Wszystko, co chcesz wiedzieć o cydrze

Cydr, nazywany także jabłecznikiem, to nic innego niż… sfermentowany sok z jabłek. Od wina odróżnia go między innymi niższa zawartość alkoholu: od 2 do 7%. Cydr przywędrował do nas z Anglii i Francji w XVI wieku. Za co tak go lubimy?



Cydr jest popularnym napojem w zachodniej części Europy i w Stanach Zjednoczonych. W Wielkiej Brytanii znany jest jako „cider”, w Niemczech i w Szwajcarii nazywany jest „Apfelwein”, a mieszkańcy USA pijają go jako „hard cider”. Ostatnio rośnie także polskie grono amatorów cydru.

Czym jest, a czym nie jest cydr?

Niektórym zdarza się mylić cydr z winem jabłkowym, piwem jabłkowym, a nawet piwem z sokiem jabłkowym. Dementujemy te określenia: cydr to cydr, czyli napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego, bez dodatku innych substancji. Może być niegazowany, musujący (zawierający naturalną ilość dwutlenku węgla) lub sztucznie gazowany. Czym różni się zatem cydr od wina jabłkowego? Po pierwsze, sok jabłkowy wykorzystywany do produkcji cydru nie jest dosładzany przed fermentacją. Po drugie, zawartość alkoholu w cydrze wynosi zaledwie 2-7%, podczas gdy wino jabłkowe może mieć aż 9-18%.

Lampka cydru na… zdrowie

Niewiele osób wie, że cydr ma silne działanie przeciwutleniające. Związki antyoksydacyjne pochodzą z głównego składnika cydru, czyli z jabłek. Bardzo ważne jest, aby nie obierać jabłek, z których wytwarzany jest cydr, gdyż najwięcej antyoksydantów znajduje się tuż pod skórką. Wśród związków przeciwutleniających, które znajdują się w cydrze warto wymienić flawonoidy, antocyjany i fenole. Cydr jest także doskonałym źródłem potasu, który poprawia pracę naszych mięśni. Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym i nie przesadzajmy z jego dawkowaniem. Wystarczy jedna lampka dziennie.

Jak samodzielnie przygotować cydr?

Wytwarzanie cydru domowym sposobem jest dość proste. Najważniejszy jest dobór odpowiednich jabłek. Polecamy cydr z 60% słodkich odmian jabłek i 40% odmian kwaśnych. Przygotujmy 15 kg jabłek, paczkę drożdży specjalistycznych i paczkę pożywki dla drożdży. Jabłka pokrójmy i bez obierania wrzućmy do sokowirówki. Sok przelejmy do balonu (takiego, jak do wytwarzania wina), dodajmy drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna odbywać się w temperaturze 20-24 stopni, przez 7-10 dni. Po 10 dniach zlejmy trunek znad osadzonego miąższu i pozostawmy na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu. Po tym czasie przelejmy sok do butelek (np. półlitrowych butelek po piwie), zakapslujmy i… cieszmy się własnym cydrem. Jeśli chcemy, aby nasz cydr był lekko musujący, dodajmy przed zakapslowaniem butelek po łyżeczce cukru do każdej z nich. Cukier w połączeniu z drożdżami wytworzy w naszym cydrze delikatne bąbelki. Smacznego!

Czy cydr jest tylko z jabłek?

Niektórzy nazywają cydrem także napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z gruszek. Trunek ten znany jest w Polsce także jako gruszecznik, a przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie pijany jest jako „perry”. Napój ten wytwarzany jest w analogiczny sposób do cydru, tylko z innych owoców. Mamy nadzieję, że po lekturze tego artykułu każdy z nas będzie wiedział, czym jest cydr i dlaczego warto go spróbować (nie tylko dla przyjemności, ale i dla zdrowia).

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!