Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?

Płatki śniadaniowe to jeden z prostszych sposobów na szybkie i sycące śniadanie. Lubią je zarówno najmłodsi, jak i nieco starsi. Wystarczy do miseczki wrzucić ulubione płatki, zalać je mlekiem lub jogurtem i posiłek gotowy. Do tego zewsząd dochodzą do nas głosy, że tak jest fit, zdrowo i ogólnie dobrze dla samopoczucia. Czy jednak to prawda?



Odpowiedź, jak zawsze, nie jest jednoznaczna. Wszystko bowiem zależy od tego, co kryje się pod hasłem „płatki śniadaniowe”. Nie można mieć najmniejszych zarzutów, jeśli mówimy o płatkach owsianych (tzw. górskich, nie błyskawicznych), różnego rodzaju otrębach zbożowych połączonych z pestkami dyni, nasionami słonecznika, siemieniem lnianym czy dowolnymi owocami. Tak skomponowane śniadanie dostarczy nam wszystkiego tego, czego z rana najbardziej potrzebujemy. Niestety, nie możemy tego samego powiedzieć o gotowych płatkach kupowanych w sklepie.

Czytajmy etykiety!

Aby przekonać się, że płatki śniadaniowe nie są najzdrowszym rozwiązaniem, nie trzeba być specjalistą w dziedzinie żywienia. Wystarczy mieć nikłe pojęcie o odżywianiu i wiedzieć, że na etykietach składniki podawane są w kolejności wyznaczającej ich udział w finalnym produkcie – od tych, których jest najwięcej, do tych, których jest najmniej. Jeśli na pierwszym albo drugim miejscu mamy cukier, a potem jeszcze syrop glukozowo-fruktozowy, to nie może być wartościowy produkt. Cukry proste to bowiem jedno z największych zagrożeń dla naszego zdrowia. Ich nadmiar bardzo szybko prowadzi do otyłości i licznych chorób metabolicznych. To one również w dużej mierze ponoszą winę za kaloryczność płatków. Nie dajmy się zwieść reklamom, które zapewniają, że płatki są „lekkie”, bo w porcji zawierają niewiele energii. Przyjrzyjmy się wtedy, jak owa porcja wygląda – 30 g to ok. 1/3 szklanki. Nie można takiej przekąski nazywać śniadaniem.

Na cukrze się nie kończy

Niestety, cukier nie jest jedynym składnikiem płatków, który powinien nas do nich skutecznie zniechęcić. Oprócz niego, w płatkach drzemią duże ilości tłuszczów nasyconych i soli. Trio cukier-tłuszcze nasycone-sól to najprostsza recepta na miażdżycę, otyłość, cukrzycę, podwyższony poziom cholesterolu. O ich szkodliwości dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży nie wspominając. Zgubny wpływ ich spożywania najwyraźniej potwierdza fakt, że w Stanach Zjednoczonych zakazano ich reklamowania podczas emitowania programów dla dzieci. Daje to do myślenia.

Nie ma wątpliwości, co do tego, że płatki to wygodny sposób na śniadanie. Jeśli jesteś jego fanem, nic nie stoi na przeszkodzie, byś zwyczaj swój kontynuował. Przetworzone produkty zamień jednak na gamę wartościowych składników. Zaopatrz się w pełnoziarniste płatki owsiane, otręby, pestki dyni, ziarna słonecznika, cynamon, miód, świeże owoce, rodzynki, orzechy i codziennie komponuj swoje śniadanie. Oprócz zdrowych tłuszczów i węglowodanów dostarczysz do swojego organizmu całą gamę witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Bardzo szybko poczujesz, że funkcjonujesz o wiele lepiej, a siły i chęci do działania masz jakby nieco więcej.
Więcej z kategorii Dieta
Co szkodzi wątrobie?
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
Jadłospis seniora z cukrzycą
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Witaminy w diecie osób starszych