Jedz tak, by lepiej widzieć

Wszyscy wiemy, że to, jak się odżywiamy, ma przemożny wpływ na zdrowie całego organizmu. Zewsząd dochodzą nas głosy, by ograniczyć cukier, nie jeść żywności wysoko przetworzonej, postawić na warzywa i owoce. Wszystko to święta prawda. Nie ulega jednak wątpliwości, że bardzo często takie nawoływania pozostają w sferze pobożnych życzeń i nigdy nie zostają wcielone w czyn.

Aby ten stan rzeczy nieco zmienić, warto przyjrzeć się konkretnym efektom, które da nam zmiana codziennej diety. Nic tak przecież nie motywuje, jak poczucie realnej zmiany! Konsekwencje zastosowania się do wskazówek zawartych poniżej możemy (dosłownie!) ujrzeć na własne oczy - mają one bowiem na celu poprawę funkcjonowania zmysłu wzroku.

Poznać wroga

W ciągu całego życia nasze oczy wystawione są na działanie wielu szkodliwych czynników. Długotrwałe wpatrywanie się w ekran telewizora czy niezabezpieczanie się przed intensywnym światłem słonecznym powoli, ale systematycznie sprawiają, że widzimy coraz gorzej. Zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej to tylko jedne z niewielu chorób, na które czasem solidnie sami sobie zapracowaliśmy. Warto podjąć z nimi walkę. Pomocne okażą się w tym starciu witaminy, sole mineralne i antyoksydanty. Szczególnie warto wzbogacić swoją dietę w witaminy C i E, beta-karoten, cynk, kwasy omega-3 oraz luteinę i zeaksantynę.

Gdzie ich szukać?

Przede wszystkim warto wykorzystać to, że pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Są one prawdziwymi sprzymierzeńcami wzroku. Zdecydujmy się na brokuły, brukselkę, kukurydzę, jarmuż, szpinak, nektarynki, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, kiwi i czarne porzeczki. Stwarzają one wręcz nieograniczone możliwości w komponowaniu wiosennych sałatek, obiadów i deserów. Nie można zapominać również o źródłach niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotujmy sobie zatem pyszne danie z łososiem, tuńczykiem, sardynkami czy halibutem. Dodajmy do niego prażony słonecznik, migdały czy orzechy. Wielbiciele mięsa także nie powinni narzekać - czerwone mięso jest źródłem dobroczynnego cynku, więc w diecie nie powinno zabraknąć i jego. Wegetarianie cynk znajdą w jogurtach naturalnych i ciecierzycy. Kryje się on również w małżach.

Cztery ważne nawyki

Jak można się domyślać, prawidłowe odżywianie to trochę za mało, by móc cieszyć się pełnym zdrowiem. I w tym przypadku niezbędne okazują się aktywność fizyczna i rzucenie palenia. Oba te działania przyczynią się do zredukowania liczby wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek. Należy również ograniczyć spożywanie cukru, sztucznych słodzików oraz tłuszczów nasyconych i zadbać o właściwy poziom glukozy we krwi. Zbyt dużo cukrów prostych, lipidów i chemicznych składników w naszej diecie nie jest dobrym pomysłem nie tylko w kwestii dbania o oczy. Zmniejszenie ich spożycia bezwzględnie przyczyni się do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Nie ma zatem już na co czekać i warto zmienić swoje zwyczaje żywieniowe jak najszybciej. Efekty będą zauważalne szybciej niż nam się wydaje.
Więcej z kategorii Dieta
Co szkodzi wątrobie?
Witaminy w diecie osób starszych
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
Jadłospis seniora z cukrzycą
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?