Warto wiedzieć, jak kontrolować zawartość cukrów w swojej diecie, czym są substancje słodzące i jakie ich rodzaje są dostępne na rynku.
Rola cukrów w cukrzycy
Przez cukry rozumiemy mono- i disacharydy obecne w żywności, czyli glukozę, fruktozę, galaktozę, laktozę, maltozę, sacharozę i ramnozę.
Cukry, w tym cukier biały (sacharoza), powodują szybkie zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Niedostateczne wydzielanie insuliny u chorych na cukrzycę sprawia, że poziom glukozy we krwi nie jest regulowany i wyrządza liczne szkody.
Czytaj także: Dieta osób starszych z cukrzycą
Bądź świadomym konsumentem!
Czytaj etykiety. Powstaje coraz więcej produktów przeznaczonych dla cukrzyków, dzięki którym można łatwiej kontrolować zawartość cukru w diecie. Możesz korzystać z produktów niezawierających cukrów, o niskiej zawartości cukrów lub bez dodatku cukrów.
- „nie zawiera cukrów” – maksymalna zawartość cukrów 0,5 g na 100 g lub 100 ml produktu,
- „o niskiej zawartości cukrów” – zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g produktu w formie stałej i 2,5 g na 100 ml produktu płynnego,
- „bez dodatku cukrów” – do produkcji nie zostały dodane cukry ani inne substancje stosowane ze względu na właściwości słodzące, np. miód.
Uwaga! Jeśli w danym produkcie cukry występują naturalnie, na etykiecie powinna pojawić się informacja: „zawiera naturalnie występujące cukry”. Sytuacja taka może dotyczyć soków owocowych, które nawet dodatkowo niedosładzane, zawierają cukry.
Zamienniki cukru
Zamiennikami cukru nazywamy niskokaloryczne lub bezkaloryczne substancje posiadające smak słodki. Poniżej lista zamienników dopuszczonych do obrotu w Polsce, jak również ich oznaczenia wg systemu Unii Europejskiej, których możesz szukać na etykietach produktów spożywczych:
Poliole |
Intensywne substancje słodzące |
||
Nazwa |
Oznaczenie |
Nazwa |
Oznaczenie |
sorbitol | E 420 | acesulfam K | E 950 |
mannitol | E 421 | aspartam | E 951 |
izomalt | E 953 | kwas cyklaminowy | E 952 |
maltitol | E 965 | sacharyna | E 954 |
laktitol | E 966 | taumatyna | E 957 |
ksylitol | E 967 | neohesperydyna DC | E 959 |
suklaroza | E 955 | ||
sól aspartamu i acesulfamu | E 962 |
Czytaj także: Przykładowy jadłospis seniora z cukrzycą