosem śmietanowo-serowym i posypmy duszonymi grzybami. Zapiekajmy aż warstwa sosu na wierzchu zacznie się rumienić. Tak przyrządzona zapiekanka z dorsza będzie pachniała grzybami, cebulą i pieczonym żółtym serem. Palce lizać!
Ryby na świątecznym stole
Data aktualizacji: 11 grudnia 2015