Pokrzywa nie wydaje się rośliną stworzoną specjalnie po to, by zaspokajać potrzeby człowieka. Po pierwsze, jest chwastem, rośnie, gdzie popadnie i trudno się jej pozbyć. Po drugie, parzy - co skutecznie zniechęca do jakiegokolwiek kontaktu z nią. Istnieją jednak mocne dowody na to, by nie poddawać się temu pierwszemu wrażeniu i spróbować się z nią zaprzyjaźnić.
To, by pokrzywa na stałe zagościła na naszych stołach, wydaje się całkiem sensownym pomysłem. Stanowi ona bowiem prawdziwą kopalnię witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Pomocna okazuje się w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami. To nasz prawdziwy sprzymierzeniec w utrzymywaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.
Sama natura!
Żadna tabletka multiwitaminowa nie zastąpi darów Matki Natury. A jeśli chodzi o pokrzywę, to bez wątpienia Matka Natura pokazała klasę. W tej niewielkiej zielonej roślince zamknęła ona krzem, jod, magnez, wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas oraz witaminy A, K, B2 i C. Ponadto znajdziemy w niej olejki eteryczne, kwasy organiczne, karotenoidy, fitosterole i flawonoidy. Taka różnorodność dobroczynnych substancji sprawia, że wachlarz zastosowań pokrzywy jest naprawdę szeroki.
Działa upiększająco
I to na wszystkich, bez względu na płeć i wiek. Dzieje się tak, ponieważ walczy ona z oznakami zmęczenia i stresu, które - oprócz wywoływania innych niepożądanych skutków dla funkcjonowania całego ciała - również rysują się na twarzach. I nigdy nie wyglądają dobrze. Ponadto pokrzywa polecana jest przy występowaniu chorób skórnych, wyprysków i reakcji uczuleniowych. Warto pamiętać, że sztandarową właściwością pokrzywy jest to, że działa odtruwająco. Skutecznie usuwa ona z organizmu toksyny, co usprawnia pracę całego organizmu i poprawia wygląd skóry. Takie kompleksowe działanie bez wątpienia odejmuje lat.
Wzmacnia od wewnątrz
Różnorodność dobroczynnych substancji w niej zawartych sprawia, że może ona nam się przysłużyć na wiele różnych sposobów. Warto po nią sięgnąć, gdy skarżymy się na artretyzm, anemię, cukrzycę, obrzęki, biegunki, nieżyty żołądka czy jelit. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne, obniża poziom cukru we krwi, nieznacznie redukuje nadciśnienie, a - co najważniejsze - podejrzewa się ją o działania antynowotworowe.
I do sałatek, i do koktajli
Pokrzywę można w kuchni wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do sałatki na drugie śniadanie, jak i w postaci zupy, która będzie pożywnym i zdrowym obiadem. Nie ma przeszkód również, żeby dodawać ją do kanapek czy wykorzystać jako składnik ożywczego kefiru. Polecane są także pokrzywowe soki i napary. Ponadto stosować ją można również zewnętrznie w postaci okładów i płukanek (szczególnie przy stanach zapalnych).
Warto zatem wybrać się na łono natury i przy okazji wiosennego spaceru zebrać jak najwięcej tego zielonego skarbu – w ten sposób nadwyżkę będzie można ususzyć i cieszyć się nią cały rok. Teraz jest właśnie najlepszy moment, by podjąć się tego wyzwania. To właśnie młode listki mają najwięcej leczniczych właściwości. Sezon na pokrzywę trwa do momentu, w którym zaczyna ona kwitnąć, więc nie ma na co czekać. Wybierzmy miejsca ustronne, z dala od ruchliwych dróg, spalin i dymów z fabryk. Pamiętajmy jednak o zebraniu ze sobą rękawiczek. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, ze gdy o nich zapomnimy ochota na wspomożenie organizmu pokrzywą bardzo szybko nam minie.
Młodość zaklęta w pokrzywie
Data aktualizacji: 7 maja 2015
~ 2 minuty czytania