Co jeść, a czego nie jeść, by zdrowym być?

„Niech Twoje jedzenie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo – jedzeniem” – powiedział Hipokrates. Już starożytni zdawali sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywa prawidłowe odżywianie w profilaktyce i terapii wielu chorób. Na co zwracać uwagę i jak skomponować dietę, by cieszyć się zdrowiem?



Jedzenie może albo służyć naszemu zdrowiu i  sprzyjać długowieczności, albo wręcz przeciwnie – powodować liczne zaburzenia i być przyczyną cierpienia. Starożytni mieli o tyle łatwiej, że w ich świecie dieta była ogólnie dużo zdrowsza. Nie znali sztucznych konserwantów, barwników, spulchniaczy, stabilizatorów i całej reszty chemicznych dodatków. Nie jadali fast-foodów i obiadów z mrożonych półproduktów odgrzewanych w mikrofalówce. Dzisiaj już tak łatwo nie jest. W gąszczu dostępnych produktów trzeba nauczyć się sprawnie poruszać. Co jeść, a o czym najlepiej zapomnieć, jeśli chcemy bronić się przed nowotworami?

 

Siła antyoksydantów kontra moc wolnych rodników

Antyoksydanty (inaczej antyutleniacze) to związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki, które z kolei odpowiadają za mutacje komórek. Wolne rodniki tworzą się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczenia środowiska, stresu, spożywania niektórych pokarmów (!) oraz palenia papierosów. Przybywa ich również wraz z wiekiem. Przyspieszają one procesy starzenia się skóry i organizmu oraz są przyczyną takich chorób jak zaćma, zapalenie stawów, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, choroby serca, choroba Alzheimera czy choroby nowotworowe. Antyoksydanty występują  natomiast powszechnie w produktach pochodzenia naturalnego i dostarczane do organizmu w odpowiednich ilościach skutecznie sobie radzą z wolnymi rodnikami.

 

Jedzenie pełne antyoksydantów

Ogólne zasady, których stosowanie przyczyni się do zachowania dobrej kondycji zdrowotnej, są bardzo proste. Trzeba wzbogacać codzienną dietę w produkty zawierające antyutleniacze, a eliminować z niej te będące źródłem wolnych rodników. Dlatego też powinniśmy:

  • zajadać się owocami (cytrusami, truskawkami, jagodami, porzeczkami) i warzywami (szczególnie kapustą, brokułami, czosnkiem, cebulą, porem, szczypiorkiem, soją, pomidorami, marchewką),

  • stosować zioła i przyprawy (kurkumę, curry, imbir, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylię, miętę, pietruszkę),

  • nie zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (których źródłem są łososie, sardele, małe makrele i sardynki  oraz oleje roślinne)

  • na stałe włączyć  probiotyki (czyli jogurty naturalne, kefir, maślankę, kiszone ogórki, kiszoną kapustę)

  • od czasu do czasu wypić lampkę czerwonego wina i sok z granatu

  • przekonać się do zielonej herbaty

  • zamiast słodyczy wybierać gorzką czekoladę.


 

Jedzenie odpowiedzialne za obecność wolnych rodników

Niestety, kilka grup produktów powinniśmy na stałe wyeliminować z jadłospisu. Należą do nich źródła:

  • tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans (słodycze, tłuste mięsa, tłuste przetwory mleczne, produkty wysoko przetworzone, kostki bulionowe, zupy w proszku, twarde margaryny)

  • azotanów i azotynów (wszystkie peklowane wędliny, kiełbasy, piwo, żółte sery, warzywa z upraw wysoko nawożonych, konserwy)

  • benzopirenu (produkty grillowane i wędzone)

  • akrylamidu (chipsy, frytki, panierowane ryby i mięsa)


a ponadto warto unikać:

  • alkoholu

  • cukru rafinowanego (czyli „białego”)

  • cholesterolu


Nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej czy znajomości wszystkich kodów, które znajdziemy w listach składników na opakowaniach, by umieć prawidłowo się odżywiać. Wybór zdrowych produktów bardzo często jest jedynie kwestią zdrowego rozsądku.

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!