Jesień to nie tylko jabłka i gruszki. To także wiele innych, mniej znanych, pełnych wartości odżywczych warzyw i owoców. Bez wątpienia, stanowią potężne urozmaicenie krótkich i szarych jesiennych dni. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by na talerzach wprowadzić do swojego życia nieco barw i radości.
Ponadto, oprócz poprawy samopoczucia, jesienne dobroci wzmocnią również odporność i pomogą stawić opór rozszalałym o tej porze roku bakteriom i wirusom. Są zatem niezastąpionym towarzyszem we wszelkich jesiennych zmaganiach. Oprócz znanych nam smakołyków, co jeszcze warto zaprosić w szeregi swojej drużyny do walki z chandrą i przeziębieniem?
Bez wątpienia pigwę
Oprócz tego, że niesamowicie wzmacnia ona odporność, to również wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, regeneruje wątrobę, przeciwdziała biegunkom, wymiotom i wzdęciom. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że nie przyswaja toksyn z otoczenia i zawiera spore ilości pektyn, toteż zjedzona na surowo świetnie oczyszcza organizm ze wszelkich szkodliwych substancji (w tym metali ciężkich). Stosuje się ją także w profilaktyce nowotworów.
Nie może zabraknąć endywii
Bez wahania możesz sięgać po nią nawet wtedy, gdy walczysz z nadmiarowymi kilogramami, gdyż charakteryzuje się ona niską wartością energetyczną. Dostarcza ogromu antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki – przyczyny licznych chorób i procesów starzenia się. Zawiera wapń, fosfor i magnez, więc powinna na stałe znaleźć się w Twojej diecie, jeśli masz problemy z układem kostnym. Pomocna jest również w zaburzeniach pracy wątroby i jelit oraz we wzmocnieniu kondycji skóry, paznokci i włosów.
Warto przekonać się do kasztanów jadalnych
Sprzedawców pieczonych kasztanów jadalnych coraz częściej można spotkać na ulicach miast. Warto dać się skusić, gdyż kasztany to samo zdrowie. Dostarczają one witamin C, E i tych z grupy B, a także cynk, żelazo, mangan, siarkę, wapń, fosfor i magnez. Są również źródłem lecytyny, która wspomaga pamięć. Ponadto skutecznie radzą sobie z uczuciem głodu, gdyż składają się ze skrobi, która zaspokaja nawet największe apetyty.
Nie zaszkodzi także fenkuł
Znany jest również jako koper włoski. Sięgnijmy po niego szczególnie wtedy, gdy chwilowo przeziębienie wzięło nad nami górę. Oprócz tego, że dostarcza cennej witaminy C, to ma właściwości rozrzedzające śluz zalegający w oskrzelach, czym ułatwia jego wykrztuszenie. Ciekawostką jest to, że wzmacnia on również potencję i stosowany bywa jako afrodyzjak.
Warzywa i owoce, którymi możemy raczyć się w październiku to potężny oręż dany nam przez naturę do walki z jesiennym spadkiem formy. Warto go wykorzystać. Im bardziej się z nim zapoznamy, tym dalsze kontakty utrzymywać będziemy z antybiotykami i innymi aptecznymi lekarstwami.
Skarby jesieni - po jakie warzywa i owoce warto sięgać?
Data aktualizacji: 25 października 2015
~ 1 minuta czytania