Czym jest osteoporoza?
Osteoporoza jest ciężką chorobą tkanki kostnej, objawiającą się przede wszystkim tendencją do złamań. Przyczyną jest ubytek masy kostnej i zmniejszenie odporności mechanicznej kości. Choroba atakuje głównie kobiety w wieku pomenopauzalnym. Jak podają autorzy opracowania Osteoporoza jako choroba społeczna i cywilizacyjna – metody profilaktyki, w Unii Europejskiej rozpoznaną osteoporozę ma 22 miliony kobiet i 5,5 miliona mężczyzn, u których łącznie każdego roku stwierdza się 3,5 miliona nowych złamań – najczęściej tzw. bliższego końca kości udowej. W samej tylko Polsce z osteoporozą zmaga się prawie 2 miliony osób, z czego większość po 50 roku życia. Rocznie w Polsce notuje się blisko 170 tysięcy złamań związanych z osteoporozą, a wedle szacunków – tego typu urazu przynajmniej raz w życiu dozna co trzecia kobieta i co piąty mężczyzna.
Leczenie osteoporozy
Leczenie osteoporozy jest wieloetapowe i składa się z różnego rodzaju działań. Jeśli chodzi o terapię czysto farmakologiczną, stosuje się przede wszystkim środki z grupy bisfosfonianów – substancji wykazujących duże powinowactwo do wapnia i odkładających się w kościach. W przypadku złamań, wdraża się typowe procedury w takich sytuacjach, w zależności od charakteru urazu stosując lub nie stosując usztywnienia. Często też pacjent poddawany jest rehabilitacji w gabinecie fizjoterapeutycznym. Ostatecznością są operacje. Natomiast profilaktycznie w leczeniu osteoporozy kładzie się nacisk na dwa elementy:
- właściwą dietę, bogatą między innymi w wapń i witaminę D;
- suplementację składników niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania kości, a także zapobiegających chorobom - powikłaniem których może być tak zwana wtórna osteoporoza - takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Osteoporoza – dieta zalecana
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zaleca aby w przypadku osób cierpiących na osteoporozę, dieta zawierała takie składniki, jak:
- produkty mleczne:
- mleko o zawartości tłuszczu poniżej 2%: krowie, owcze, kozie,
- maślanka, kefir, jogurt, serwatka, koktajle mleczno-owocowe,
- chude sery twarogowe, feta o obniżonej zwartości tłuszczu, mozzarella, żółte sery;
- ryby;
- tłuste ryby morskie: łosoś, sardynki, makrele, śledzie, halibuty, sole, szprotki,
- ryby wędzone o małej zawartości soli, konserwy rybne,
- ryby chude: sola, dorsz,
- owoce morza: homary, langusty, krewetki, małże, ślimaki, kałamarnice, ośmiornice;
- mięsa:
- chude mięsa: drób, cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, wieprzowina,
- chude wędliny: polędwica, indyk, szynka;
- warzywa (świeże i gotowane):
- sałata, rukola, jarmuż, brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, kiełki, kukurydza, marchew, pietruszka, seler, cukinia, dynia, patisony, pomidor, papryka, czosnek, cebula, por, kalarepa, rzodkiewki, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony;
- owoce (wszystkie, świeże i suszone);
- nasiona roślin strączkowych:
- soja, soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób,
- tofu, kotlety sojowe,
- produkty wegańskie i wegetariańskie z wapniem,
- nasiona sezamu, orzechy;
- pieczywo i produkty zbożowe:
- graham, żytnie, orkiszowe, wieloziarniste,
- kasza gryczana, jaglana, jęczmienna,
- ryż,
- makarony pełnoziarniste,
- płatki zbożowe: żytnie, owsiane, jęczmienne;
- tłuszcze:
- oleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek,
- margaryny z witaminą d, masło.
Niewskazana dieta w osteoporozie
Natomiast niewłaściwa, niewskazana dieta w osteoporozie, zawiera wedle IŻŻ takie składniki, jak:
- produkty mleczne:
- tłuste serki fromage, bardzo tłuste twarożki, serki topione, tłuste sery żółte i pleśniowe,
- śmietana i śmietanka;
- ryby:
- ryba maślana, tuńczyk w puszce, paprykarz,
- ryby wędzone o dużej zawartości soli, marynowane,
- pasty rybne;
- mięsa:
- tłuste mięsa,
- kiełbasy i inne wędliny peklowane i wędzone,
- podroby, pasztety, parówki;
- warzywa (świeże i gotowane):
- szczaw, buraki, botwina, rabarbar, szpinak;
- pieczywo i produkty zbożowe:
- słodkie pieczywo cukiernicze, ciasta,
- słodzone płatki śniadaniowe, z miodem, kakao, czekoladą;
- tłuszcze:
- boczek, smalec, słonina,
- tłuszcze zwierzęce,
- oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany.
Dieta przy osteoporozie to nie wszystko – suplementy
Jednym z rutynowych działań w leczeniu osteoporozy jest suplementowanie określonych substancji. W przypadku samej choroby, najważniejsze jest dostarczanie dużych dawek wapnia i witaminy D. W wielu sytuacjach niezbędne okazuje się też suplementowanie substancji, które mogą mieć wpływ na kondycję szeroko rozumianego układu ruchu. Warto stosować preparaty na stawy, które zawierają unikalne połączenie substancji budulcowych i wspomagających stawy, takich jak: kolagen, glukozamina, chondroityna i kwas hialuronowy. Dostępne są w tabletkach i wygodnych saszetkach do rozpuszczania.
Czytaj też:
- Osteoporoza dieta - jadłospis seniora z osteoporozą
- Dietetyk radzi: Jak nie dać się osteoporozie
- Dieta w chorobie Parkinsona: przykładowy jadłospis osoby chorej
- Opieka nad osobami starszymi - o czym należy pamiętać?
Artykuł zawiera lokowanie produktu