Jak wybrać zdrowe musli?

usli jest coraz popularniejszą śniadaniową przekąską. Jest lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a może być też bardzo zdrowe. Często sięgamy po najładniej prezentujące się produkty, nie patrząc na ich skład i wartość odżywczą. Na co warto zwracać uwagę wybierając musli?


Musli jest mieszanką płatków zbożowych i owocowych dodatków, takich jak orzechy, pestki, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce. Jemy je najczęściej z mlekiem, jogurtem lub kefirem. Jeśli przyjrzymy się wartości odżywczej musli, to znajdzie się ono pomiędzy płatkami owsianymi, a płatkami śniadaniowymi (np. płatki kukurydziane, prażone ziarna pszenicy lub ryżu). Z zasady musli ma więcej błonnika i białka niż płatki śniadaniowe i nieco mniej niż płatki owsiane.

Im mniej, tym lepiej

Obecnie w sklepach można znaleźć wiele rodzajów musli, od tradycyjnego po wielozbożowe, czy tzw. crunchy. W składzie musli możemy znaleźć nawet kilkadziesiąt pozycji. Wybierając jak najzdrowsze musli warto kierować się zasadą „im mniej, tym lepiej”, ponieważ im mniej składników ma nasze musli, tym mniej zostało przetworzone w procesie produkcji. Zazwyczaj największy stopień przetworzenia mają tzw. chrunchy, które w porównaniu z musli tradycyjnymi i wielozbożowymi mają najniższą zawartość błonnika. Warto również wybierać te musli, które nie mają w składzie kandyzowanych owoców i syropu glokozowo-fruktozowego, ponieważ zawierają one dużo prostych cukrów i zwiększają wzrost rozpuszczalności suchej masy. Co to oznacza dla nas w praktyce? Po takim posiłku możemy spodziewać się szybkiego wzrostu stężenia cukru we krwi w wyniku szybkiego trawienia prostych cukrów.

Zwróć uwagę na cyfry

Przeglądając skład musli umieszczony na opakowaniu, warto zwrócić uwagę na cyfry. Po pierwsze, spójrz na zawartość kalorii – większość musli ma wartość energetyczną pomiędzy 300 a 400 kcal na 100g. Jeśli dbasz o dietę, wybieraj lepiej te z dolnej granicy przedziału lub mieszaj musli z otrębami. Po drugie, zwróć uwagę na zawartość cukrów. Unikaj musli, które mają więcej niż 30g cukrów na 100g, a jeśli chcesz zachować linię, to wybieraj te niskocukrowe, które mają mniej niż 20g cukru w 100g produktu. Po trzecie, tłuszcze. Niektóre musli mogą mieć nawet 25g tłuszczów w 100g, warto wybierać te o niższej zawartości tłuszczów lub dietetyczne (które mają do 5g tłuszczu w 100g produktu). Po czwarte, błonnik. W tym przypadku reguła jest odwrotna: im więcej, tym lepiej. Dobre musli mają około 10g błonnika, 3g to zdecydowanie za mało, a niektóre musli mogą mieć nawet 27g błonnika w 100g!

Po swojemu

Zachęcamy do własnoręcznego skomponowania musli. Jakie płatki i dodatki wybrać? To zależy od ich właściwości. Płatki owsiane mają dużo magnezu, potasu, fosforu i witamin z grupy B, polecamy je szczególnie zimą, ponieważ dostarczą nam także sporo energii. Podobne właściwości mają płatki jęczmienne, które dostarczą nam dodatkowo witaminy E. Płatki kukurydziane są bogate w magnez, żelazo i witaminę E. natomiast płatki żytnie polecamy osobom dbającym o linię, gdyż regulują przemianę materii, zawierają witaminę PP, żelazo, magnez, potas, wapń i fluor.

Jako dodatki polecamy własnoręcznie łuskane orzechy, dobrym pomysłem są też migdały, rodzynki, daktyle i figi. Możemy też dodawać do musli świeże owoce, o tej porze roku polecamy szczególnie drobno pokrojone jabłka lub banany. Tak przyrządzone musli będzie zdrowe i na pewno o wiele smaczniejsze. Smacznego!

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!