Soczewica to jedna z najstarszych roślin strączkowych uprawianych na całym świecie, która od wieków stanowi ważny element diety w wielu krajach. Obecnie zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób, które szukają zdrowych i roślinnych źródeł białka. Jednak nie tylko wegetarianie i sportowcy powinni zainteresować się tym niezwykłym składnikiem. Dlaczego?
Soczewica – skarbnica witamin i składników mineralnych
Soczewica wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością białka roślinnego, przez co często wykorzystywana jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz niego zawiera także błonnik oraz wiele witamin i minerałów, jak żelazo, potas, cynk, fosfor i magnez. Wśród nich szczególnie cenne jest żelazo niehemowe, które – przy regularnym spożywaniu soczewicy – pomaga uzupełniać niedobory. To ważny składnik zwłaszcza dla kobiet, które częściej borykają się z anemią. Soczewica zawiera również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży oraz wspomaga układ nerwowy.
Soczewica wstępuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą kolorem, smakiem oraz czasem gotowania, przez co mogą być wykorzystywane w różnych potrawach. W ofercie sklepu Kaufland dostępnej na stronie: https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/warzywa/warzywa-straczkowe/soczewica.html, znajdziemy soczewicę:
- zieloną;
- czerwoną;
- żółtą;
- brązową;
- Puy;
- czarną (Beluga).
Dlaczego warto jeść soczewicę?
Soczewica to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim niezwykle wartościowy składnik codziennej diety, którego regularne spożycie może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Wysoka zawartość białka w połączeniu z błonnikiem sprawia, że posiłek z soczewicą w roli głównej jest bardzo sycący, a przy tym niskokaloryczny i lekkostrawny. Obecność błonnika pomaga regulować pracę jelit oraz sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi. Niska zawartość sodu oraz duża ilość potasu i magnezu pomagają regulować ciśnienie krwi i zapobiegać nadciśnieniu, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a wysoka zawartość żelaza i witamin z grupy B wspiera w walce z anemią i zmęczeniem.
Soczewica to świetna propozycja nie tylko dla osób aktywnych fizycznie i tych, poszukujących roślinnych źródeł białka i żelaza, ale także dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić więcej produktów roślinnych do swojej diety.
Jak włączyć soczewicę do swojej diety?
Swoją przygodę z soczewicą warto zacząć od prostych dań, jak zupa z czerwonej soczewicy, pasta do chleba lub wegetariańskie curry. Możesz także dodać ją do farszu do pierogów, sosów, kotletów roślinnych, a nawet sałatek.
Jak ugotować soczewicę? Niektóre odmiany, jak np. soczewica zielona i brązowa, wymagają wcześniejszego namoczenia, aby szybciej się ugotowały i były łatwiejsze do strawienia. Wystarczy zalać je nieosoloną wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na kilka godzin lub nawet całą noc. W przypadku małych ziaren bez łupin, jak soczewica czerwona czy żółta, nie jest to wymagane. Przed gotowaniem soczewicę należy przepłukać, niezależnie, czy była wcześniej namaczana, czy też nie. W garnku przygotowujemy dwa razy więcej wody – np. dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Soczewica to nie tylko zdrowy, ale i niezwykle inspirujący składnik, który z pewnością odmieni Twoje codzienne menu. Dzięki różnorodności odmian możesz eksperymentować ze smakami i teksturami, dopasowując ją do swoich upodobań. Włączenie soczewicy do codziennego menu to prosty krok w stronę zdrowego stylu życia i smacznego, urozmaiconego gotowania. Spróbuj – być może stanie się stałym punktem Twojej kuchni!