Babcia i Wnuczka gotują: rozgrzewająca zupa na chłodne dni

Gdy wracamy zmarznięci do domu, nic nie smakuje równie dobrze jak talerz (albo i więcej!) rozgrzewającej zupy. To najlepsza obrona przed czającymi się wszędzie wirusami i bakteriami – obrona przez atak. Taki obiad niemal natychmiast pobudzi krążenie, przywróci właściwy koloryt zziębniętym palcom i nosom, odpręży całe ciało. Zapraszamy do dzielenia się Państwa ulubionymi przepisami na rozgrzewające zupy.

Mimo że przez lata mody na najlepsze zimowe zupy przychodziły i odchodziły, to ich podstawowa funkcja pozostaje niezmienna. Dzisiaj proponujemy Państwu przepis na tradycyjny polski kapuśniak i egzotyczną tajską zupę z kurczakiem. Mimo że smakowo i geograficznie to dwa różne bieguny, pod względem rozgrzewania idą łeb w łeb. Mroźnych dni nie brakuje, warto się zatem o tym przekonać samemu.

Kapuśniak Babci:

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 4 małe ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 średnia pietruszka (wraz z natką)

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • majeranek, sól, pieprz


Wykonanie:

  1. Kapustę pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka.

  2. Pozostałe warzywa pokroić w kosteczkę, dorzucić do kapusty i zalać ok. 1,5 l wody.

  3. Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku i trzymać na ogniu jeszcze kwadrans.

  4. Fakultatywnie można dodać nieco wędzonego boczku.


zupa

Zupa tajska Wnuczki:

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 2 dorodne pomidory

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej

  • 1 limonka

  • makaron ryżowy

  • trawa cytrynowa

  • suszone liście limonki

  • świeża kolendra

  • świeży imbir

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz


Wykonanie:

  1. Pierś drobno pokroić, wymieszać z posiekanym imbirem i startą skórką z limonki.

  2. Następnie podsmażyć je na oliwie w garnku wraz z pastą krewetkową.

  3. Dodać pomidory i paprykę pokrojone w kostkę, smażyć kilka minut, a następnie zalać bulionem.

  4. Dodać liście limonki, trawę cytrynową, pieprz i sok z połowy limonki, gotować około 15 minut.

  5. Dodać mleko kokosowe i sól, gotować kolejne 5 minut.

  6. Dodać kolendrę.

  7. Podawać z makaronem ryżowym.


Ludzie marzną pod każdą szerokością geograficzną. Sposobów na rozgrzanie się zatem nie brakuje. Można eksperymentować do woli!

Zachęcamy do dzielenia się pomysłami na rozgrzewające zupy w komentarzach pod tym tekstem. Drodzy Państwo, zainspirujmy się nawzajem!
Więcej z kategorii Przepisy
Babcia i Wnuczka gotują: mazurek wielkanocny
Wielkanocny mazurek i kolorowe pisanki
Babcia i Wnuczka gotują: gołąbki
Babcia i Wnuczka gotują: klopsy
Powiązane artykuły
By nie wyrzucać chleba…
Babcia i wnuczka gotują: bigos
Babcia i wnuczka gotują: szybkie i proste karnawałowe przekąski
Czystek kreteński
Czystek kreteński - właściwości i działanie na wirusy
Kutia. Przepis z Kresów na wigilijny deser