Jak przechowywać suszone grzyby? W czym i jak długo?

Jak przechowywać suszone grzyby? W czym przechowywać suszone grzyby? Jak długo można je trzymać, zanim trafią do garnka i na stół? Poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania, dowiedz się, jak nie zmarnować jesiennych zbiorów przez jedno nierozważne zaniedbanie.
Grzyby w szklanym słoiku
Źródło:123RF

Spis treści

Jak przechowywać suszone grzyby?

Sposób przechowywania suszonych grzybów ma niebagatelne znaczenie. Od tego zależy ich smak, aromat i przydatność do spożycia w dłuższym okresie, po upływie kilku miesięcy, a nawet lat od zasuszenia. W wielu przypadkach, to w jaki sposób przechowywane są grzyby, odgrywa większą rolę, niż technika ich suszenia. Czekając na swój moment, czyli dzień w którym trafią na talerz, grzyby są bowiem narażone na zapleśnienie, kolonizację przez mole spożywcze, utratę właściwości smakowych i zapachowych, przesiąknięcie zapachem opakowania i wiele innych problemów. Zobaczmy zatem, jak przechowywać suszone grzyby, tak by mogły cieszyć podniebienie nawet po wielu miesiącach.  

W czym przechowywać suszone grzyby?

W czym przechowywać suszone grzyby? Kwestia ta jest prawdopodobnie najistotniejsza. W dawnych wiekach zasuszone zbiory umieszczane były w płóciennych bądź lnianych workach, lub też wisiały na sznurkach, tak jak zostały nawleczone – aż do czasu przyrządzenia i konsumpcji. W kuchni przez dłuższy czas rozlegał się grzybowy aromat, który rozchodził się po całym domu. Po pewnym jednak czasie zapach przestawał być wyczuwalny i był to dobitny dowód tego, że grzyby zaczęły tracić swój naturalny aromat. 

Każdy, kto przechowywał suszone grzyby na sznurku dodatkowo wie, że z ogromną łatwością przyjmują one kurz. W drugą stronę już tak łatwo nie jest – pomarszczone, pofałdowane powierzchnie trudno jest potem doczyścić. Jednak największym przeciwskazaniem do przechowywania suszonych grzybów w workach lub luzem jest ryzyko inwazji moli spożywczych. Jeśli zatem nie płótno, to co? W czym przechowywać suszone grzyby? W zwykłych szklanych słoikach. 

Reklama

Suszone grzyby – przechowywanie w słoiku

Nad wszystkim innymi pojemnikami i workami, słoiki mają tę przewagę, że:

  • nie powodują „wietrzenia” grzybów,
  • nie powodują ich pleśnienia,
  • nie pozwalają wniknąć molom spożywczym,
  • są neutralne dla grzybów, nie powodują przesiąkania pożywienia swoim zapachem. 

Słoiki z suszonymi grzybami należy dokładnie zakręcić, a następnie umieścić na czas przechowywania w suchym, ciemnym i niezbyt gorącym miejscu. Nie trzymamy ich w piwnicy, gdzie poziom wilgotności może być zbyt duży. 

Uwaga: zanim grzyby znajdą się w słoiku, powinniśmy dokładnie sprawdzić, czy są dobrze wysuszone. Niedopuszczalne są jakiekolwiek oznaki zalegania resztek wilgoci. W razie konieczności, należy odczekać kilka dni, lub na 3-4 godziny umieścić grzyby w piekarniku. 

Alternatywą dla słoików są blaszane puszki. Można do tego celu wykorzystać metalowe opakowania od kawy, herbaty czy alkoholu, lub też nabyć specjalny pojemnik w sklepie. Jeśli jest taka możliwość, dobrze żeby był on wyposażony w uszczelkę.

Pojemniki, w których przechowywane są grzyby, można dodatkowo wyłożyć, na przykład cienką warstwą ryżu lub papieru na dnie.

Niedozwolone przechowywanie suszonych grzybów

Przechowywanie suszonych grzybów jest natomiast absolutnie niedozwolone w foliowych reklamówkach, torebkach śniadaniowych oraz plastikowych pojemnikach. Niesie to za sobą ryzyko zapleśnienia grzybów. Pamiętajmy, że najmniejsze nawet ognisko pleśni implikuje konieczność wyrzucenia zawartości całego pudełka czy torebki. Drugim problemem, który związany jest z przechowywaniem suszonych grzybów w plastiku, jest intensywny i agresywny zapach tego tworzywa. Żywność w długotrwałym kontakcie z plastikiem ma tendencję do przejmowania jego woni, co dla smakoszy z pewnością nie jest kwestią drugorzędną. Nie mówiąc o tym, że „plastikowy” zapach grzybów może generować pytania o to, czy aby na pewno wciąż można je uznać za zdrowe. 

Jeśli mimo wszystko ktoś nie chce przechowywać grzybów w słoiku i wybiera bardziej tradycyjny, przewiewny worek, warto się w takiej sytuacji zabezpieczyć przed molami. Skutecznie odstraszać je powinien zapach liścia laurowego, który umieszczamy na dnie woreczka, lub w jego pobliżu.

Jak długo można przechowywać suszone grzyby?

Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Utarł się pogląd, że zapewniwszy im dobre warunki, grzyby można przetrzymać w stanie suszonym nawet przez 2-3 lata, nim zostaną przeznaczone do dalszej obróbki i konsumpcji. Jeśli jednak sposób przechowywania nie jest właściwy lub też grzyby nie zostały wystarczająco dobrze ususzone, mogą się nie nadawać do jedzenia już po kilku tygodniach. Wypośrodkowując skrajne sytuacje oraz skrajne opnie, najlepiej jest założyć, że suszone grzyby powinny zostać zjedzone w ciągu kilku miesięcy, najpóźniej do rozpoczęcia następnego sezonu grzybowego. W praktyce, największą ich ilość spożywamy w okresie zimowym, w okolicy świąt Bożego Narodzenia, a więc średnio 2-3 miesiące po zbiorach i zasuszeniu. Po takim czasie, suszonki powinny być w doskonałym stanie, wciąż bardzo smaczne i aromatyczne. 

Bibliografia

  • Jak przechowywać suszone grzyby? https://akademiasmaku.pl
  • Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby?, https://smacznapyza.blogspot.com

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!