5 prostych nawyków żywieniowych, które odejmą Ci lat

Wydaje Ci się, że rewolucyjne diety nie są już dla Ciebie? Masz wrażenie, że nie jesteś w stanie całkowicie zmienić swojego sposobu odżywiania? Czujesz, że nie masz sił, by wywrócić do góry nogami swój jadłospis? Hmm, całkiem możliwe, że masz rację. Niemniej jednak, mam dla Ciebie dobrą wiadomość.



Nie musisz wyrzucać zawartości lodówki do śmietnika czy przerzucać się z lokalnego supermarketu na ekskluzywny sklep ze zdrową żywnością. Nie potrzeba będzie też walczyć z niezadowolonym ze zmiany diety małżonkiem. Aby poczuć się zdrowszym, młodszym i szczęśliwszym, wystarczy czasem naprawdę niewiele. Tym, co kształtuje nasze życie w każdej jego dziedzinie są nawyki. Od prostych czynności, które wykonujemy codziennie, zależy to, jak żyjemy. Nie inaczej jest w kwestii jedzenia. Warto zatem wprowadzić kilka dobrych zwyczajów, a efekty ich stosowania poczujemy zaskakująco szybko.

1. Pij więcej wody

Woda jest niezbędna do wszystkich procesów życiowych. Bardzo często odpowiada za uczucie zmęczenia, rozdrażnienia czy bóle głowy. Organizm ludzki nie potrafi jej magazynować, a im człowiek starszy, tym słabiej odczuwa pragnienie, więc sięgajmy po wodę również wtedy, gdy wydaje nam się, że wcale jej nie potrzebujemy.

2. Jedz uważnie

Ostatnio triumfy w psychologii święci nurt zwany mindfulness (po polsku „uważność”). Zachęca on m.in. do tego, by posiłki spożywać w spokoju, dać sobie czas, by nacieszyć ich widokiem oczy, dokładnie się im przyjrzeć, powąchać, poczuć ich konsystencję. Zapomnij zatem o jedzeniu w pośpiechu czy przed telewizorem. Uważne jedzenie znacznie ułatwia trawienie, dzięki temu  organizm skutecznie radzi sobie z takimi nieprzyjemnymi doznaniami ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga.

3. Przestań kupować śmieciowe jedzenie

Zrób eksperyment! Przez tydzień zamiast ciastek, batonów i chipsów, kupuj owoce i warzywa – także dla członków Twojej rodziny. Awokado, kaki, mango, melon, jarmuż, żurawina, jagody goji – one wszystkie są dostępne w Twoim sklepie. Z pewnością pobudzą również Twoją kulinarną kreatywność. Może warto by było po nie sięgnąć?

4. Jedz wysokobiałkowe śniadania

Jeśli masz w zwyczaju nie jeść śniadań albo jeść wyłącznie kanapki czy płatki, zmień to! Badania dowodzą, że białko stymuluje wydzielanie greliny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu. Jeśli rano zaserwujesz sobie jajka, grecki jogurt czy wędliny, to minie więcej czasu niż zwykle do momentu, kiedy poczujesz znowu ssanie w żołądku. Unikniesz w ten sposób jedzenia byle czego byle gdzie byle szybko. Spróbuj!

5. Przygotowuj posiłki wcześniej

Postaraj się mieć w lodówce, w spiżarni albo w zamrażarce coś, po co zawsze możesz sięgnąć, gdy poczujesz się głodny. Słoik z leczo, lekka sałatka albo sos, który możesz dodać do razowego makaronu czy brązowego ryżu, z powodzeniem powstrzymają Cię przed sięgnięciem po mrożoną przetworzoną pizzę czy pełen konserwantów gotowy sos do spaghetti. Nie zawsze jest czas, by gotować coś na świeżo. Małe domowe zapasy ratują wtedy nasze zdrowie.

Nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy czy wywracać całego swojego życia do góry nogami, by zacząć zdrowiej żyć. Jeśli do powyższej listy dodamy jeszcze regularny sen, aktywność na świeżym powietrzu czy praktykowanie wdzięczności, to możemy być pewni, że jakość życia znacząco nam wzrośnie. Niby to takie małe rzeczy, a mogą robić prawdziwe cuda!
Więcej z kategorii Dieta
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto ją stosować?
Stół zastawiony potrawami kuchni śródziemnomorskiej
Czy wiesz, że keczup może być zdrowszy niż surowy pomidor?
Lecznicze właściwości miodu
Powiązane artykuły
Propolis - samo zdrowie!
5 ziół, które postawią cię wiosną na nogi
Dlaczego burczy nam w brzuchu i ile jedzenia może pomieścić żołądek?
4 wrogów cholesterolu, których naprawdę polubisz
Co szkodzi wątrobie?