Dieta w chorobie Parkinsona
Dieta w chorobie Parkinsona jest ważna, ponieważ prowadzi do wyraźnej poprawy samopoczucia chorego, niwelując:
- zaparcia,
- ślinotok,
- nadmierne pocenie się,
- niedociśnienie tętnicze,
- eliminując zaburzenia w oddawaniu moczu.
Ze względu na specyfikę objawów parkinsona i by zwiększyć komfort chorego, większość potraw powinna mieć formę papki. Pamiętajmy też o tym, by dbać w przygotowywanych pokarmach o niską zawartość białka i sporą ilość błonnika. Dlatego zalecana jest dieta niskobiałkowa w chorobie Parkinsona.
Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona najczęściej atakuje w podeszłym wieku. Po 50. roku życia mogą pojawić się jej pierwsze objawy. Według statystyk Parkinson dotyka 1% populacji, która przekroczyła 65. rok życia. Choroba ta charakteryzuje się:
- zwyrodnieniem komórek nerwowych wytwarzających dopaminę,
- zmniejszeniem ilości neuronów, co również rzutuje na zmniejszenie stężenia dopaminy.
Parkinson objawy
Do objawów choroby Parkinsona należą:
- drżenie spoczynkowe dłoni,
- wzmożone napięcie mięśni, w tym osłabiona mimika twarzy, niewyraźna, cicha mowa,
- zmiana charakteru pisma, coraz mniejsze litery,
- rzadkie mruganie,
- osłabiona pamięć,
- spowolnienie i zubożenie ruchów oraz trudności z wykonywaniem ruchów precyzyjnych,
- drobne kroki, tzw. chód szurający, brak balansowania kończyn górnych podczas chodzenia oraz trudności w rozpoczęciu chodu,
- przodopochylenie tułowia oraz tendencja do upadku w różnych kierunkach (do przodu, do tyłu oraz do boku),
- zaparcia - z powodu uszkodzenia nerwów wpływających na czynność mięśni okrężnicy,
- zaburzenia w oddawaniu i nietrzymanie moczu,
- nadmierny ślinotok, łojotok, napadowe pocenie się,
- łojotok skóry głowy, twarzy i szyi,
- wychudzenie.
Parkinson dieta
Osobom starszym zaleca się dietę lekkostrawną. Jednak bardziej pomocna w złagodzeniu objawów może okazać się specjalistyczna dieta w chorobie Parkinsona. Do każdego posiłku i pomiędzy pamiętajmy o płynach! Oto przykładowy jadłospis dzienny dla osoby zmagającej się z chorobą Parkinsona.
Choroba parkinsona dieta
- Śniadanie - Dyniowo-jabłkowa kasza jaglana z kardamonem:
Kasza jaglana – 55 g
Miód pszczeli – łyżka
Dynia purée – 100 g
Jabłko – ½ szt.
Jogurt naturalny – 100 g
Morele suszone – 40 g
Cynamon, kardamon, imbir
Kaszę gotujemy na małym ogniu, dodajemy szczyptę soli. Gdy będzie już prawie gotowa, odstawiamy i czekamy, aż wchłonie resztę płynu. Do kaszy dodajemy dyniowe purée oraz jabłko, możemy je utrzeć na papkę lub dodać wcześniej przygotowanych pieczonych jabłek (nie słodzonych!). Opcjonalnie możemy również dodać łyżeczkę utartego świeżego imbiru. Całość dosładzamy miodem i dodajemy przyprawy oraz morele. Wszystko razem mieszamy w rondelku, a następnie przekładamy do miseczki i polewamy jogurtem naturalnym, ewentualnie posypujemy dodatkową porcją pokrojonych moreli i cynamonem dla ozdoby.
- Drugie śniadanie - bliskowschodnia sałatka ziołowa:
Kasza kuskus – 40 g
Ciecierzyca konserwowa – 80 g
Pomidor – 150 g
Mała papryczka chili – ½ szt.
Olej rzepakowy uniwersalny – łyżeczka
Szafran
Tarta skórka z cytryny
Posiekana natka pietruszki, mięty, kolendry
Czosnek, cynamon, sok z cytryny, sól, pieprz
Zalać kuskus z szafranem wrzątkiem i odstawić na 15 min. Obrać pomidory ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Do gotowego kuskusu dodać cynamon, posiekaną papryczkę chili, drobno posiekany czosnek, skórkę cytrynową, pomidory i odsączoną ciecierzycę. Wsypać mieszankę ziół i doprawić sokiem z cytryny, dużą ilością oliwy, dwiema dużymi szczyptami soli i pieprzem.
Przykładowy jadłospis dla osób starszych
- Obiad - dorsz z sosem malinowym i kaszą z brokułem:
Dorsz świeży – 150 g
Maliny mrożone – 100 g
Oliwa z oliwek – łyżeczka
Miód pszczeli – łyżka
Kasza jęczmienna – 70 g
Brokuły – 225 g
Ocet balsamiczny, musztarda, tymianek
Brokuł ugotować i podzielić na różyczki. Dorsza natrzeć oliwą, przyprawić, skropić sokiem z cytryny i upiec w piekarniku w folii. Sos: Do rondla wrzucić maliny z oliwą, miodem, odrobiną musztardy i octu balsamicznego oraz listkami tymianku, podgrzewać chwilę aż wszystko się połączy i doprawić pieprzem. Kaszę ugotować i wymieszać z ugotowanym brokułem.
- Podwieczorek - koktajl jogurtowo-owocowy z amarantusem:
Jogurt naturalny – 100 g
Jabłko – 1 szt.
Pomarańcza – 1 szt.
Popping z amarantusa – 2 łyżki
Owoce zblendować, dodać jogurt i popping z amarantusa.
- Kolacja - krem pomarańczowo-marchwiowy i pieczywo:
Por – 100 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Marchew – 200 g
Wywar warzywny – ¾ szkl.
Płatki migdałowe – 15 g
Sok z pomarańczy – 100 g
Jogurt naturalny – łyżka
Czosnek, sól, pieprz, curry
Chleb żytni pełnoziarnisty – kromka
Czosnek drobno pokroić, por pokroić w plasterki, usmażyć na łyżeczce oliwy. Marchew bardzo drobno pokroić, dorzucić na patelnię i smażyć jeszcze ok. 3 min. Zalać wywarem i gotować ok. 20 min. Migdały zrumienić na patelni w celu uzyskania złotego koloru. Na 5 min przed końcem gotowania dodać sok z pomarańczy i wszystko zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i curry. Jogurt zmieszać ze skórką pomarańczową. Zupę ozdobić przygotowanym jogurtem i posypać płatkami. Podać z pieczywem.
Czytaj też:
Demencja starcza, czyli otępienie starcze - objawy, opieka i etapy
Opieka nad osobami starszymi - o czym należy pamiętać?
Mole książkowe mają lepszą pamięć po 80. roku życia